De Wit weigert te verhuizen voor baan hoofdofficier in Amsterdam

Hoofdofficier L. de Wit uit Rotterdam wil pas hoofdofficier van justitie in Amsterdam worden als hij de garantie krijgt dat hij er niet hoeft te wonen....

Van onze verslaggever Jan 't Hart

De voorwaarde van De Wit staat in een memo die hij heeft verstuurd aan medewerkers van het Rotterdamse parket. Het Parool citeerde donderdag uit het schrijven. Rotterdam bevestigt het bestaan ervan.

Voorzitter De Wijkerslooth van het college van procureurs-generaal, de landelijke top van het Openbaar Ministerie, zei woensdag 'dat er geen regels zijn voor de woonplaats van officieren van justitie'. Hij wil geen commentaar geven op de kwestie.

Het Amsterdamse D66-Kamerlid B. Dittrich noemt de De Wits wens 'geen beste beurt'. Hij vindt dat zo'n belangrijke functionaris moet wonen in de stad waarin hij werkt.

Het college stelde gistermiddag in een persverklaring 'verontwaardigd' te zijn over dewijze waarop door bepaalde personen wordt gesproken over 'de opvolging van H. Vrakking als hoofdofficier van Justitie in Amsterdam'.

De Volkskrant meldde dinsdag dat de voorgenomen benoeming van De Wit op verzet stuit bij de Amsterdamse justitie- en politietop. In Amsterdamse politie- en justitiekringen wordt De Wit gezien als een 'ongeleid projectiel' en hij zou ook 'wild' zijn. De Wit zou te zeer een macho zijn. Het college noemt het lekken van dit soort informatie een schending van de vertrouwelijkheid die onwenselijk is.

De Wit stond in de IRT-affaire tegenover de Amsterdamse opstelling dat je geen criminele informanten moest runnen en geen drugs gecontroleerd moest doorleveren. Voor de parlementaire enquêtecommissie Van Traa bleek hij zich weinig te kunnen herinneren van dergelijke praktijken, tot ergernis van de parlementariërs. Dittrich: 'Ik heb liever iemand met een goed geheugen op zo'n belangrijke plek.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden