De wonderlijke herrijzenis van Henk Krol

Met 9 zetels in de peilingen kan 50Plus volgend jaar weleens een cruciale rol krijgen bij de vorming van een nieuw kabinet. Het is een droom voor Henk Krol.

Henk Krol tijdens een demonstratie met verontruste senioren tegen de pensioenafbraak. Beeld anp

Drie jaar geleden schreef Henk Krol in het holst van de nacht aan de Kamer-voorzitter dat hij zijn functie als volksvertegenwoordiger neerlegde - de berichten over subsidiemisbruik en niet-betaalde pensioenpremies van medewerkers van de Gaykrant waren hem te veel geworden.

Nu staat 50Plus op 9 zetels in de peilingen en kan straks in maart na de Tweede Kamerverkiezingen een factor van betekenis zijn bij coalitiebesprekingen. Het is vooralsnog de wonderlijkste politieke herrijzenis van deze regeringsperiode.

Die wordt officieel als Krol zaterdagochtend, op de Algemene Vergadering in Hilversum, opnieuw tot de lijsttrekker wordt gekozen van 50Plus bij de Kamerverkiezingen. Een tegenkandidaat heeft zich niet gemeld.

Partijvoorzitter Jan Nagel (77), geestelijk vader van 50Plus, maakte eerder hooggespannen verwachtingen mee: met Leefbaar Nederland stond hij in 2002 hoog in de peilingen. Het werden, wegens onenigheid met lijsttrekker Pim Fortuyn, 2 zetels. Drie jaar later, met Peter R. de Vries als lijsttrekker van de PRDV, zag het er opnieuw hoopvol uit. De Vries trok zich terug.

Waarom er dit keer geen terugval zal zijn? Aan de witte vergadertafel in zijn huis in Hilversum somt Nagel de factoren op. 'We hebben de grootste potentiële achterban van alle partijen, groter dan het CDA of GroenLinks; elke twee minuten komt er een nieuwe 50-plusser bij. De ouderen zijn gemotiveerd want worden het meest gepakt van iedereen. We hebben een helder en creatief programma.'

50Plus en de dieren

Bij de komende verkiezingen wil 50Plus een lijstverbinding aangaan met die andere doelgroepenpartij: de Partij voor de Dieren. Jan Nagel, voorzitter van 50Plus, zal dat zaterdag zijn leden vertellen. De Partij voor de Dieren besluit in november over het voorstel. Partijen die een lijstverbinding aangaan, voegen hun reststemmen samen. Bij de verdeling van restzetels worden ze als één partij beschouwd, wat voordeel kan opleveren. Waren beide partijen bij de vorige verkiezingen zo'n verbinding aangegaan, dan had dat een extra zetel opgeleverd voor... de Partij voor de Dieren.

De Krol-factor

En er is dus de Krol-factor: 'Met Henk hebben we een lijsttrekker met charisma, die snel leert en ook nog eens ongelooflijk hard werkt.'

Als het om betrouwbaarheid gaat, behoort Krol met Wilders (PVV) en Kuzu (Denk) tot de slechtstscorende Kamerleden. Nagel kan het uitleggen, met alle dossiers onder handbereik. Hier: een map met alle negatieve publiciteit over de pensioenpremies die hij niet betaalde en het vermeende subsidiemisbruik. En hier: een brief uit januari van dit jaar waarin de officier van justitie schrijft dat het oriënterend feitenonderzoek geen verdenking opleverde en daarom wordt gestaakt. Nagel: 'Daar las je dan niets over in de media.' De subsidie voor de Gaykrant was eerder al door het ministerie van OCW teruggevorderd.

Wil 50Plus de peilingen waarmaken, dan is rust in de gelederen een absolute voorwaarde. Geen lijken uit de kast bij Krol, geen ruzie in de fracties van Tweede en Eerste Kamer, zoals in het verleden gebeurde. 'Het gaat al twee jaar goed', zegt Nagel. Vergoelijkend: 'Een nieuwe partij loopt nu eenmaal een risico. Mensen kennen elkaar minder goed.'

Om die harmonie niet te verstoren, heeft 50Plus een grondige procedure opgetuigd om kandidaten te selecteren. Vanaf zaterdag hebben belangstellenden twee weken de tijd zich aan te melden. Daarna volgt een gesprek met de selectiecommissie. De twintig besten gaan door naar een volgende ronde. Op 14 november wordt de lijst openbaar gemaakt. Waarna er van 2 tot 6 januari een week teambuilding op het programma staat in de Slaapfabriek in Teuge. Deelnemers worden geacht vierhonderd euro zelf bij te dragen.

Mocht het tot regeringsdeelname komen, dan zijn er contacten met mensen die geschikt zijn voor een post als bewindspersoon. 'Dat kunnen oud-politici zijn, en leeftijd is geen belemmering.' Kan er over regeringsdeelname worden gesproken, dan is de verlaging van de AOW-leeftijd naar 65 jaar een springend punt. 'Langer doorwerken is voor mensen met fysiek zwaar werk een grote opgave. Daar heeft de politiek geen voeling mee.' Ook de waardevastheid van pensioenen weegt zwaar voor 50Plus, dat bovendien hecht aan een grondig debat over euthanasie.

Jan Nagel (links) en Henk Krol tijdens de algemene ledenvergadering van 50Plus in 2014. Beeld anp

Over de aanvalslinie voor de komende maanden is nagedacht. 'Ouderen en pensioenen hebben nu politieke aandacht. Ook de PvdA wil nu naar de pensioenleeftijd kijken. Wij hebben dat op de agenda gezet. Wat we er in gaan pompen, is dit: kijk eens naar wat die partijen de afgelopen vier jaar hebben gedaan. Bitter weinig.'

'Met 9 zetels zou ik zeer tevreden zijn', zegt Nagel. 'Maar er is meer te halen, we gaan voor dubbele cijfers.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.