De week van de aanslagen

De aanslagen op het WTC zijn komende week overweldigend aanwezig in de media. NOS en RTL zenden live de herdenking uit....

De aanslagen

In memoriam: New York City, 9/11/01 Televisiestation HBO riep alle New Yorkers op hun film en geluidsmateriaal in te leveren. Beelden van meer dan honderd video-amateurs en fotografen werden aan elkaar geplakt tot een documentaire, die werd genomineerd voor vijf Emmy Awards. Met ooggetuigen, telefoongesprekken en voicemails die werden ingesproken ten tijde van de ramp. Gepresenteerd door ex-burgemeester Giuliani. (8 september, SBS 6, 21.45 uur).

Die Todespiloten Over de achtergronden van de daders van de aanslagen in New York. Hoe kwamen ze tot hun daad? (9 september, ARD, 01.05 uur).

Tag des Terrors - 11 september. Das drama der Überlebenden. Reconstructie van de situatie in de Twin Towers voor, tijdens en na de aanslag. Met ooggetuigenverslag van twee werknemers van een makelaarskantoor. (10 september, ZDF, 22.15 uur).

9/11 Documentaire die de geschiedenis inging als de 'Zapruder-film' van de aanslagen van 11 september. Broers en documentairemakers Jules en Gédéon Naudet stonden toevallig wat te filmen bij het WTC - ze wilden een film maken over de brandweer - toen de Boeings zich in de torens boorden. Ze stormden de gebouwen binnen en werden bijna verpletterd. Met participerende journalistiek: na de aanslagen hielpen de broers tussen het filmen door met puinruimen. Robert de Niro geeft commentaar. RTL 4 maakte een eigen versie, met correspondent Max Westerman. Genomineerd voor 6 Emmy Awards. (11 september, BBC 1, 21.30 uur, TV 1, 20.55 uur, ARD, 20.15 uur, en RTL 4, 20.30 uur).

De ondergang van het World Trade Center (Horizon: World Trade Center) Documentaire over de vraag hoe de Twin Towers konden instorten. Bij de constructie van de gebouwen worden vraagtekens gezet. (11 september, EO, Nederland 1, 23.15 uur).

Oorlog tegen terrorisme

Tegenlicht: Frontberichten van de nieuwe oorlog Hoe ziet de War on Terror er in de dagelijkse praktijk uit? Hoeveel weten we van onze vijand, wie zijn de hoofdrolspelers en waar is het front? Met aandacht voor de vraag hoe kwetsbaar Nederland is. (8 september, VPRO, Nederland 3, 21.05 uur).

Avenging Terror Documentairemaker Brian Lapping schildert de politieke en diplomatieke achtergronden van de strijd tegen het terrorisme. Centraal staat de aanval op Afghanistan. Met Tony Blair, Colin Powell, Jacques Chirac, Vladimir Poetin, Gerhard Schröder en Pervez Musharraf. (11 september, VPRO/VARA/NPS, Nederland 3, 20.12 uur).

Tegenlicht Zo verliep de war on terrorism op de grond. Schokkende reconstructie van de opstand door Taliban-gevangenen bij Mazar-i-Sharif. Een camerateam was er van begin tot einde bij, registreerde de wijze waarop de Talibanstrijders werden gestraft, de rol van de CIA en de rol van de aanwezige journalisten.

(15 september, VPRO, Nederland 3, 21.05 uur).

De nabestaanden

Here is New York Een stel vrienden hing in een winkel 9/11-foto's op en vroeg anderen hetzelfde te doen. De tentoonstelling bracht een miljoen dollar op, bestemd voor de wezen van 9/11. In deze reportage vertellen snapshotfotografen hun verhaal. (8 september, BBC 2, 22.00 uur).

Afghanistan

Im Reich der Finsternis Beroemde undercover-documentaire van de Britse journaliste Sairah Shah, die onder meer openbare executies in een stadion filmde. (10 september, ZDF, 01.30 uur).

Afghanistan Year 1380 Italiaanse documentaire over het leven van het Afghaanse volk van oktober tot december 2001 aan de hand van een chirurg in Kabul. Hij werkt in een ziekenhuis dat aanvankelijk door de Taliban werd gesloten. (11 september, VPRO, Nederland 3, 00.00 uur).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden