De week met misschien wel de meeste Trump-schandalen ooit

Dat Donald Trump geen blad voor de mond neemt bleek al tijdens de voorverkiezingen. Maar deze week overtrof de presidentskandidaat zichzelf. We zetten de schandalen op een rijtje. Verder leest u over het e-maillek bij de Democratische Partij en de meest onbegrijpelijke zin uit deze campagne.

Stan Putman
Donald Trump tijdens de Republikeinse Conventie vorige maand. Beeld ap
Donald Trump tijdens de Republikeinse Conventie vorige maand.Beeld ap

De schandalen op een rijtje

Khans, Purple Heart, Paul Ryan & oneerlijke verkiezingen
De schandalen in het Trump-kamp volgden elkaar op deze week. Correspondent Michael Persson zette ze op een rij en schreef er een messcherpe analyse over: 'De kans is groot dat Trump verliest. Maar zijn kiezers zijn daarmee nog niet weg' (+).

De vete met de Khans
Nooit wrijven in een vlek: Donald Trump heeft het advies waarschijnlijk nooit gekregen. Nadat Khizr en Ghazala Khan, de ouders van een gesneuvelde Amerikaanse moslim-soldaat, Trump hadden aangesproken op zijn islamofobische plannen, ging Trump in de tegenaanval. Hij, de man die dienstplicht had ontdoken, zei dat hij ook offers had gebracht, namelijk carrière maken en insinueerde dat mevrouw Khan niets mocht zeggen van haar man. De terugslag was enorm: de Khans zelf wezen hem terecht, maar ook andere ouders van gesneuvelde soldaten, veteranen en militairen in het algemeen. Gebrek aan inlevingsvermogen en gebrek aan eer, was het oordeel.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Elke zondag praten we u bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

Purple Heart
Dinsdag kreeg Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst een Purple Heart van een veteraan - een onderscheiding voor soldaten die gewond zijn geraakt in de oorlog. 'Ik heb er altijd een gewild. Zo was het een stuk makkelijker', zei Trump, die ooit zijn elite-kostschool vergeleek met militaire dienst en zijn seksuele escapades in de jaren zeventig 'zijn persoonlijke Vietnam' noemde, vanwege de dreiging van soa's. 'Als Donald Trump de hoogste commandant van het leger wil worden, moet hij zich ernaar gaan gedragen', twitterde de onderscheiden schoonzoon van Trumps medestander Sarah Palin.

Paul Ryan
In een interview met The Washington Post zei Trump nog niet te weten of hij de Republikeinse partijleider Paul Ryan gaat steunen, die zelf in een verkiezingsgevecht gewikkeld is met een Republikeinse tegenstander. 'Ik ben er nog niet helemaal uit', zei Trump, in een vernederende echo van Ryans eigen twijfel over Trump twee maanden geleden. Trumps vicepresident Mike Pence steunt Ryan wel. Trump zelf zou vrijdag bijdraaien, was de verwachting.

Oneerlijke verkiezingen
Trump zei dinsdag te vrezen dat de verkiezingen oneerlijk zullen verlopen. President Obama noemde dat vrijdag 'belachelijk'. Het is een gevaarlijke uitspraak, vanwege de massa's die het met hem eens kunnen zijn. Zo kan een verliezende Trump nog onvoorspelbaarder worden dan een winnende Trump.

Trump schuwt de confrontatie niet. Beeld ap
Trump schuwt de confrontatie niet.Beeld ap

Wie zit er achter het e-maillek?

Assange tegen de Russen: het waren de Russen niet
De bewering van de Democratische Partij en Hillary Clinton dat de Russische geheime dienst achter de e-mailhack van de partij zit, is onzin. Aldus Julian Assange, wiens Wikileaks de e-mails openbaarden waarin naar buiten kwam dat de de Democratische Partij de campagne van Bernie Sanders dwarsboomde. De lek resulteerde in het aftreden van voorzitter Debbie Wasserman Schultz.

Vrijdag sprak Assange met Russia Today, een door de Russsische regering ondersteunde internationale nieuwszender. 'De verklaring van Hillary Clinton op Fox moet tegengesproken worden, omdat het ons direct raakt. Ze probeert de publicatie van onze e-mails te verwarren met de publicatie van interne documenten door andere media', aldus de oprichter van Wikileaks. Hij doelt op onder meer een aanvalsplan op Trump dat in juni werd gelekt. Uit de metadata van die documenten zou blijken dat er een Russische computer is gebruikt bij het bewerken van de bestanden. Assange benadrukt dat het 'een hele andere verzameling documenten is dan de 20 duizend e-mails die wij hebben vrijgegeven.'

Assange kondigde daarnaast aan binnenkort meer documenten vrij te geven, waarin onder andere de Clinton Foundation in diskrediet wordt gebracht. 'Saoedi-Arabië is waarschijnlijk de grootste donateur aan de Clinton Foundation. Je kan zien aan Clintons wapenexportbeleid uit haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken dat ze Saoedi-Arabië bevoordeelde', aldus de klokkenluider. Hij heeft de beschuldiging nog niet hard gemaakt.

Julian Assange in gesprek met Russia Today Beeld still uit video
Julian Assange in gesprek met Russia TodayBeeld still uit video

Wat we elders lazen, zagen en hoorden

De boze Trump-stemmers
'Dirty bean eaters' (over Mexicanen) & 'fuck that nigger' (over Obama), het zijn slechts twee van de beledigende uitspraken die tijdens Trump-bijeenkomsten in het publiek worden geschreeuwd. De New York Times maakte er een ongecensureerde compilatie van. Schokkend, maar ook belangrijk om in gedachte te houden dat het om een kleine harde kern gaat. Correspondent Michael Persson over de video: 'Het doet geen recht aan de meerderheid in het stadion, en vooral buiten het stadion, die meestal beleefd, vriendelijk en soms best geestig, heel goed kunnen uitleggen waarom ze achter deze man aan lopen.'

Trump-aanhangers eerder deze week (niet in de video van de New York Times) Beeld ap
Trump-aanhangers eerder deze week (niet in de video van de New York Times)Beeld ap

Donald Trump in één zin
Nieuws- en entertainmentwebsite Slate transcribeerde één zin van Donald Trump om aan te tonen hoe absurd de presidentskandidaat formuleert. Knappe jongen die hier iets van kan maken:

'Look, having nuclear-my uncle was a great professor and scientist and engineer, Dr. John Trump at MIT; good genes, very good genes, OK, very smart, the Wharton School of Finance, very good, very smart-you know, if you're a conservative Republican, if I were a liberal, if, like, OK, if I ran as a liberal Democrat, they would say I'm one of the smartest people anywhere in the world-it's true!-but when you're a conservative Republican they try-oh, do they do a number-that's why I always start off: Went to Wharton, was a good student, went there, went there, did this, built a fortune-you know I have to give my like credentials all the time, because we're a little disadvantaged-but you look at the nuclear deal, the thing that really bothers me-it would have been so easy, and it's not as important as these lives are (nuclear is powerful; my uncle explained that to me many, many years ago, the power and that was 35 years ago; he would explain the power of what's going to happen and he was right-who would have thought?), but when you look at what's going on with the four prisoners-now it used to be three, now it's four-but when it was three and even now, I would have said it's all in the messenger; fellas, and it is fellas because, you know, they don't, they haven't figured that the women are smarter right now than the men, so, you know, it's gonna take them about another 150 years-but the Persians are great negotiators, the Iranians are great negotiators, so, and they, they just killed, they just killed us.'

Donald Trump op de Republikeinse Conventie Beeld epa
Donald Trump op de Republikeinse ConventieBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden