De wind is afgezwakt, maar de verwoesting van Harvey raast door: tienduizenden mensen op drift

Duizenden inwoners van de Texaanse stad Houston hebben hun toevlucht gezocht tot provisorische opvangcentra en tienduizenden zoeken nog een veilig heenkomen. De kracht van orkaan Harvey is weliswaar afgenomen, maar de verwoesting die zware regenval aanricht in Houston en de wijde omgeving gaat onverminderd door.

Een snelweg in Houston staat onder water.Beeld reuters

Pas woensdag of donderdag bereikt het waterpeil zijn hoogtepunt. 'Zoiets hebben we nog nooit gezien' zei een coördinator van de hulpverlening. De gouverneur van Texas kondigde maandagavond aan dat het aantal reservisten dat als hulpverleners wordt ingezet wordt uitgebreid tot 12.000.

Meer dan dertigduizend mensen zullen deze week tijdelijk onderdak nodig hebben, schatten de federale nooddiensten. Ze zetten helikopters, motorbootjes, humvees en moerasboten in bij reddingsoperaties in het getroffen gebied. Burgers met bootjes en terreinwagens verlenen assistentie. Meer dan tweeduizend mensen konden uit benarde situaties gered worden.

De lokale autoriteiten in kleinere, nabijgelegen steden hebben inwoners maandag tot evacuatie opgeroepen. De burgemeester van Houston had daarvan afgezien, omdat hij vreesde voor chaos op de wegen en dat vertrekkende burgers wellicht hun dood tegemoet zouden rijden. Houston, met 2,3 miljoen inwoners de vierde stad van de VS, bood maandag een verlaten aanblik. Auto's waren onbeheerd achtergelaten op hoger gelegen plekken of dreven in het water. Berichten over plunderingen op grote schaal werden door de autoriteiten tegengesproken.

Noodgedwongen laat het leger waterreservoirs leeglopen, die wrang genoeg bedoeld zijn om het stadscentrum te behoeden voor overstromingen. Omliggende huizen zullen onder water komen te staan. 'Als we nu niet beginnen met legen, stijgt de hoeveelheid ongecontroleerd water rond de dammen en zijn de gevolgen voor de omringende woongebieden groter', verklaarde een commandant.

De weerdiensten houden rekening met een totale regenval van 1,3 meter op sommige plekken in en rond Houston. De zwaarste regenval die Nederland ooit ten deel viel was 1,2 meter - in een jaar tijd. De weerdiensten verwachten dat Harvey de komende vijf dagen langs de Texaanse kust oprukt naar Louisiana, waar sinds maandagmiddag de noodtoestand van kracht is. In 2005 richtte de orkaan Katrina hier een ravage aan, die aan meer dan 1.800 mensen het leven kostte.

In Houston is tot dusver meer dan 75 centimeter regen gevallen.Beeld afp

Onverzekerd

Dat drama lijkt zich niet in Houston te herhalen, waar drie tot vijf doden zouden zijn gevallen. Ook de materiële schade is aanzienlijk minder dan bij Katrina. Toch zal Harvey een zware last vormen voor duizenden huishoudens, want weinig Amerikanen hebben huis of inboedel verzekerd. Slechts 12 procent van de inwoners in kwetsbare kustgebieden was vorig jaar verzekerd tegen overstromingen.

'Ik ben niet verzekerd, maar ik zal mijn huis moeten herbouwen', zei Danny Brown, een loodgieter uit de kustplaats Rockport. Daar bereikte Harvey vanuit de Golf van Mexico vrijdag het vasteland. Als orkaan met een kracht 4 trok de storm noordoostwaarts, richting Houston. Enkele uren gebruikte Brown zijn huis als schuilplaats, maar toen er instortingsgevaar dreigde, vertrokken hij en zijn vrouw per auto. 'De volgende keer sla ik meer bier en steaks in', grapte Brown tegen een lokale krant.

Meer dan 2.500 slachtoffers van het noodweer zijn opgevangen in een congrescentrum in het centrum van Houston. D'ona Spiers en Brandon Polson liepen met hun vijf kinderen, tassen vol bezittingen en de 7-jarige chihuahua Milly, een mini-hond, naar de opvang. 'Het eerste wat we zagen, waren verlaten auto's in het water'.

De baptistische dominee David McDougle ving zo'n 300 mensen op in zijn kerk. Voedsel en drinkwater raakten al snel op. Hij hoopt op steun van professionele hulpverleners of goedwillende burgers. 'Ik ben wanhopig, maar ik hoop dat God onze gebeden verhoort.'

Gestrande auto's op een ondergelopen weg in Houston.Beeld afp

Lees meer over Harvey

In beeld
De tropische storm Harvey laat een verwoestend spoor achter in Texas. We maakten een selectie van indrukwekkende foto's uit het getroffend gebied.

In het opvangcentrum
Honderden slachtoffers van orkaan Harvey zijn opgevangen in een congrescentrum in Houston. Wat maken zij mee? 'Zodra je de deur verlaat, zie je een heleboel auto's in het water.'

De orkaan verklaard
Hoe kan een storm zo catastrofaal worden? Michiel Severin, meteoroloog bij Weerplaza, legt het uit. 'Traagheid is het grootste probleem van Harvey.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden