De wietteelt legaal? Zover is het nog niet

Met de verkiezingen op komst weekt de oppositie opnieuw regeringspartij PvdA los van coalitiegenoot VVD. Tegen de koers van de liberalen in gaat de PvdA akkoord met een initiatiefwetsvoorstel van D66 om wietteelt te reguleren. Aangevuld met SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus, Bontes/Van Klaveren en andere afsplitsingen ontstaat zo een meerderheid voor de initiatiefwet, die vrijdag is ingediend.

Minister-president Mark Rutte na afloop van de ministerraad: 'Een groot deel van de Nederlandse teelt is bestemd voor de export. Dus je zult nog steeds moeten handhaven.'Beeld ANP

D66-Kamerlid Vera Bergkamp wil dat de Tweede Kamer nog voor de verkiezingen haar wet behandelt. De meerderheid van 76 zetels is nipt en kan na 15 maart zijn verdampt. Daarna moet de wet nog door de Eerste Kamer, waar zij geen meerderheid heeft. D66 hoopt dat het wetsvoorstel daar een vrije kwestie zal zijn, waardoor mogelijk enkele VVD-senatoren voor kunnen stemmen. Dat zou moeten gebeuren onder druk van klagende burgemeesters, die in hun gemeenten veel overlast ondervinden van drugs gerelateerde criminaliteit.

Bergkamp wil de aanvoer van nederwiet aan de achterdeur van de coffeeshop regelen en daarmee een einde maken aan het 'scheve' gedoogbeleid. Teelt en transport moeten onder toezicht van het Rijk komen. Coffeeshops worden nu gedoogd, maar leveranciers vervolgd. Bergkamp: 'We moeten weer gidsland worden in Europa.' De christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP zien niets in deze vorm van 'staatswiet'.

In korte tijd ging de PvdA al mee met de donorwet van D66 - met een stem verschil aangenomen - en nam de partij samen met GroenLinks initiatieven voor een klimaatwet en meer rechten voor het asielkind. PvdA-Kamerlid Marith Volp heeft nog wel vragen over de uitvoering van het wietplan van D66, zei zij tegen het AD, maar staat er in principe positief tegenover. De VVD wil niet reageren.

De politieke discussie over het gedoogbeleid zit al jaren muurvast. Het voorstel van D66 waarvoor zich nu een meerderheid aftekent, regelt dat behalve de verkoop en het gebruik van hennep en hasjiesj ook de teelt wordt gereguleerd. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zou geselecteerde telers, die belastingplichtig worden, een 'gedoogbesluit' moeten geven. De productie blijft strafbaar, maar wordt niet langer vervolgd. Wie zonder vergunning teelt, wordt juist strenger aangepakt.

Daarmee komt er een gesloten keten van telers en coffeeshops, die gedecriminaliseerd is. Dat scheelt veel politiecapaciteit, waarover gemeenten al jaren klagen. Ook rechtbanken worden minder belast. Bovendien kan controle worden gehouden over de kwaliteit van de cannabis, zodat meer waarborgen mogelijk zijn om gezondheidsrisico's te beperken.

Bergkamp heeft nog meer argumenten. Energiebedrijven worden niet langer benadeeld door het illegaal aftappen van energie en de brandweer hoeft minder vaak uit te rukken voor branden in woningen waar in gevaarlijke omstandigheden wordt geteeld. Ook verzekeraars wordt werk en kosten uit handen genomen.

Het kabinet is tegen het wetsvoorstel. 'Wij kijken hier een slag anders naar', zei minister-president Mark Rutte na afloop van de ministerraad. 'Een groot deel van de Nederlandse teelt is bestemd voor de export. Dus je zult nog steeds moeten handhaven.'

Rutte zei niet veel waarde te hechten aan het gezondheidsargument. 'Ik vind het een tikje naïef om te denken dat voor de Nederlandse markt een poldervariant zou worden gebrouwen van deze troep.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden