De wielklem is terug in Amsterdam

De gemeente Amsterdam gaat toeristen dwingen hun parkeerboetes te betalen. Wie dat twee keer niet doet, vindt zijn auto straks terug met een wielklem om. Daarmee maakt het gehate gele slot in de hoofdstad een comeback, hoewel het nog altijd op kleine schaal werd gebruikt voor wanbetalers die na vijf parkeerbonnen nog steeds niet in actie waren gekomen.

Beeld ANP

Nog geen 2 procent van de zestigduizend buitenlandse autobezitters die vorig jaar een parkeerboete kregen, betaalde deze ook daadwerkelijk. Daardoor loopt de stad naar eigen zeggen miljoenen euro's mis. Vaak werd een incassoprocedure gestart, maar kon het geld niet worden geïnd als het toeristen uit landen betrof waarmee geen verdrag is gesloten over het uitwisselen van adresgegevens. Belgische, Franse en Engelse toeristen kwamen zo met hun overtredingen weg.

De meeste buitenlandse bezoekers zijn zelden lang genoeg in Amsterdam om vijf parkeerbonnen te krijgen. Zo'n veertigduizend buitenlandse kentekens komen uit landen zonder verdrag met Nederland. Zij kunnen dus de boetes ontduiken. Dat weten ze, erkent verkeerswethouder Pieter Litjens, en daarom lappen ze de regels soms met opzet aan hun laars.

Ten grave gedragen

Andersom vertonen Nederlanders vergelijkbaar gedrag in het buitenland, zegt Marja Ligtvoet van VVV Amsterdam. 'Je hoort Nederlands ook altijd roepen dat ze in Spanje lekker hard rijden omdat ze toch geen boete krijgen.' Ze denkt niet dat de wielklem toeristen zal afschrikken. 'De mensen die het wel afschrikt, waren kennelijk van plan iets uit te halen, dus dan is het niet erg dat ze niet komen.'

In 2009 werd de wielklem in Amsterdam ten grave gedragen. De sanctie riep te veel agressie en irritatie op. Een kwart eeuw was het gele slot nadrukkelijk aanwezig in het straatbeeld van de hoofdstad. Jaarlijks werden meer dan achttienduizend klemmen gezet. Dat aantal zal nu niet meer worden gehaald, maar de kosten voor de toerist voor het bevrijden van de auto blijven hoog: 300 euro plus de boetes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden