De week van hoofdredacteur Philippe Remarque

Dit is het weekoverzicht van Philippe Remarque, waarin hij elke zondag de nieuwsweek op de redactie van de Volkskrant doorneemt en enkele bijzondere artikelen uitlicht.

Een overlevende van de bootramp in China wordt door reddingswerkers uit het water geholpen. Beeld Reuters
Een overlevende van de bootramp in China wordt door reddingswerkers uit het water geholpen.Beeld Reuters

Onderzoeken of de beweringen van politici, bedrijven, media of wetenschappers kloppen- dat is een standaardtaak van iedere fatsoenlijke redactie. Maar in de grote mediastroom die mensen tegenwoordig overspoelt leggen media graag de nadruk op die edele arbeid met factcheck-rubrieken. Omdat je daarmee de onderzoekscapaciteit en dus meerwaarde van je redactie toont, en ook omdat het een onderwerp toegankelijk maakt met spelletjesachtige elementen. In Amerika, waar het begon en je hele websites hebt als factcheck.org, herinner ik me die leuke pinocchiootjes die de Washington Post toekende aan beweringen in de campagnetijd- hoe meer hoe leugenachtiger de bewering.

De Volkskrant doet al vele verkiezingen lang iets dergelijks met 'De bewering', in het wetenschapskatern hield Hans van Manen altijd onderzoek tegen het licht, en tegenwoordig, ook een aardige variant, hebben we in Sir Edmund de zoutkorrelcheck. NRC.Next pakte het een paar jaar geleden groot aan met ' Next checkt' , dat het fenomeen hier te lande bekender maakte. Met onze nieuwe onlinerubriek 'Klopt dit wel?' beogen we nog iets anders: door de snelheid van nieuws op internet circuleren veel berichten, vaak over onderzoeken, die wij niet erg betrouwbaar achten. We brengen die dan niet, maar krijgen daar soms vragen over- hebben we iets gemist? Waarom zouden we die redactionele weging niet gewoon laten zien?

De eerste was deze week nogal saillant. De succesvol bij media ingestoken Sociale Zakencampagne over pesten op het werk bleek beweringen te doen -'kwart werknemers op werk gepest'-, die bij nadere beschouwing nauwelijks stand hielden

Om vijf uur 's middags komen wij bijeen in een hokje ter redactie om over de voorpagina te praten- wat is het beste onderwerp morgenochtend en hoe brengen we het? Dat is heel leuk, maar soms levert soms moeizame discussies op, zoals dinsdagavond: is dit nu echt het Europese eindbod aan die Grieken of aflevering 32 in een eindeloze saga? (Bert Wagendorp vatte de wanhoop van de krantenlezer hierover in mooie woorden deze week)

Door het aftreden van Sepp Blatter werd de voorpagina van de krant van woensdag totaal omgegooid. Beeld Reuters
Door het aftreden van Sepp Blatter werd de voorpagina van de krant van woensdag totaal omgegooid.Beeld Reuters

Uiteindelijk kozen we ervoor het Griekenlandnieuws bescheiden op 1 kolom te brengen en daarnaast een grote foto-aankondiging van de tragische bootramp in China. Ouder nieuws, maar aangrijpend en we hadden er een goed stuk over van onze China-correspondente Marije Vlaskamp, die zelf wel eens op zo'n cruise was geweest.

Tot kort na zevenen de zojuist glorieus herkozen Sepp Blatter aftrad- een sensatie. Ik zette het opzetje voor de voorpagina die we nu niet meer gingen brengen op Twitter- een kijkje in de keuken is altijd leuk- en kreeg natuurlijk meteen kritiek dat we één egoïst belangrijker vonden dan 400 Chinese doden. Maar zulke moreel getinte vergelijkingen maken wij doorgaans niet als we over de voorpagina praten. De overweging was in dit geval eerder dat we belangrijk nieuws in de avond- nieuwer nieuws dus- voorrang geven. Binnenin hadden we de eerste pagina's schoongeveegd voor Blatter, maar stond nog steeds het goede stuk van Vlaskamp.

Op onze opiniepagina hebben wij sinds begin dit jaar een column met een reportage die in persoonlijke stijl is geschreven, om beurten door Margriet Oostveen, Toine Heijmans en Ariejan Korteweg. Toine zocht deze week de terugkerende Nederlandse militairen op om de vraag te stellen die zich opdringt nu Uruzgan weer door de Taliban wordt ingenomen: hebben de uitzendingen en gesneuvelde soldaten zin? Lees zijn mooie verslag hier.

Indianen

De Volkskrant experimenteert ook met afwijkende online-versies van verhalen die in de krant verschijnen. Deze week hadden we bijvoorbeeld in Sir Edmund een boeiend wetenschapsverhaal over een Nederlandse taalkundige die 7000 indianen hun verloren taal wil teruggeven. Op volkskrant.nl/indianen verandert de landkaart met het verhaal mee als je naar beneden scrollt.

Kustaw Bessems, chef van ons zaterdagse katern Vonk, sprak zelf de podcast in bij een mooie webproductie over Wouter Kurpershoek die de lokale politiek inging, op een hoop gekonkel stuitte en ondervond hoe slecht kleine gemeenten zijn opgewassen tegen de vele taken die nu op ze af komen.

Taalkundige Leo Wetzels wil 7000 indianen hun taal teruggeven. Beeld Valentina Vos
Taalkundige Leo Wetzels wil 7000 indianen hun taal teruggeven.Beeld Valentina Vos

Tenslotte: veel lezers en andere schrijvers hebben deze week gereageerd op Sheila Sitalsings vrolijke ode aan het strenge Surinaamse opvoeden in ons Magazine- van boze ingezonden brieven tot luchtige columns. We hebben er zelfs een online-dossier van samengesteld.

Ik beperk me hier tot Margriet Oostveens presentatie van door haar verzonnen nieuwe opvoedboeken - dat vond ik grappig.

En vanuit Parijs belichtte onze correspondent Peter Giesen het kolossale verschil tussen opvoeden in Nederland en Frankrijk, dat het kind beschouwt als 'een egoïstisch monster dat getemd moet worden tot een sociaal wezen'.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden