De weemoedigheid van Annemarie Jorritsma

'Maar doodslaan deed hij niet, want tusschen droom en daad staan wetten in den weg en praktische bezwaren.' Minister Jorritsma van Economische Zaken zal zich kunnen vinden in Elsschots onsterfelijke strofe....

Want wurgen kan ze het wel, Twinning. Deze week besloot Jorritsma nog eens 25 miljoen gulden in het project te pompen. Met tegenzin, want de minister heeft het afgelopen jaar niemand kunnen vinden die haar van Twinning wil verlossen.

Twinning is een van de mindere stukken die Jorritsma bij haar aantreden in de boedel aantrof. Voorganger Wijers (D66) stak 90 miljoen gulden in de broedmachine voor IT'ers. Het internet beloofde gouden bergen en de overheid kon beginnende ondernemers bij de beklimming ervan beste wel een kontje geven.

Had Jorritsma in Wijers schoenen gestaan, dan was Twinning in haar onderste bureaulade verdwenen. Als voorvechter van de vrije markt moet de liberaal niets hebben van publiek gewroet in een domein dat aan de private sector kan worden overgelaten. Niet voor niets schreeuwden investeerders toen Twinning een succes bleek moord!, brand! en oneerlijke concurrentie!

Eerlijk is eerlijk: Jorritsma heeft er alles aan gedaan om Twinning uit de weg te ruimen. Een jaar eerder dan was gepland liet ze het project evalueren. De IT-broedmachine is rijp voor de verkoop, oordeelde ze twaalf maanden geleden.

De praktijk besliste anders. Internetbedrijfjes hebben het er niet makkelijker op gekregen. 'De marktpartijen zijn op dit moment niet bereid Twinning op voor de Staat acceptabele voorwaarden over te nemen', schreef de minister deze week.

Ze zit nu in haar maag met 40 van de 56 oorspronkelijke bedrijfjes die nog lang niet van het infuus kunnen. De broedmachine is een sterfhuis geworden. Deze zomer schreef Twinning de boekwaarde van zijn starters voor de helft of volledig af. Een strop van 43 miljoen gulden.

Maar de marktpartijen mogen het nog een keer proberen van Jorritsma. Ze geeft Twinning toestemming om financiers van buiten aan te trekken. Die mochten eerst niet meer dan vier ton in elke starter steken.

De markt mag dan gesproken hebben, de minister luistert niet: noem het paars pragmatisme. Of misschien wordt ook een liberaal wel eens overvallen door 'weemoedigheid, die niemand kan verklaren, en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.