De week-Dijsselbloem: van flater tot geweldenaar

Minister en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem kreeg eerst felle kritiek over zijn optreden in de media, maar al snel veranderde de toon. Een terugblik.

Jeroen Dijsselbloem. Beeld reuters

De hele brievenpagina van de Volkskrant is vandaag gevuld met brieven over Dijsselbloem: veelal steunbetuigingen aan de minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep. De krant kreeg er deze week tientallen. 'Zet hem op, geef ze van katoen', schreef lezer Bart Pol. En H. van Leeuwen meende dat de term 'geweldenaar' geschikt is voor de minister van Financiën die maandag aankondigde dat aandeelhouders en grote spaarders voortaan mee gaan betalen bij het redden van banken en daarvoor veel kritiek kreeg.

Want kritiek was er, ook in de Volkskrant. 'In Brussel wordt volop venijnig gemaild over Dijsselbloem', kopte de krant woensdag. Ambtenaren in de Europese hoofdstad spraken van 'een gigantische flater' en 'een blunder van formaat'. In Den Haag werd Dijsselbloem aangepakt door de oppositie - 'Wat een blamage! Wat een wanvertoning!' (PVV) - en journalisten. Zo zei Frits Wester dinsdag tegen Dijsselbloem over het feit dat de bewindsman het woord 'template' niet kende: 'Een voorzitter van de Eurgroep, dat is geen stageplaats. Met alle respect.'

Woensdag kregen we een ander geluid uit hetzelfde nest. Adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws Pieter Klein wond zich in zijn blog op over de 'laffe karaktermoord' op Dijsselbloem. 'Er klonk zelfs onder journalisten een verlangen naar leugenachtigheid, naar de dagen van de voorganger Jean-Claude Juncker, die als motto had: 'Als het serieus wordt, moet je soms liegen'. Ik kreeg de indruk dat het journaille hem met instemming citeerde.' Volgens Klein bracht Dijsselbloem slechts een simpele waarheid: de belastingbetaler krijgt niet langer de rekening gepresenteerd voor de crisis. 'Daarvoor verdient hij een standbeeld.'

Ook opvallend was het commentaar van de Financial Times - die samen met Reuters Dijsselbloem interviewde, waarna het persbureau het woord 'template' aan de bewindsman toeschreef. Maandag had een FT-columnist het ontslag van de Nederlander nog geëist, dinsdag was er vooral veel lof via het hoofdredactioneel commentaar.

Als Dijsselbloem zijn belofte houdt om investeerders aan te pakken in plaats van belastingbetalers, zo schrijft de krant, dan verdient hij het juist om geprezen te worden. 'He deserves to be cheered, not jeered.' De voorzitter van de Eurogroep heeft 'de weg naar vrijheid voor Europese belastingbetalers' geopend, zo is de conclusie.

 
He deserves to be cheered, not jeered
Financial Times
Uit de Volkskrant van 28 maart. Beeld Jos Colligon / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden