De 'woef-lobby' trapt niet in euthanasieplan

Als de zon schijnt, doen ze pontificaal midden op straat een middagdutje. Als het koud is, kruipen ze weg tegen muren en roosters en kijken de voorbijgangers met droevige ogen aan....

Voor sommige inwoners van de Roemeense hoofdstad zijn het lieve dieren, die bewijzen dat mens en beest harmonieus kunnen samenleven. Voor anderen zijn het kwelgeesten die een normale wandeling onmogelijk maken. Vooral kinderen zijn vaak zo bang dat ze niet naar school durven vanwege de blaffende honden die om het gebouw hangen.

Daar gaat Boekarests 'turboburgemeester' Traian Basescu nu echt een einde aan maken. Als het aan hem ligt tenminste. Lange tijd werden al Basescu's stoere plannen ter bestrijding van de hondenplaag gedwarsboomd door de zogenaamde woef-lobby - de zeer actieve dierenbeschermingsorganisaties en de vele inwoners die de honden dagelijks eten geven. Maar toen onlangs een grote groep Boekarestse moeders hem op tv vroeg om harde maatregelen, had de burgemeester eindelijk een mandaat van het volk te pakken. Hij had amper tien dagen nodig voor het opstellen van een grootschalig 'euthanasieplan'. Die term was duidelijk bedoeld om hondenminnend Boekarest niet op de staart te trappen. 'Euthanasie' is volgens Basescu nodig omdat veel honden ziek zijn.

De woef-lobby trapte er niet in. Een dag na het bekendmaken van het plan had zich voor het gemeentehuis reeds een grote menigte hondenliefhebbers verzameld. 'Basescu moordenaar!', scandeerden ze. De burgemeester ging meteen de discussie aan: 'Als jullie die honden zo lief vinden, neem ze dan maar zelf in huis!' 'Wij hebben al een hond!' 'Dan nemen jullie er nog maar een!'

De afgelopen dagen waren de honden in de talkshows op tv het onderwerp van verhitte discussies. 'Een maatschappij die zich door honden laat intimideren, is heel erg zwak', stelde de burgemeester filosofisch. 'Mensen hebben niet het recht dieren te doden', stelden leden van de woef-lobby geëmotioneerd. Basescu heeft de dierenbeschermingsorganisaties tot 1 maart de tijd gegeven met plannen te komen 'die de honden echt van de straat houden'. Daarna is het wat de burgemeester betreft de halsband of de spuit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.