De Wever informateur in België

De Belgische koning Albert II heeft voorzitter Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA donderdag gevraagd informateur te worden.

ANP

Hij heeft de opdracht aanvaard, zo heeft het koninklijk paleis laten weten.

Zelfstandigheid

De N-VA, die op termijn streeft naar zelfstandigheid voor Vlaanderen, was de grote winnaar van de Belgische parlementsverkiezingen afgelopen zondag. De Wever gaat waarschijnlijk proberen een coalitie te vormen met in elk geval de PS. Deze Franstalige socialistische partij werd zondag de winnaar in Wallonië.

De Wever en PS-leider Elio Di Rupo werden donderdag door de koning ontvangen. Di Rupo geldt in België als de belangrijkste kandidaat voor het premierschap. De Wever lijkt die functie niet te ambiëren.

De belangrijkste taak voor De Wever wordt het vinden van een oplossing voor het al decennia durende conflict over de splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. De ruzie tussen Vlamingen en Franstaligen hierover leidde enkele maanden terug tot de val van het vorige kabinet onder leiding van de christendemocraat Yves Leterme.

Totale discretie

De Wever heeft laten weten zijn opdracht van de koning ‘in totale discretie’ te willen vervullen. Hij beloofde dat hij ‘geen eindeloze reeks gesprekken’ gaat voeren.

Di Rupo noemde het ‘een positief signaal’ dat De Wever zijn opdracht heeft aanvaard. Ook de christendemocratische CD&V reageerde tevreden. Beide partijen lieten weten dat ze zich constructief zullen opstellen.

Bart de Wever (AFP) Beeld
Bart de Wever (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden