De week van Trump, Facebook Live en Mark Rutte in een Kras-advertentie

De week van hoofdredacteur Philippe Remarque.

Mark Rutte in een Kras-advertentie

Wassen beeld

Welke voorpagina moesten we kiezen op de dag van Trumps inauguratie? Een leeg beëdigingspodium, demonstranten voor en tegen in Washington, de generale repetitie? Hmm, een beetje vlak. Plaatsvervangend hoofdredacteur Pieter Klok kwam met een leuker idee: zo'n geel Buckle up- bordje dat langs Amerikaanse wegen staat (It's the law!), ten teken dat we nu in de Trump-achtbaan stappen.

Maar art director Koos Jeremiasse verdedigde met verve het voorstel van de fotoredactie voor het wassen beeld van Trump in Madame Tussauds in Londen, waaraan medewerkers met penseel en een flinke plas oranje verf de laatste hand leggen. Een mooie compositie. Toen ik die foto zag, dacht ik eerst dat het Trump echt was. Die beeldgrap gunden we aan de lezer. De inauguratieweek was begonnen met de ophef over het Trump-interview met de Times en Bild.

Sheila Sitalsing noemde het in haar column 'een onuitputtelijke snoepdoos vol verrassingen' en 'een inkijkje in het hoofd van een man met de attentiespanne van een goudvis'. Exegese van Trumps woorden wordt een fulltime-activiteit, aldus Sheila. Arie Elshout, oud-correspondent in de VS, deed in de dinsdagkrant een poging: misschien is hier de Trump de dealmaker aan het woord, die Europa schrik aanjaagt als deel van het onderhandelingsspel. We zijn van een Amerikaanse president diplomatieke omzichtigheid gewend, maar moeten nu leren omgaan met de 'rauwere mores van de vastgoedsector, waarin de ander desnoods figuurlijk even onder water wordt gehouden om tot een overeenkomst te komen'. Aries opvolger Michael Persson reisde deze week net als Trump van New York naar Washington en liet onderweg gewone Amerikanen aan het woord, zoals de bruggenbouwer die in 2008 Obama koos en nu Trump, en daarin geen tegenstelling ziet: 'Je moet iets proberen. Ik kies steeds voor de man met nieuwe ideeën.'

Beeld Tom Zaunbr000

Trumps begin

Het is nu afwachten wat Trumps onorthodoxe aanpak aan werkelijke verandering gaat brengen. 'Wat zorgen baart, is Trumps kleinzerige karakter, zijn enorme ego en zijn neiging blind terug te slaan als hij wordt aangevallen', schreef Arnout Brouwers in ons commentaar voor inauguratiedag. Aan de andere kant is er 'het dempende effect van de politieke realiteit in Washington'. Dat hebben we bij Trumps voorganger ruim aan het werk gezien. Maar de inauguratierede was radicaal: een agressief populistisch manifest met weinig van de gebruikelijke helende eenheidstaal. Zo zijn inauguratieredes nooit.

Die veiligheidsriemen zijn misschien toch niet zo'n slecht idee. Voor ons was het ook een primeur, in die zin dat Arie Elshout en ik, twee oud-correspondenten gistermiddag vanaf de Volkskrant-redactie een voor- en nabeschouwing gaven op Facebooklive. Met de mogelijkheid live vragen te stellen. Wij zijn natuurlijk amateurs en beginners en technisch liep het niet perfect, maar dat mocht de pret niet drukken. We zijn bij de krant aan het experimenteren met allerlei vormen van video en podcast. Dat kunt u zien op volkskrant.nl/kijkverder. Online kan een redactie van veel meer middelen gebruik maken dan van tekst en foto's. De krant van de toekomst wordt daar een mengeling van. Met één vaste waarde: de verdieping en nuance die je met een geschreven tekst kunt bieden.

Ruttes parkeerplaats

U heeft het misschien niet gezien, maar van de dinsdagse voorpagina hadden we zonder het te willen een spelletje 'zoek de premier' gemaakt. Daar stond Mark Rutte, zomaar in een reisadvertentie van Kras, zijn gevouwen handen op de een of andere manier passend bij de Boeddha op de reclamefoto.

Productiemanager Dylan Besseling belde 's ochtends meteen naar Kras, een oude en goede klant, om excuses aan te bieden, en uiteraard een gratis herplaatsing zonder Rutte. Wat was er gebeurd? Frank Hendrickx had een interessant stuk geschreven over Ruttes rol als de anti-Wilders, wij wilden dat op de voorpagina aankondigen. De vormgeefster was een beetje aan het dokteren met een paar afbeeldingen, maar koos uiteindelijk voor één. Ze had de Rutte met gevouwen handen zolang even geparkeerd op de Kras-advertentie. Dat doen vormgevers wel vaker, maar normaliter zie je zoiets voor de pagina wordt gezet. In dit geval verdween de premier enigszins in de afbeelding en zagen we hem over het hoofd.

Moraal van het verhaal: je moet goed nadenken waar je een beeldelement parkeert, concludeerde de vormgeefster. We hopen erop te mogen rekenen dat Rutte Kras niet aanklaagt wegens het commerciële gebruik van zijn afbeelding, zoals voorganger Balkenende eens bij een adverteerder deed.

Beeld Tom Zaunbr000
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.