De week van hoofdredacteur Philippe Remarque

Dit is het weekoverzicht van Philippe Remarque, waarin hij elke zondag de nieuwsweek op de redactie van de Volkskrant doorneemt en enkele bijzondere artikelen uitlicht.

Sepp Blatter viert zijn herverkiezing als FIFA-voorzitter. Beeld ap

Een vertrouwde naam nam deze week afscheid van zijn vaste bijdrage aan de Volkskrant: 'bladendokter' Rob van Vuure , die bij ons bldndktr heette en lezers jaren heeft geamuseerd met zijn scherpe kijk op bladenmaken: wat wel en wat niet werkt en waarom de zaterdagkranten (dat hoor ik natuurlijk graag) tegenwoordig een volwaardig weekblad zijn geworden. Lees hier zijn afscheidsartikel waarin hij zijn denken samenvat en weer een reeks goede ideeën uit de mouw schudt. Geheel in stijl zijn het '11 dingen over de toekomst van het tijdschrift'. Veel dank aan Rob.

Intussen debuteerde vorige week een nieuwe stem in ons V-katern: Teun van der Keuken. Van de Keuringsdienst van Waarde weten we dat het zowel vermakelijk als onthullend wordt als Teun de telefoon pakt en in conversatie met woordvoerders marketingpraat doorprikt. Nu doet hij dat voor ons op papier. Deze week werd het een fijne conversatie over het vinkje op een koffieverpakking.

Teun van de Keuken Beeld Io Cooman

Het was de week van de FIFA, en gelukkig hebben wij op dat dossier twee goede onderzoeksjournalisten zitten, Willem Feenstra en Mark Misérus, die zich al maanden tussen de voetbalbobo's bewegen. Sommigen van hen vertelden aan de verslaggevers dat de stemming van vrijdag helemaal niet zo geheim voelde als zij in naam is. Lees hier hun reconstructie van de laatste dagen voor de overwinning van Blatter.

Onze cartoonist Bas van der Schot zag de herverkiezing van Blatter zo voor zich:

Beeld Bas van der Schot

Onze rubriek Dubbelgangers op de satirische sportpagina Het Nieuwste Schavot kon het niet laten Don Corleone uit de kast te halen.

Maar ondanks alle Europese afkeer van de FIFA-praktijken kan de UEFA zich beter niet afsplitsen, stelt onze chef sport en voetbalschrijver Willem Vissers in zijn Volkskrantcommentaar: We moeten oppassen dat het voetbal niet de weg gaat van schaken en boksen, die van verschillende competities naast elkaar niet beter zijn geworden.

Beeld De Volkskrant

Op woensdag hadden we een prachtige foto op de voorpagina van onze grote Marcel van den Bergh: volgelingen van 'seksrabbijn' Berland die in een Limburgs vakantiepark zijn neergestreken. Bekijk hier van den Berghs fijne fotoreeks, met de informatieve reportage van Peter de Graaf, onze correspondent in het zuiden van Nederland.

Hoe komen we eigenlijk aan de tamelijk absurde term 'Seksrabbijn' (ik geef toe, de Volkskrant en ik zojuist gebruiken de term nog steeds omdat de lezer dan in een keer weet over wie het gaat)? Het woord blijkt gewoon verzonnen te zijn door de AD-journalist die het eerste Nederlandse bericht over rabbi Berland schreef. Vervolgens nam iedereen het over. Dat soort feiten achterhaalt de mediarubriek 'Lopend Vuur' in ons zaterdagse katern Vonk, dit keer dus over de term 'seksrabbijn' .

In Vonk stond ook een heel fijn geschreven portret van onze premier door Ariejan Korteweg, die na bijna twee jaar als politiek redacteur in Den Haag nog steeds gist naar de ware aard van Rutte, en hier een manmoedige poging onderneemt die te ontleden.

Let ook op de fijne foto-illustratie door Jasper Rietman: eindelijk begrijpen we hoe Rutte werkt.

Premier Rutte bij het VVD-voorjaarscongres afgelopen vrijdag. Beeld anp
Beeld Foto Freek van den Bergh/ Illustratie Jasper Rietman

Wilt u op de zondag nog een spannend verhaal lezen? Dat heb ik voor u. Michael Persson, onze toekomstige correspondent in de Verenigde Staten en nu nog cyber-redacteur, dook in de rechtbankverslagen en zocht contact met de FBI voor een reconstructie van Silk Road, de illegale internetwinkel voor drugs. Hoe oprichter Ross Ulbricht tot zijn onderneming kwam, en hoe handig de FBI hem uiteindelijk op het spoor kwam en arresteerde.

Ik ben benieuwd naar Michaels verhalen uit de VS na de zomer. Maar ik zal ook de eigenzinnige stijl missen van de huidige correspondent Arie Elshout, die mij vijf jaar geleden opvolgde en deze zomer terugkeert naar Europa.

Deze week schreef hij dit mooie verhaal over de droogte in Californië als symbolisch einde van de Amerikaanse maakbaarheidsillusie: 'Ooit werd het streven om de natuur en de woestijn te temmen gezien als vooruitgang. Maar door de bevolkingsaanwas, droogte en opwarming van de aarde ontstaat de vrees dat er ook een element van hoogmoed en lichtzinnigheid in zit. Moet de Colorado worden uitgeput omdat de Coachella Valley 124 golfcourses wil?'

Ross Ulbricht wacht een levenslange gevangenisstraf vanwege drugshandel, hacken en het witwassen van crimineel geld. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden