'De woestijn stierf zijn nachtelijke dood'

Wantrouw mannen die al tijdens hun leven een legende zijn.

De Israëlische generaal - en later minister-president - Arik Sjaron (M) samen met ander militair personeel op een legerbasis in de Negev woestijn. Foto uit 1967. Beeld epa
De Israëlische generaal - en later minister-president - Arik Sjaron (M) samen met ander militair personeel op een legerbasis in de Negev woestijn. Foto uit 1967.Beeld epa

Beerotaim, 27 mei 1967

Door mijn verrekijker zag ik de vijand. Een groep Egyptische soldaten tekende zich af op de grote Sabsja tegenover ons. Ook zij hadden zich goed ingegraven. Zij observeerden ons. Hun geweerlopen weerspiegelden het licht van de ondergaande zon.

'Zijn het goede soldaten?', vroeg ik Bari, de commandant.

'Sommigen. Ze vormen een verdedigingslinie die niet te doorbreken is, maar in de aanval zijn ze nog nooit op de proef gesteld.'

Toen ik hem verliet, had ik eerder een gevoel van trots dan van zekerheid. Zouden ze van dit stuk woestijn houden zoals wij, die geleerd hadden ervan te houden?

Toen de duisternis viel leek de oorlog ver weg. De woestijn stierf zijn nachtelijke dood, er was geen lichtje te zien. Er waren hinderlagen en een paar patrouilles om ervoor te zorgen dat de groene lijn niet werd overgestoken; van tijd tot tijd nam een briesje flarden mee van een liedje, gezongen door een wachtende soldaat. De liedjes en de woorden suggereerden geen onrust, maar er heerste een sterke spanning.

Toen we Sjivta naderden was het alsof we thuiskwamen, de vertrouwde donkere tenten. Generaal Sjaron riep me binnen om me instructies te geven. Ik wantrouwde Arik Sjaron zoals ik alle mannen wantrouw die nog tijdens hun leven een legende zijn geworden, mijn vader niet uitgezonderd.

Yaël Dayan (1939), Israëlische schrijfster en politica. Ingekort fragment uit Israël vuurt. Vertaling W. Wielek-Berg en J. Faber. Wereldbibliotheek, 1967.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden