De week van hoofdredacteur Philippe Remarque

Dit is het weekoverzicht van Philippe Remarque, waarin hij elke zondag de nieuwsweek op de redactie van de Volkskrant doorneemt en enkele bijzondere artikelen uitlicht.

Michael van Praag in Caïro.Beeld epa

Deze week stond het hoofdredactionele commentaar van de Volkskrant (geschreven door mij) integraal afgedrukt in de Telegraaf. Een unicum in de persgeschiedenis, lijkt me.

Misschien heb ik het er zelf naar gemaakt door de Telegraaf een 'eerbiedwaardig instituut' te noemen. Maar de aanleiding was ernstig genoeg. De Telegraaf is in de greep geraakt van een investeerder die de krant wil opdelen, het redactiestatuut opzij schuift, en zondag ook nog de hoofdredacteur ontsloeg die zich daar tegen verzette.

Beeld Screendump Telegraaf

De Telegraaf-redactie bracht een noodkreet uit, maar kan het zich nauwelijks permitteren kritisch over de eigenaar te schrijven. Wij wel, zie hier ons profiel van die investeerder, Frank Botman.

Ik leef mee met de Telegraaf-redactie. Onze kranten verschillen zeer, maar journalistieke onafhankelijkheid en een eigenaar met enig hart voor de zaak is voor beide belangrijk. Wij hebben in dezen gelukkig niets te klagen over onze eigenaar, de Persgroep.

Beeld anp

Ontluisterende reconstructie

Onze verslaggevers Willem Feenstra en Mark Misérus hebben KNVB-voorzitter Michael van Praag gevolgd in zijn vergeefse poging om FIFA-voorzitter te worden. Het project werd gesteund door het stimuleringsfonds van Stichting de Volkskrant.

De verslaggevers mengden zich tussen de voetbalbonzen op allerlei FIFA-congressen tot in het Caribisch gebied (tot jaloezie van ons kantoorbewoners) en kwamen deze week dan ook met de primeur dat Van Praag de hoed in de ring ging gooien. Ze schreven er deze prachtige, ontluisterende reconstructie van Van Praags campagne bij.

Bert Wagendorp bracht ons aller sympathie voor de gedoemde poging van Van Praag het mooist onder woorden.

Michael van Praag.Beeld epa

Undercover scientology

Een spannend stuk deze week was de undercover-operatie bij het doodenge scientology door freelancer Rinke Verkerk, die tot haar verbijstering werd behandeld door een elfjarig kind.

De discussie over het basisloon laaide op onze opiniepagina's op deze week, met een krachtig betoog van Rutger 'gratis geld voor iedereen' Bregman en een aanval van zijn tegenspeler Raymond Gradus.

Wie heeft gelijk? Gelukkig hebben wij sinds jaar en dag op zaterdag onze helder schrijvende economisch columnist Frank Kalshoven. Zo'n leraar economie zou je gehad willen hebben. Kalshoven is fundamenteel op zoek naar nieuw denken en slimme oplossingen, zonder rechtse of linkse taboes. Maar hij is ook altijd nuchter, en in dit geval betekent dat niet veel goeds voor Bregmans basisloon-dromen.

De Scientology Kerk in Amsterdam.Beeld anp

Songfestivalgat gedicht

Op de foto hiernaast ziet u Chris Buur, de man die met het V-katern de Volkskrant eigenhandig een goed humeur heeft bezorgd, zijn nieuw bijeengesprokkelde tweedehands-zithoek stofzuigen: retro zoals retro bedoeld is.

Chris Buur geeft ook leiding aan het ploegje redacteuren dat jaarlijks de songfestival-liedjes keurt. Er is in mijn leven na het ABBA- en Brotherhood of Man-tijdperk een onverklaarbaar groot songfestivalgat gevallen. Maar met die V-stukjes op schoot (de Volkskrantsite blogte ze op de website live in sync met de liedjes) vind ik het weer uiterst vermakelijk.

Voor volgend jaar kan ik u dat van harte aanraden. Eigenlijk hoef je het liedje niet eens te zien als je zo'n stukje leest. Neem deze over de Spaanse inzending, van de hand van Chris Buur zelf, de grootmeester in het genre:

'Dit heeft wel kwaliteit, in het genre, maar dat genre is dus dat genre waarin liefde een strijd met de elementen is, jurken flappen hebben, en die flappen ook weer flappen, en tijgers achter haviken aanzitten, de sluizen voor de trommels, strijkers en tapijtsynthesizers altijd vol open staan en je zeker de helft van de tijd doorbrengt met vliegen over pseudo-Keltische oerlandschappen onder het slaken van diep smachtende kreten (die, mocht het u interesseren, in het Spaans geschreven worden als EEEieEEO, houd deze spelling bij de hand).'

Hier kunt u alle stukjes teruglezen.

De Spaanse inzending bij het Songfestival, Edurne.Beeld epa

Nieuwe rubrieken

Tenslotte wil ik u wijzen op twee nieuwe rubrieken op de achterpagina van V, in Dag in Dag uit. Enige tijd geleden begonnen we daar met De Vastgelopen Morph, die soms perfect laat zien dat een gezicht een kruising kan zijn tussen twee andere gezichten. Deze week: H.H. ter Balkt is halverwege tussen Hella Haase en Bert van der Veer blijven hangen.

Zie hier alle pogingen.

En we begonnen afgelopen woensdag op de achterpagina met een nieuwe bijdrage van Arnon Grunberg, die zichzelf heeft uitgeroepen tot Seksrabbijn des Vaderlands. Een experiment dat we alleen al om de naam van harte steunen.

Beeld De Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden