Column

De wereld kennende zal de komst van onheil niet lang duren

Op een nacht schrikt Somberman wakker van luid en vrolijk gezang op straat. Nijdig staat hij op en loopt naar het balkon. Vrolijkheid op dit uur, op welk uur dan ook: hij kan er niet tegen. 'For he is a jolly good fellow, for he is a jolly good fellow', klinkt het op straat. Men zal hem wel niet bedoelen. Aangekomen op het balkon stelt hij vast dat hij te maken heeft met een bende jeugdige Engelsen, die niet alleen luidruchtig en vrolijk zijn maar ook aan de verdovende middelen. De zoete geur van marihuana stijgt op en stroomt zijn neusgaten binnen.

'Silence!', schreeuwt hij naar beneden. 'People are trying to sleep here.' De bende trekt verder, de herrie sterft weg, de rest is silence. Eenmaal weer in bed merkt hij tot zijn ontsteltenis dat hij in een goed humeur is. Alles in hem is zacht en dromerig. De scherpe kantjes lijken van het leven afgesleten. Hij giechelt zelfs als hij aan zichzelf denkt, zoals hij daar stond te schreeuwen op het balkon. Dat komt natuurlijk door die per ongeluk geïnhaleerde verdomde nederwiet.

Hij valt in slaap en droomt warme dromen. Vrouwen en poezen hebben hem lief. Hij zweeft zonder angst over de daken van de stad. De lucht is blauw. De anders door hem zo beminde regen valt niet. De wereld is een wollige deken waaronder hij zich veilig nestelt.

Vroeg in de ochtend wordt hij wakker met een lichte hoofdpijn. Buiten plenst het van de regen, de hemel is donker. Een weemoedig verlangen besluipt hem. Wat had hij een mooie dromen. Weemoed past in zijn straatje, maar verlangen niet, tenzij verlangen naar onheil. De wereld kennende zal de komst ervan niet lang duren. In afwachting ervan leeft Somberman op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.