Column

De woorden van Uri Coronel zijn lang blijven hangen

De koddige wedstrijd van Ajax tegen FK Rostov was nog maar nauwelijks afgelopen toen de eerste foto's van die arme Sjaak Swart op internet werden rondgepompt. 'Ik hoop dat FK Rostov degradeert.' Bij een andere foto stond dat hij hoopte dat 'Europa' zou degraderen.

Voormalig Ajax-voorzitter Uri Coronel.Beeld anp

Daarmee waren we terug in mei. Op 8 mei verspeelde Ajax de landstitel door een gelijkspel tegen De Graafschap. Het leverde een kostelijk filmpje op. In gesprek met AjaxPrimeur.nl ging Swart volledig uit zijn dak, onderuit gezakt in een stoel op een grasveld.

Zelden zo'n slechte verliezer gezien als deze oud-speler van Ajax. Die gekken van De Graafschap deden alsof ze wereldkampioen waren geworden, zei hij.

Hij hoopte dat De Graafschap zou degraderen en uitte de beschuldiging dat de club vooral PSV ter wille had willen zijn, in ruil voor tv's. Zo ging het een minuut of zeven door. En dat noemen ze dan een clubicoon. En 'Mister Ajax.'

Zaterdag had Ajax ook al van Willem II verloren, in eigen stadion. In voorspellingen van de eindstand in de eredivisie is Willem II door iedereen op de laatste plaats gezet. Ik was benieuwd naar de reactie van de nieuwe trainer, Peter Bosz. Hij heeft zichzelf slim in de markt gezet, als Cruijffiaan.

Wat dat precies is weet ik niet, maar in zijn geval komt het neer op een trainer die een jonge en onzekere ploeg voor de leeuwen gooit en ten aanval laat trekken, om vervolgens na een nederlaag de spelers volledig af te branden.

Zijn repertoire is inmiddels bekend. Het 'Ajax-onwaardig' ligt Bosz voor in de mond bestorven. 'Schrijnend', 'achter de feiten aan', 'verschrikkelijk slecht' en 'gebrekkige instelling' komen er ook makkelijk uit. Dat ook hij de wedstrijden tegen Willem II en FK Rostov verloor, als de trainer, begrijpt hij niet helemaal. Bij hem verliezen alleen de spelers. In plaats van ze te beschermen, valt hij ze aan, in het openbaar.

Bosz is ook de man die vorig jaar na een bewogen wedstrijd van Vitesse waarin de scheidsrechter wat fouten maakte, zei dat hij 'die gasten' nooit een hand geeft. Dat heb ik niet nodig, voegde hij eraan toe. Als dit Cruijffiaans is, is het een uiterst vreemde variant.

Tussen de twee nederlagen door dacht ik aan Uri Coronel, oud-bestuurder van Ajax. Dat kwam door een stuk in Het Parool over de rechtszaak tegen de man die vorig seizoen in de Arena een pop aan een balustrade hing. Ajax speelde tegen Feyenoord en de pop aan de galg moest Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer voorstellen.

In het stuk stond dat vijf jaar eerder een soortgelijk incident had plaatsgevonden. Ik kon het me niet herinneren. Veel publiciteit had het destijds niet tot gevolg. De man die symbolisch werd opgehangen was Coronel, een van de integerste bestuurders van een voetbalclub die ik heb leren kennen.

Hij was destijds voorzitter van Ajax. Mede door een haatcampagne van De Telegraaf werd hem verweten dat hij het kamp-Cruijff te weinig inspraak gaf - een al lang weer vergeten, smerige kwestie.

Vorig jaar kreeg ik een mail van hem. Coronel had een boek geschreven over zijn leven en wilde graag dat ik het las. Dat deed ik pas deze week. Uri: mijn familie, mijn leven gaat over zijn joodse achtergrond, de familieleden die door de Duitsers zijn vermoord en zijn inzet voor goede doelen - en ook over Ajax.

Nergens is hij rancuneus, onbeschaafd of zelfvoldaan. In het voorwoord schrijft hij dat hij met veel plezier kan terugkijken op een vol en gelukkig leven. Vorig maand overleed hij plotseling. Hij was 69 jaar.

In de mail ging hij kort in op de bedreigingen en pesterijen die hem als voorzitter van Ajax maandenlang hadden getroffen.

'Maar goed, al met al heb ik onvergetelijke jaren beleefd en ik mis nog steeds geen thuiswedstrijd. Ik begrijp niet zo heel goed waar de club nu heen wil, maar blijf er verder buiten. Ik heb al genoeg problemen gehad.' Om veel redenen zijn het woorden die lang blijven hangen.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden