De witte Blauwe

Echte televisie - en dat zie je weinig op tv - is wat Frans Bromet maakt. Hij filmt ruzie tussen buren....

En wat is mooier dan een bos om je heen vol hanen en kippen? Je hoeft niet meer naar de supermarkt. Je vangt elke zaterdag een stuk lawaai en hebt elke zondag de best denkbare eko-kip op je bord. Je kon zien, tijdens de vertoning van het burenconflict, hoe makkelijk een haan te vangen is in een kooi. Een korstje brood in de kooi, en de haan loopt er in. Klap, de klep dicht. Maar dan?

De moderne mens kan geen kip slachten. En hoe dat moet komt niet op tv. Braakhekke kan het ook niet. Wij zouden op deze plek een cursus kippenslachten kunnen geven, maar zonder plaatjes vraagt dat te veel woorden. Koop op een tweedehands boekenmarkt of bij een boekenantiquariaat het Time/Lifeboek Wildgerechten uit 1981. Daarin staan wat goede aanwijzingen en een serie fotootjes. Het slachten van een haas is het best uitgelegd, maar met gevogelte word je ook aardig op weg geholpen.

Intussen worden we overstelpt met brieven naar aanleiding van de Volkskeuken van 1 juli. We juichten over een geweldige kip die we kochten bij een poelier. Een Noord-Hollandse Blauwe. 'Kan helemaal niet', schreef een redacteur van het blad Zeldzaam Huisdier, 'de Blauwe is uitgestorven.' De teneur van de brieven die hierop volgden is duidelijk: die vent kletst uit zijn nek. Het wemelt van de Noord-Hollandse Blauwen, lijkt het. We kregen adressen en gingen kijken. Ja hoor. Grote zwartwitgespikkelde kippen met een waas van bruin over de veren alsof ze roesten. Dat zijn Blauwe kippen, zei eertijds een kleurenblinde keurmeester, en dat bleven ze.

Een boer in Purmerend bood ons er twintig aan voor een tientje per stuk, levend of dood. Het zijn kippen van een jaar oud die vrij over zijn erf lopen. Ze wegen ongeveer drie kilo. Hij verkoopt telkens een toom kippen als ze ongeveer een jaar oud zijn. Turken en Marokkanen zijn zijn enige klanten. Vroeger werd deze forse kip geprezen om haar blanke vlees. Nu is een witte kip wat minder gewaardeerd dan een gele. Het is maar wat vandaag de mode is. Verschil in smaak tussen wit en geel is er niet. Verschil in smaak tussen een fabriekskip en witte Blauwe is enorm.

Wouter Klootwijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden