De week waarin Trump eens niet de boze witte stem probeerde te winnen

In Amerika wonen niet alleen boze witte mannen, leek Trump zich deze week te realiseren. Daarom probeerde hij zowel de Latinoharten als die van de zwarte Amerikanen te winnen met bezoekjes aan de Mexicaanse president en een zwarte kerkgemeenschap. U leest dat (en meer!) in de USA16-nieuwsbrief.

Trump (rechts) bezoekt een kerkdienst in Detroit. Beeld reuters
Trump (rechts) bezoekt een kerkdienst in Detroit.Beeld reuters

Trumps schaapskleren

De diplomaat en de wolf

Afgelopen woensdag was één van de belangrijkste dagen in de Trump-campagne tot nu toe. De Republikeinse presidentskandidaat bezocht 's morgens de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto en zette 's avonds zijn migratieplannen uiteen in Arizona. We zagen twee versies van dezelfde presidentskandidaat.

Het bezoek aan Peña Nieto leek een verstandige stap van de Trump-campagne. De doorgaans heetgebakerde kandidaat kon laten zien hoe hij het als president zou doen. De ontmoeting had het programma als dat van een ieder ander staatsbezoek: gesprekje, persconferentie, wederzijdse complimenten en weer het vliegtuig in. Er kon weinig misgaan.

De Muur werd besproken ('we hebben het niet over de kosten gehad') en geopolitieke plattitudes werden uitgewisseld. De volgende uitspraak is daadwerkelijk afkomstig uit de mond van Trump: 'De band tussen onze landen is diep en oprecht. En onze beide landen plukken de vruchten van een innige en eerlijke relatie tussen onze overheden. Een sterk, welvarend en bruisend Mexico is van het grootste belang voor de Verenigde Staten en zal Amerika voor een lange periode samenbinden.'

Tijdens Trumps bezoek aan Mexico konden we ons de waan voorhouden dat we te maken hadden met een nieuwe Trump. Maar met zijn vertrek werd dit beeld alweer teniet gedaan. Natuurlijk had Peña Nieto laten weten dat Mexico niet voor de muur zou betalen, sprak de president. Trump twitterde een paar uur na het bezoek het ondubbelzinnige 'Mexico gaat die muur betalen!'.

Ook tijdens zijn immigratiespeech aan de andere kant van de grens zagen we de oude Trump weer. 'Het is ons recht om de grenzen te sluiten voor immigranten die criminaliteit en drugs in ons land brengen. En die de banen van onze hardwerkende Amerikanen inpikken. Dat gaat niet meer gebeuren, mensen, dat gaat niet meer gebeuren.'

De kans lijkt klein dat Trump woensdag veel Latinostemmen heeft gewonnen. In een analyse (+) schrijft buitenlandredacteur Bert Lanting:

Het was vooral de toon die Trump in Arizona aansloeg, die onder de Latino's twijfel zaaide aan zijn bekering tot een 'humaan' immigratiebeleid. 'Je kan het deporteren noemen, als je wilt. Je kunt het noemen zoals je wilt. Maar het gaat erom dat ze weg zijn!', beloofde hij zijn gehoor onder luid applaus. Voor verscheidene prominente Latino's die zich achter Trump hadden geschaard, was zijn toespraak in Arizona aanleiding af te haken. 'Ik verwachtte een realistische en meevoelende toespraak, maar ik heb noch van realisme noch van compassie iets gemerkt', zei Alfonso Aguilar, de voorzitter van een club voor conservatieve Latino's. Jacob Monty, een lid van Trumps adviesraad voor Latino-zaken, diende uit frustratie zijn ontslag in.

De Spaanstalige zender Univision vatte de dag als volgt samen: Trump heeft zijn schaapskleren in Mexico achtergelaten. En die dubbelzinnige rol lijkt ook de Latinostemmer te zijn opgevallen. Opiniepeiler Latino Decisions bracht donderdag een peiling naar buiten waaruit blijkt dat 70 procent van de Latino's achter Clinton staat en slechts 19 procent een Trump-presidentschap ziet zitten.

null Beeld
Beeld

Elke zondag praten we u bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

Enrique Peña Nieto en Donald Trump in Mexico. Beeld ap
Enrique Peña Nieto en Donald Trump in Mexico.Beeld ap

En de zwarte stem dan

Liever muggen of Trump?

Zaterdag stond de volgende minderheid op de rol voor Trump: met een bezoek aan een voornamelijk zwarte kerkgemeenschap werd de jacht op de afro-Amerikaanse stem geopend. Het was voor het eerst dat de kandidaat achter uitspraken als 'luiheid is een karaktereigenschap van zwarten' een campagnebijeenkomst organiseerde die specifiek gericht is op de zwarte stemmer.

De presidentskandidaat kwam naar eigen zeggen naar de kerk om 'te leren', van de grotendeels afro-Amerikaanse gemeenschap van de kerk. Hij sprak de hoop uit om tot een mensenrechtenagenda te komen die past bij het huidige tijdsgewricht.'

Ik begrijp ten zeerste dat de afro-Amerikaanse gemeenschap heeft geleden onder discriminatie en dat een hoop zaken rechtgezet moeten worden', sprak Trump de bezoekers toe. 'Voor iedereen die het lastig heeft: dingen gaan veranderen. Morgen zal beter zijn.'

Niet iedereen was enthousiast over het bezoek van Trump. Terwijl de kandidaat stelde dat de 'Afro-Amerikaanse geloofsgemeenschap een van de grootste cadeaus is die God Amerika aan zijn bevolking heeft gegeven', scandeerden betogers voor de deur anti-Trump leuzen.

De uitspraak 'jullie leven in armoede, jullie scholen zijn slecht, jullie hebben geen banen, 58 procent van jullie jeugd is werkloos', schoot kerkganger Toni Mcllwain in het verkeerde keelgat, schrijft persbureau AP. 'Hoe durft hij zo tegen ons en over ons te praten?'

Trump heeft niet de beste papieren om de zwarte kiezer voor zich te winnen. Waar Hillary Clinton al tijdens de voorverkiezingen actief achter de zwarte stemmers aanging, begint Trump nu pas zijn offensief.

Bovendien heeft hij in het verleden zich niet begaan getoond met de zwarte zaak. Zo heeft de kandidaat de Black Lives Matter-beweging nooit serieus genomen. In plaats daarvan spreekt hij liever over Blue Lives Matter: de beweging die een vuist wil maken tegen geweld tegen politie-agenten.

De liberale peiler Public Policy Polling bracht deze week een peiling naar buiten waaruit bleek dat 97 procent van de zwarte stemmer Donald Trump niet ziet zitten. De peiler vroeg afro-Amerikaanse stemmers ook of ze de voorkeur gaven aan Donald Trump of aan een keur aan andere zaken als openbare toiletten, Ryan Lochte, bedwantsen, muggen of de middelste stoel in het vliegtuig. Bekijk de resultaten daarvan hier.

Donald Trump tijdens de kerkdienst in Detroit. Beeld reuters
Donald Trump tijdens de kerkdienst in Detroit.Beeld reuters

Trump langs de mode-meetlat

Stropdas hoort niet op het klokkenspel

Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg bespreekt elke week de kleding van een beroemde man. Deze week was Trump aan de beurt:


Acteur Charlie Sheen vertelde dat hij van Donald Trump eens twee 'platinum diamanten' manchetknopen kreeg als huwelijkscadeau. Bij een taxatie later bleek dat de manchetknopen niet, zoals Trump beweerde, van juwelier Harry Winston waren, maar goedkope namaak van tin, letterlijk waardeloos.

Dus ja, in hoeverre de Republikeinse presidentskandidaat pakken van het Italiaanse Brioni draagt, zoals hij zelf zegt, daar zou ik mijn hand niet voor in het vuur durven steken. Misschien haalt hij ze bij de Gako ('twee halen, één betalen'), weten wij veel.

80 procent van de westerse wereldbevolking ziet in een man met een donkerblauw pak en een rode stropdas de daadkrachtigste leider. Dat doet Trump dus goed. Alleen veronderstelt hij zichzelf breder en langer dan hij is. Als Trump zijn jas open draagt, moet ik denken aan de lakens die aan de waslijn van mijn moeder hingen - een troostrijk beeld. De stropdas hoort de broekband aan te tikken, niet het klokkenspel.

Over het rossige stro op het oranje hoofd is reeds veel gezegd, behalve dit: het haar van de ouder wordende man wordt fijner en droger. Dan geldt de wet van de woestijn: hydrateer en conditioneer. Na het wassen gebruik je een conditioner, in model breng je het met een pommade op waterbasis. Naar verluidt brengt The Donald zijn haar zelf met de föhn in model. Daar wil ik dus wel een zeven voor geven.

null Beeld afp
Beeld afp

Wat we elders lazen, zagen en hoorden

Hillary Clinton houdt zich de afgelopen weken enigszins gedeisd. Toch lazen we elders twee interessante stukken.

De 12 opvallendste punten uit het FBI-rapport overr Clinton
In juli verhoorde de FBI Clinton drieënhalf uur over de slepende e-mailaffaire. Daarin zou ze hebben gezegd dat ze zich niet kan herinneren dat iemand zorgen heeft uitgesproken over de veiligheid van de informatie die ze op haar e-mail ontving. Deze week bracht de FBI een rapport hierover naar buiten. Politico zette de twaalf opvallendste zaken op een rij.

Niemand heeft het over Clintons revolutionaire plannen over geestelijke gezondheidszorg
Maandag publiceerde Clinton haar plannen om de geestelijke gezondheidszorg in de Verenigde Staten aan te pakken. Het hele programma gaat onder president Clinton op de schop, waarvoor Clinton lof krijgt in het hoofdredactioneel commentaar van The Washington Post. De krant schrijft: 'Clintons focus op de kwestie is gerechtvaardigd en welkom. Als ze president wordt, kan dit programma daadwerkelijk goed doen.'

Bij een Trump-bijeenkomst wordt een bloederig Clinton-masker omhoog gehouden. Beeld reuters
Bij een Trump-bijeenkomst wordt een bloederig Clinton-masker omhoog gehouden.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden