De winnende films: van fraaie pulp tot liefdevolle eenvoud

De thriller Argo van regisseur Ben Affleck heeft vannacht de Oscar voor beste film in de wacht gesleept. Daniel Day-Lewis won voor zijn vertolking van president Lincoln de Oscar voor beste acteur en de Nederlander Erik-Jan de Boer heeft samen met drie collega's een Oscar gewonnen voor zijn werk aan de film Life of Pi. Lees hier de Volkskrant-recensies van de Oscar-winnende films terug.

Redactie
De thriller Argo van regisseur Ben Affleck heeft de Oscar voor beste film in de wacht gesleept. Beeld reuters
De thriller Argo van regisseur Ben Affleck heeft de Oscar voor beste film in de wacht gesleept.Beeld reuters

Argo kent vanaf scène één de juiste jachtigheid ****
Wat Argo onderscheidt, is het middenstuk, waarin het Hollywoodaandeel in de redding van de grond wordt getild en Affleck een satirische blik op de entertainmentindustrie werpt - iedereen belazert iedereen, openlijk. De lol doet niks af aan de spanning. Affleck laat de twee werelden slim samenkomen en elkaar becommentariëren, door snel te snijden tussen een castpresentatie in sf-kostuum en een persconferentie van gijzelnemers.

Ben Affleck. Beeld getty
Ben Affleck.Beeld getty

Django Unchained: fraaie, met zichtbaar plezier gemaakte pulp ****
Tarantino grossiert in geestige en boosaardige scènes, maar verrast niet in de grote lijnen - het betreft hier rechttoe-rechtaanwraak van een weinig fijnzinnig uitgewerkt hoofdpersonage, zoals gebruikelijk in het spaghettigenre. Grootste troef ishousenigger Stephen, een grootse rol van Samuel L. Jackson, als flemende, loerende en manipulatieve rechterhand van plantagehouder Calvin Candie (DiCaprio).

Quentin Tarantino (R) en Charlize Theron (L). Beeld getty
Quentin Tarantino (R) en Charlize Theron (L).Beeld getty

Life of Pi: soms is een goed verhaal gewoon een goed verhaal ****
Het verhaal dat Pi te vertellen heeft, is niet zomaar een verhaal. Het is een verhaal dat je in God doet geloven. Tenminste, dat heeft een inspiratieloze schrijver gehoord, en dat is de reden dat hij nu naar de Indiase immigrant luistert, zo blijkt uit een van de eerste scènes van Life of Pi.

De Nederlander Erik-Jan de Boer heeft samen met drie collega's een Oscar gewonnen voor zijn werk aan de film Life of Pi. Beeld getty
De Nederlander Erik-Jan de Boer heeft samen met drie collega's een Oscar gewonnen voor zijn werk aan de film Life of Pi.Beeld getty

Amour: liefdevolle, haarscherpe eenvoud *****
Waar het briljante Das Weisse Band overdonderde door zijn duistere gelaagdheid, blinkt Amour uit in liefdevolle, haarscherpe eenvoud. Minder spannend, maar des te ontroerender. Dat is misschien nog wel het meest verrassend: Haneke weet dit keer niet alleen het intellect, maar ook het hart van zijn publiek te raken.

Actrice Emmanuelle Riva speelt de rol van Anne in Amour. Beeld reuters
Actrice Emmanuelle Riva speelt de rol van Anne in Amour.Beeld reuters

Lincoln blijft te keurig om echt te transformeren van icoon tot mens van vlees en bloed ***
Spielbergs troefkaart is natuurlijk acteur daniel day-lewis, wiens melomane werkwijze opnieuw spectaculaire resultaten oplevert. Het is de twinkeling in zijn ogen als hij weer een vreemde anekdote uit zijn mouw schudt, die Lincoln meer maken dan een bewonderenswaardige historische reconstructie.

Daniel Day-Lewis won een Oscar voor zijn vertolking van president Lincoln. Beeld getty
Daniel Day-Lewis won een Oscar voor zijn vertolking van president Lincoln.Beeld getty

Lees hier alle filmrecensies uit de Volkskrant.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden