De wederkomst van Reves wonderpen

De kroontjespen waarmee Gerard Reve Nader tot U schreef, was sinds 1968 zoek. Onlangs maakte de dief zich bekend, schreef Reves ex-partner Teigetje aan Arjan Peters.

null Beeld Rein Janssen
Beeld Rein Janssen

Post van Teigetje, dat is iets om van op te kijken. Willem Bruno van Albada (1941), die de bijnaam Teigetje kreeg, schreef met zijn partner Hendrik Lambertus van Manen (1946), bijgenaamd Woelrat, namelijk al twee boeken over hun tijd met Gerard Reve (1923-2006). Daar stond alles in: hoe Reve met Teigetje in 1964 een huisje vond aan de Dorpsweg in het Friese Greonterp, spoedig Huize Het Gras gedoopt, waar niets was, alleen een eindeloos uitzicht. Precies wat de schrijver zocht. 'Ik denk dat de nieuwe hemel en de nieuwe aarde er zo uit zullen zien, bij de wederkomst van hem, die alle dingen nieuw zal maken, althans dat heeft hij gezegd.'

Tot 1975 duurde het samenleven, daarna vertrok de schrijver met Matroos Vos naar Frankrijk. Hoeveel Reve in die elf jaar dronk, ruziede, metselde en schreef, vanaf 1969 ook met Woelrat erbij, staat in Huize Het Gras (2010) en Ons leven met Reve (2012), met veel zwart-wit-foto's en een lijst met merkwaardige uitspraken en wijsheden die de schrijver placht te lanceren. 'Alles heeft zijn voor en zijn tegen, zei de bochel toen hij zichzelf van achteren had bekeken.'

Kroontjespen

'Zon, sport en lichaamsbeweging zijn schadelijk voor de mens.'

'De koningin heeft misschien wel duurder gegeten, maar zeker niet lekkerder!'

De ongeëvenaarde brieven uit Nader tot U (1966) heeft Reve op die historische plek geschreven. Met de kroontjespen. Maar die was inmiddels gestolen, 'ik weet niet door wie', berichtte hij in 1971 aan kunstbroeder Simon Carmiggelt.

Dat raadsel is nu eindelijk opgelost, zo laat Teigetje, met Woelrat alweer 32 jaar een kei in de gebreide couture, mij weten.

Op 15 augustus jongstleden, tijdens Maria-Hemelvaart, toen Teigetje, Woelrat en belangstellenden Reve herdachten te Greonterp en in het nabijgelegen Blauwhuis, kwam er een man naar de eerste toe, die verklaarde de kroontjespen in 1968 na een lezing te hebben ontvreemd. In een gezelschap was hij meegegaan met de schrijver, en bij een rondleiding door het huis had hij toegeslagen.

Spijt

Daar had hij nog altijd spijt van. Daarom overhandigde hij Tijger een envelop. Die herkende de penhouder en de onaanzienlijke pen waarmee Gerard destijds Nader tot U had geschreven.

'Om deze blijde gebeurtenis niet ongemerkt voorbij te laten gaan', schrijft Teigetje mij, 'signeer ik op maandagmiddag 14 december in Tresoar in Leeuwarden op Gerard zijn verjaardag, tijdens een feestelijke ontvangst met rode wijn, met deze literaire pen het boekje De Goede Dief, dat voor deze gelegenheid wordt gedrukt.'

Er is groter nieuws denkbaar, dat weet ik. Maar voor het bericht van Teigetje over de wederkomst van Reves wonderpen maak ik graag plaats in de terecht veelgelezen koerant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden