De week van hoofdredacteur Philippe Remarque

Dit is het weekoverzicht van Philippe Remarque, waarin hij elke zondag de nieuwsweek op de redactie van de Volkskrant doorneemt en enkele bijzondere artikelen uitlicht.

Philippe Remarque
De onvrede over de enorme papierwinkel in de gezondheidszorg word breed gedragen. Beeld anp
De onvrede over de enorme papierwinkel in de gezondheidszorg word breed gedragen.Beeld anp

Op de voorpagina van onze zaterdagkrant was gisteren de administratie van dokter Van Bemmel in zijn volle glorie te bewonderen. Want ook deze huisarts heeft scherpe kritiek op de grote hoeveelheid papierwerk. Die soupeert de tijd van de medicus op, maar is nodig om inkomsten binnen te harken. 'De zorg wordt dus eigenlijk minder, maar je krijgt wel een zogenaamd kwaliteitsstempel en een bak geld.'

Omdat veel anders is geworden in de gezondheidszorg heeft de Volkskrant de afgelopen maanden meegelopen met verschillende hoofdpersonen. We hebben hun verhalen bij wijze van experiment online gepresenteerd als 'flexread', dat is althans het woord dat het ontwerpbureau er al brainstormend voor verzon. Het idee is dat de verhalen als het ware opvouwbaar zijn: je kunt ze sneller lezen of juist uitgebreider lezen. U kunt het hier zelf proberen.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Onvrede leeft breed

Wie we ook spraken voor deze reeks, de ergernis over de toegenomen papierwinkel en bewijslast tegenover de verzekeraars bleek breed te leven. Het is wat ik ook steeds van artsen en psychologen in mijn omgeving hoor. Tweederde van de Nederlandse huisartsen heeft een manifest hiertegen ondertekend.

Die verhalen van ons waren bijna allemaal klikhits, nog een teken dat deze onvrede breed leeft. Maar hoe moet het dan wel? Dat is een stuk minder duidelijk. In het oude systeem liepen de kosten zo uit de hand, dat er iets moest gebeuren, daarover is bijna iedereen het eens. En omdat arts noch patiënt er belang bij heeft de kosten te drukken, moet een controlerende macht dat doen, zoals onze economisch columnist Frank Kalshoven een paar maanden geleden schreef.

Hij gelooft, in tegenstelling tot dokter Van Bemmel, in marktwerking en de rol van de verzekeraars.

De kracht van Hollandse landschappen

Van de week zat ik in de trein van Amsterdam naar Den Haag, keek tussen Heemstede-Aerdenhout en Leiden uit het raam naar de mooie bosschages, hekken en slootjes en moest denken aan Stefan Kuiper, die die ochtend weer een fijn, enthousiasmerend stuk had geschreven. Het ging over de Hollandse landschapschilders van de Haagse school die in het Haagse gemeentemuseum hangen (hij geeft de tentoonstelling 5 sterren).

Kuiper herkent het weer dat we allemaal zo goed kennen: Doorweekt, doorwaaid, veel wolk, af en toe een beetje blauw, maar kloteweer eigenlijk. Hij eindigt met deze vaststelling: Maris' wolken zijn onze wolken. De sfeer van zijn landschappen laat zich immer navoelen. Kijkt u op een regenachtige dag tussen Leiden en Heemstede-Aerdenhout uit uw treinraampje, dan ziet u een wereld die hardnekkig zijn best doet op een Haagse School-schilderij te lijken. Dat is hun nalatenschap. Dat is hun kracht.

Wist u trouwens dat onze chef Kunst, Anne van Driel, naar Amerika verhuist en wij daarom een nieuwe chef zoeken? We kijken binnen en buiten de krant. Misschien iets voor u? Hier vindt u de advertentietekst.

null Beeld anp
Beeld anp

Nieuwe raad van bestuur ABN Amro

En o ja, er was nog steeds veel verontwaardiging over de bankiers deze week. Ons achtergrond- en opiniekatern Vonk besloot er iets aan te doen en een nieuwe raad van bestuur van ABN Amro samen te stellen, met mensen als Kees Vendrik en Alexander Klöpping.

Ook in het Volkskrantcommentaar verkende onze chef economie Xander van Uffelen mogelijkheden om iets structurelers te doen dan steeds weer verontwaardigd zijn: moeten we niet alsnog zakenbank en nutsbank van elkaar scheiden, en erkennen dat die nutsbank een semi-overheidsinstelling is (immers gegarandeerd door de belastingbetaler) met de loonhoogte van dien?

null Beeld anp
Beeld anp

Aangrijpend relaas

Het meest aangrijpende verhaal van deze week vond ik het relaas van Anthony D., de veel gepeste en zelf ook pestende jongen die in Den Haag een medeleerling doodstak. Onze verslaggevers Maud Effting en Ana van Es kregen toegang tot de gerechtelijke dossiers en maakten deze reconstructie van een ontspoord leven.

We hadden deze week ook een reportage om vrolijk van te worden: onze correspondent in Rio Marjolein van de Water sprak met enkele van de 40 miljoen Brazilianen die uit de armoede zijn getild door het intensieve anti-hongerprogramma van president Lula en zijn opvolgster Roussef. Brazilie is nu wereldwijd het grote voorbeeld van effectieve armoedebestrijding.

De afscheidsdienst voor de 15-jarige Wesley uit Den Haag die werd doodgestoken op zijn school in Voorburg door een 16-jarige medeleerling. Beeld anp
De afscheidsdienst voor de 15-jarige Wesley uit Den Haag die werd doodgestoken op zijn school in Voorburg door een 16-jarige medeleerling.Beeld anp

Johnny Ceres over Sjaak Rijke

Tenslotte een gedicht van Johnny Ceres jr., de onvolprezen dichter die elke week op de achterpagina van ons V-katern een figuur uit de actualiteit bezingt. Dit keer dicht hij over Sjaak Rijke.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden