De week van hoofdredacteur Philippe Remarque

Dit is het weekoverzicht van Philippe Remarque, waarin hij elke zondag de nieuwsweek op de redactie van de Volkskrant doorneemt en enkele bijzondere artikelen uitlicht.

Een Chinese man en vrouw met hun smartphones.Beeld Getty

Nieuw in China: de overheid die middels big data en een soort puntensysteem voor sociaal wenselijk gedrag betere mensen wil kweken. Een griezelige ontwikkeling voor ons westerse vrijheidsdenkers, maar de wetenschappelijk/filosofische onderbouwing is ook griezelig begrijpelijk: China is door de snelle ontwikkeling een maatschappij van vreemden zonder gemeenschappelijke moraal geworden. 'Wanneer menselijk gedrag niet door moraal wordt begrensd, dan is een systeem nodig dat de daden van de mensen inperkt.'

Verdrinkende migranten

Het was de week van de ontzetting over de verdrinkende migranten in de Middellandse Zee. Leest u deze ijzingwekkende reconstructie van de grote bootramp door onze correspondente in Rome, Sarah Venema. Sarah was een beginnend journalist van 23 of 24 toen we haar naar Rome stuurden. Bert Lanting, de toenmalige chef buitenland, en ik, (we leerden elkaar 22 jaar geleden kennen als correspondenten in Moskou) keken elkaar weemoedig aan na de benoeming, en wensten dat we zelf weer jong waren.

Sarah kreeg spoedig haar vuurdoop door de Italiaanse crisis en ondergang van Berlusconi, waarna ook nog de paus aftrad. Tegenwoordig schrijft ze daarnaast nog uitstekende artikelen vanuit Griekenland. Maar het meest indringende dossier van iedere Italië-correspondent blijft de vluchtelingencrisis op de Middellandse Zee, die haar al vele malen naar Lampedusa en omgeving bracht. In dit geval was het Catania op Sicilië. Het knappe van dit verhaal is dat ze het via-via moest reconstrueren, omdat journalisten om begrijpelijke redenen nauwelijks toegang kregen tot de overlevenden.

Geredde migranten in Salerno, Italië.Beeld AP

Xenofobie

Over de bootramp hebben we deze week een stroom verhalen en columns geschreven. Het wrange is dat de grootste vluchtelingencrisis in decennia samenvalt met een xenofobe periode in Europa. En zeker in Nederland, zoals onze chef Opinie Arnout Brouwers in deze analyse vaststelt.

Als je tegelijkertijd leest hoe de mensen uit Afrika zullen blijven komen, zoals ze aan onze Afrika-correspondent Kees Broere vertelden, dan moeten we toch na gaan denken over het delen van onze welvaart. We moeten iets van het Europese geluk exporteren, schrijft Bert Wagendorp in deze column.

Op de maandag na de grote ramp schreef Hans Wansink in het Volkskrantcommentaar dat Europa zijn kop niet langer in het zand kan steken en fundamenteler moet meehelpen aan de ontwikkeling van de instabiele landen om ons continent heen. Op zaterdag had de EU voor Brusselse begrippen snel gehandeld, maar volgens onze commentator nog niet genoeg gedaan. Onze cartoonist Jos Collignon verbeeldde het zo.

In Ghana zie je waarom Europa blijft lokken.Beeld Sven Torfinn / de Volkskrant
Ghanezen willen graag naar Europa om geld te verdienen.Beeld Sven Torfinn / de Volkskrant
Beeld Jos Collignon

Ode aan YouTube

Luchtiger was deze week Olaf Tempelmans ode aan YouTube ter gelegenheid van het tienjarig bestaan. Dat YouTube zelfs in het leven van deze digibeet zo diep is doorgedrongen toont dat de wereld echt snel verandert.

Youtube-fans tijdens het VEED festival. Het VEED festival is opgericht door en voor YouTubers.Beeld ANP Kippa

Culinair kunstwerk

Tot slot wil ik u deze mooie foto laten zien.

(Tekst loopt door onder de foto)

Beeld Rein Janssen

Rein Janssen beeldt gerechten af die interessante koks voor ons V-katern koken, elke week toegelicht in amusante mini-interviews door onze culinaire expert Mac van Dinther. Het duo maakt de meest verschillende reeksen. Onlangs belandden ze van een fijne koekjes van Holtkamp-serie in de bijzondere groentengerechten van de jonge chef-kok Niven Kunz. Rein bouwt een installatie om het bord van bovenaf te fotograferen met afstandsbediening. Telkens is die foto een soort kunstwerk, zodat het risico bestaat dat lezers het gerecht niet meer zien als iets dat je ook kunt koken. Daarom maant Mac fotograaf Rein af en toe het niet te abstract te maken. Er moet wel worden gegeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden