BierOost-Nederlandse parels

De wijze van het oosten

Raymond van der Laan

Nederland telt inmiddels ruim 570 brouwerijen, al dan niet met eigen ketels. Het aantal wordt bijgehouden op de website van Stichting Erfgoed Nederlands Biercultuur (nederlandsebiercultuur.nl).

Noord-Holland kent de meeste brouwerijen (124, alleen al Amsterdam heeft er ruim 40), Drenthe en Flevoland de minste (beide 7). Maar in alle delen van het land wordt bier gemaakt: vandaag aandacht voor bier uit provincies van noord tot zuid, maar in elk geval ten oosten van Utrecht. Uw bierspeciaalzaak, waar dan ook gelegen, helpt u verder.

r.vanderlaan@volkskrant.nl

Overijssel

Stanislaus Brewskovitch - Witches Hammer

null Beeld

Van bier verkopen naar bierfestivals organiseren en zelf bier maken. Het zijn logische stappen voor deze onderneming uit Twente. Zelfs de werkzaamheden aan een eigen stadsbrouwerij annex proeflokaal in de voormalige Menistenkerk in Enschede zijn in volle gang. Zo gaan die dingen tegenwoordig; het is niet de eerste kerk die op zo'n manier aan een nieuw leven begint. Het bier? We kiezen voor de stoere Witches Hammer, een amber lager zoals die moet zijn: toastig, gebalanceerd en strak.

Groningen

Bax bier - Koud Vuur

null Beeld

Vroeger, ja vroeger. Toen mout nog boven open vuur werd gedroogd. En je dus de kleur en smaak van verrookt en verkoold graan in je bier kreeg. Toen was je blij met de uitvinding van 'pale' (bleke) mout. Maar nu is nu. En dus drinken we voor de variatie graag een bier dat juist die rooksmaak heeft. Met mate, dat wel. In het Duitse Bamberg zijn ze meester in dit genre, maar in ons eigen Groningen lukt het ook best. De smoked porter is kastanjebruin van kleur, heeft die typische lichtvoetige body van een porter en kent een onmiskenbaar maar vriendelijk rookkarakter. Kon minder, zeggen ze daar dan.

Gelderland

Nevel - Aard

Bij Nevel Artisan Ales in Nijmegen houden ze van kleine beestjes. Met name wilde gist, die bier en andere gefermenteerde goedheid een ruraal, aards en natuurlijk karakter geeft die we met een anglicisme 'funky' noemen. Neem nou deze Aard. Een complex en authentiek bier, gemaakt met biet, alsem en kvass (drank van gefermenteerd brood). De frisse, kruidige smaken van een vers veld weidebloemen tuimelen over elkaar heen in dit wonderlijke en tegelijk zeer toegankelijke bier. Het fonkelende zuurtje, het hummende bittertje en de droge afdronk maken je klaar voor een volgende slok.

Limburg

Alfa - Krachtig Dort

null Beeld

Zo oostelijk moet je wel tegen Duitse bierinspiratie aanlopen. En dat doen we bij de Alfa brouwerij uit Schinnen, al generaties lang het domein van de familie Meens. Het Krachtig Dort is geënt op het bier uit Dortmund en dat betekent hier een ondergistend bier waarbij het moutkarakter de bovenliggende partij is in het smakenspel. Pietsie zoet, stevig in de alcohol maar o zo harmonieus, helder en soepel vallend. Mooi bier en een mooie keuze voor een minder vaak geziene bierstijl.

Drenthe

Maallust - 1818

Wie het boek Het pauperparadijs, over de Drentse heropvoedingskoloniën, nog niet gelezen heeft, dient dat terstond te doen. En wel met een glas 1818 van de Veenhuizer brouwerij Maallust in de hand. Deze quadrupel biedt alles wat je van zo'n bier mag verwachten (o.a. gedroogde pruim, karamel) maar ook een pienter bittertje om het leuk te houden. Na dubbel en tripel de overtreffende trap qua hoeveelheid gebruikte grondstoffen, en dus van een extra zwaar kaliber. Ideaal als 's avonds de koelte indaalt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden