De week van hoofdredacteur Philippe Remarque

Dit is het weekoverzicht van Philippe Remarque, waarin hij elke zondag de nieuwsweek op de redactie van de Volkskrant doorneemt en enkele bijzondere artikelen uitlicht.

The Sun op maandag: lord Sewel met een oranje bh op bedBeeld EPA

Dinsdag, ik was net weer begonnen na drie weken vakantie, kwam een Deense delegatie een dag meelopen met onze centrale tafel. De kwaliteitskrant Berlingske is als onderdeel van de Wegener-deal in handen gekomen van de Persgroep van Christian van Thillo, ook onze uitgever. En dus proberen we van elkaar te leren. De Denen hebben besloten onze werkwijze ter redactie in te voeren en hun krant net als wij te beginnen met 15 vrije nieuwspagina's zonder klassieke indeling in binnenland, buitenland, enzovoorts. Ze kwamen kijken hoe wij dat doen.

We hadden net vastgesteld dat het Deens een gelijkluidend woord kent voor komkommertijd, 'Agurketid', toen bleek dat Nederland een Russische spion had uitgewezen. De Deense hoofdredacteur was opgewonden over het nieuws. Wanneer is zoiets voor het laatst gebeurd? Dat klinkt naar Koude Oorlog. Zijn enthousiasme over het verhaal hielp ons te besluiten het op de voorpagina te zetten, te meer daar onze verslaggever Huib Modderkolk de spion in kwestie gewoon aan de lijn had gekregen in Moskou (hij ontkende alles).

De ouderwetse, low-tech spionagemethode in een koffiehuis te Aken verleidde mij tot deze verzuchting. Uit de reconstructie van Huib Modderkolk blijkt dat ook kenners van het vak de Russen bepaald knullig te werk vonden gaan, anders dan we van hun spionnen gewend zijn.

De uitgezette Russische spion, Ivan Agafonov.Beeld .

Kanye en de schilderkunst

Onze redacteur Wieteke van Zeil, kenner van oude schilderkunst, heeft een fantastische rubriek in de zaterdagbijlage Sir Edmund, waarin ze vrij associeert bij een detail in een van haar geliefde schilderijen. Voor het zomermagazine dat dezer dagen zaterdags bij de krant zit maakt ze een variant: ze verbindt het detail aan een verschijnsel in de huidige popcultuur. Deze week trekt ze een vergelijking tussen de zachtleren laarzen van twee arrogante adellijke jongens en de rode designsneakers van Kanye West. Een aanrader.

De rode sneakers van Kanye West vergeleken met de 17de-eeuwse schoenen van Lord Bernard Stuart.Beeld Collectie National Gallery, Londen / BrunoPress

Verdwijning

Het was de week waarin op de sociale media koortsig werd meegeleefd met de verdwijning van Lisa, een 13-jarig meisje. Haar ouders riepen de hulp van iedereen in via sociale media. Toen ze gevonden was en sprake bleek van een mogelijk zedenmisdrijf, was het verzoek om alle afbeeldingen van Lisa weer te verwijderen. Een begrijpelijke ommezwaai, en media als de Volkskrant voldoen uiteraard aan zo'n verzoek.

Maar digitaal is de geest uit de fles en er moeilijk weer in te krijgen. In deze reconstructie beschrijven Ana van Es en Loes Singeling hoe weinig de politie mag doen bij dergelijke verdwijningen en hoe dat leidt tot het inschakelen van sociale media, waar de familie van de vermiste vervolgens weinig greep meer op heeft.

Vakantiepark Landal Rabbit Hole in Spijkenisse, waar de 13-jarige Lisa verdween.Beeld anp

Duitse kritiek

Aan het einde van de week brengen wij altijd de column van Paul Brill, een buitenlandkenner en Volkskrantlegende met een schat aan ervaring. Nu linkse Duitse boegbeelden als Jürgen Habermas en Joschka Fischer hun regering hard kritiseren omdat in de Griekse crisis de lelijke Duitser weer zou zijn opgestaan, is het verfrissend zijn relativerende blik hierop te lezen. Brill wijst erop dat een heel reeks landen het hard speelde tegenover de Grieken, en dat de Europese gezindheid van iemand als minister van Financiën Schäuble buiten kijf staat.

Lord Coke

Aan het begin van de week werd een lid van het Britse hogerhuis door The Sun betrapt op het inhuren van twee prostituees en het snuiven van cocaïne van een vrouwenborst. Max Pam, die deze week invalt voor Bert Wagendorp, beschreef goed waarom het fijn is dat soort nieuws te vernemen over hooggeplaatsten, vooral als die zoals Lord Coke moreel hoog te paard zitten en waarschuwen tegen uitwassen die ze zichzelf stiekem wel gunnen. Waarom maken wij zoiets nu nooit eens mee met onze politici? Waarom zijn de Britten hier zo goed in? Waarom altijd die bizarre details (Lord Coke droeg op de foto's uiteraard een beha van een van de prostituees)? Die vragen stelden we aan onze Londen-correspondent Patrick van IJzendoorn. Hij schreef er dit genuanceerde verhaal over.

Als uitsmijter wil ik u een column aanbevelen over Zweden, de Jezus onder de landen, 'dat je net zo lang de andere wang toekeert tot je murw bent'. In de zomer worden onze grote columnisten vervangen door invallers, voor ons een uitgelezen kans om talent uit te proberen. Zoals Sterre Lindhout, de auteur van deze fijne column. Na de zomer wordt ze onze correspondent in Berlijn.

De voorpagina van The Sun, waarop te zien is hoe de vicevoorzitter van het Britse Hogerhuis een lijntje coke snuift.Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden