De witte vlag van Nutopia

Uit een zakje van cellofaan, op pagina 10 ingeplakt (ooit een karweitje voor binnen gevangenismuren of in de sociale werkplaats, nu steeds vaker toevertrouwd aan de Chinese arbeider), kun je een visitekaartje vissen, met bruine vlekken en ogenschijnlijk verfomfaaid....

Adriaan de Boer

Een pagina verder steekt uit een gleuf een programmaboekje van het tuinfeest op 6 juli 1957 van St. Peter's Church in Liverpool, 'refreshments at moderate prices', waarop Paul McCartney en John Lennon elkaar voor het eerst ontmoetten. The Quarry Man Skiffle Group trad tweemaal op. De rest is geschiedenis, maar te weinig wordt die op deze manier aanschouwelijk gemaakt: met een boek, een album meer, waarvoor de meest uiteenlopende memorabilia nauwgezet zijn gekopieerd. Het openslaan van Lennon Legend - An Illustrated Life of John Lennon van ex-Rolling Stone-journalist James Henke, ook uitgekomen in vertaling, betekent de start van een Magical Mystery Tour met, evenals in de eerder verschenen toverdoos The Elvis Treasure (met onder meer diens rijbewijs), een flink aantal surprises.

Lennons levensloop, die kennen de fans wel, maar weinigen zullen een officiële Membership Card van The Cavern ('Expiring 31st December, 1964 - Not transferable') in handen hebben gehad, een klein boekje met ruimte voor aantekeningen, een jaarkalender en de opwekking in de zaal geen paraplu's en hoeden te laten rondslingeren.

Bijna elke bladzijde bevat wel iets bijzonders. Een mapje met 5-cents-kauwgumplaatjes van The Beatles. Een kaartje voor de Londense galapremière en een Japanse poster voor de film A Hard Day's Night. In haast op witte A4'tjes neergekrabbelde teksten van Day Tripper, Lucy in the Sky with Diamonds en Instant Karma. Een kartonnetje met de handgeschreven opwekking 'Breathe', gesigneerd Y.O., van een expositie uit 1966. Een briefje 'aan de wereld', uit de periode van de Bed-ins van het paar, met een oproep voor vrede per direct, ondertekend door 'John Lennon of Ascot and many others'. Losse pentekeningetjes. De witte vlag van Nutopia, land zonder land, land zonder grenzen, land zonder paspoorten, land van 'only people'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden