Column

De werkgelukcoach leert je baan leuk te vinden

Leren genieten van verplichte vruchten.

Olaf Tempelman
Dalai Lama. Beeld AP
Dalai Lama.Beeld AP

In Een 10 voor werkgeluk van werkgelukcoach Hanneke Dijkman gaan twee honden na elkaar kijken in een spiegelpaleis. De eerste hond komt daar oog in oog te staan met duizend boze honden. Als de tweede hond er aankomt, blijken in het spiegelpaleis inmiddels duizend blije honden te wonen. Deelnemers aan Dijkmans werkgelukweekenden in de Impact Hub in Rotterdam, kunnen zich de maandag erna meteen spiegelen in de koffieautomaat.

'Als je toch gaat werken, maak er dan iets leuks van', zegt Dijkman. Noem haar een pionier in een branche die zich in een gestaag toenemende populariteit mag verheugen. Een 10 voor werkgeluk gaf ze zelf uit. Ze verkocht in korte tijd al bijna duizend exemplaren. We zitten midden in een Boekenweek met het thema Verboden Vruchten, echter: een verrassend groot deel van hun tijd zijn mensen niet bezig met Verboden maar met Verplichte Vruchten. Wat is er mooier dan een werkdag zonder zure appels? Een werkgelukcoach weet: wie op zijn werk geluk vindt, is meteen een substantieel deel van de tijd gelukkig.

Je hebt mensen die als vanzelf in kantoorgebouwen opbloeien, het talrijkst zijn degenen die hun kantoorleven een zesje of een zes-en-half geven. Dat cijfer haalde ik zelf ook in de paar jaar dat ik een bureaufunctie had, vertel ik Hanneke Dijkman maar eerlijk. Mijn geluksniveau kon flink dalen door mensen die veel tijd opeisten in vergaderingen maar weinig schreven. Van 'buitenvergaderlijke' gesprekken knapte mijn geluk juist op, echter: de omringende bureaus beleefden daar juist weer minder geluk aan, en ik ging vaak op de bon wegens lawaaioverlast. Eén wetenschapsredacteur kon ontoerekingsvatbaar worden als er op de boekenredactie hard gelachen werd. In die periode vatte mijn overtuiging post dat je in een kantoorgebouw de helft van je salaris ontvangt om op de juiste momenten je kop te houden.

Het gebouw en ik gingen erop vooruit toen ik er weer uit mocht. Een werkgelukcoach is er voor win-winsituaties óp de werkvloer. Het had wat inspanning gekost de wetenschapsredactie zo ver te krijgen samen met de boekenredactie te gaan mediteren op een werkgelukweekend van Hanneke Dijkman, maar we hadden daar waardering voor elkaar leren uitspreken en de kracht van onze eigen kwetsbaarheid leren ontdekken.

Dijkman vermoedt dat we geen al te problematische klanten waren geweest. Eerder coachte ze een productiemanager die erg aan veiligheid hechtte en zich ergerde aan een salesmanager die protesteerde als het bedrijf uit veiligheidsoverwegingen werd stilgelegd. Het duurde een tijd voor hij doorhad wat hen bond, maar in het verlengde van dat besef vloeide het werkgeluk beide levens binnen.

De mensen zitten op zeven rode stoelen rondom een rond tapijt. Beeld
De mensen zitten op zeven rode stoelen rondom een rond tapijt.Beeld

In de Impact Hub in Rotterdam laat Dijkman de ruimte zien waar ze groepjes traint: zeven rode stoelen rondom een rond tapijt. Individuele klanten ontvangt zij in een kleinere ruimte. Die krijgen daar géén therapie of een behandeling voor een burn-out. Als een psycholoog mensen helpt van een onvoldoende op het werk weer een voldoende te maken, dan is een werkgelukcoach er voor mensen die meer willen dan de dagelijkse zes.

Als ergernis en frustratie ergens welig tieren, dan op de werkvloer. Als er ergens aan geluk te wínnen valt, dan dus ook hier. Dijkman: 'Je komt jezelf ontzettend tegen in je werk. Je kunt dan zeggen: interessant, waarom doet mij dit zeer?' Zelf leerde Dijkman het fenomeen pijn op het werk ook in letterlijke zin kennen, in de vorm van rsi. Zij studeerde economie aan de Erasmusuniversiteit, verbleef zeven jaar in Afrika en werkte terug in Nederland als consultant bij KPMG. Het was zo'n functie waarin je een donkerblauw pak moest dragen en waarin 'targets' belangrijk waren. Dijkman liep er een zware rsi op en was twee jaar lang goeddeels arbeidsongeschikt.

Als ik toen mijn eigen boek had gehad, had ik absoluut meer rust en genietmomenten in die baan ingebouwd. Bijna iedereen heeft veel meer vrijheid in zijn werk dan hij beseft.' In de tijd dat ze rsi had, liep ze bij een haptotherapeut die haar aanraadde aan meditatie te gaan doen. Tegenwoordig is Dijkman overdag werkgelukcoach en in de avonduren zenleraar. 'Het grappige is dat het eigenlijk hetzelfde is, alles draait om aandacht en bewustwording.'

Een typische ondervinding van mensen: ze worden niet klemgezet door collega's of bazen, ze blijken zelf de cipier van de cel waarin ze dagelijks plaatsnemen. Wie dat herkent, kan verder gaan met het antwoord dat de Dalai Lama gaf op de vraag wat hij voor de kost doet: 'Niets.'

Hanneke Dijkman Beeld
Hanneke DijkmanBeeld

Lees hier meer over coaching

Waarom zou je een coach inschakelen?

Er is een wildgroei aan coaches ontstaan. Dat komt doordat de vraag is toegenomen, maar ook doordat de term 'coach' niet beschermd is.

Bij het vinden van een coach is een klik belangrijker dan een keurmerk

Voor elke kopzorg is er wel een coachAan coaches geen gebrek. Begrijpelijk, want het is geen beschermd beroep. Keurmerken zijn er wel, maar die worden niet algemeen gebruikt. Kortom: hoe vind je een goede coach?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden