De wilde kat is terug in Nederland - en had 9 muizen in zijn maag toen hij doodgereden werd

Een wilde kat die in februari bij het Zuid-Limburgse dorpje Nijswiller werd doodgereden, had liefst negen prooien in zijn maag: vijf gewone bosmuizen, twee grote bosmuizen, één dwergmuis en één veldmuis. Hij was niet alleen weldoorvoed met een gevarieerd menu, maar ook kerngezond en heeft alleen pech gehad bij het oversteken van de N281.

Een wilde kat heeft een rondere staartpunt dan de gewone huiskat.

Dat blijkt uit onderzoek waarvan de Zoogdiervereniging afgelopen week de resultaten bekend heeft gemaakt. 'Zijn conditie laat zien dat Zuid-Limburg een prima leefgebied vormt voor wilde katten', zegt Maurice la Haye van de vereniging, die de verspreiding van zoogdieren in Nederland in kaart brengt.

Na eeuwen afwezigheid is de wilde kat sinds kort weer een vaste bewoner van Nederland. In het uiterste zuiden van Limburg leven tien tot vijftien volwassen exemplaren. De terugkeer van Felis silvestris vloeit voort uit de groei van de populaties in de Eifel en Wallonië, waardoor jonge mannetjes op zoek gaan naar nieuw leefgebied.

Zo ook waarschijnlijk de jonge kater in kwestie. Drie afzonderlijke biologen die het dode dier langs de weg zagen liggen, constateerden meteen eensgezind: 'Oei, dit is geen gewone kat, dit is een wilde kat.'

Een wilde kat is groter dan een huiskat, met minder duidelijke strepen, en heeft kringen op de staart en een afgeronde staartpunt. 'Een hoogleraar uit Nijmegen heeft hem meegenomen en bij ons afgeleverd', aldus La Haye.

100 procent wild

De Zoogdiervereniging liet het beest onderzoeken door instituten in Utrecht en Duitsland. Daaruit bleek dat het inderdaad voor 100 procent een wilde kat was en geen ziekten had. Uit de maaginhoud, die de vereniging zelf onderzocht, bleek ook dat de kater heel wat bedrevener was in de jacht dan de gemiddelde huiskat.

'Het is natuurlijk klassiek, maar ik was toch ook wel verbaasd dat hij de nacht ervoor zoveel muizen te pakken had gekregen', aldus La Haye. 'In de maag zaten negen halfverteerde muizen, verdeeld over vier soorten: een stevige, gevarieerde maaltijd.'

Goed nieuws, meent hij, want opnieuw een bewijs dat de wilde kat prima gedijt in Zuid-Limburg. Uit eerder onderzoek bleek al dat wilde katten vooral in bossen en aangrenzende graslanden leven en jagen. Omdat ze ook al jongen hebben gekregen in Zuid-Limburg, heeft Felis silvestris inmiddels een plaatsje veroverd op de lijst van inheemse zoogdieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden