De weddenschap van de spits en zijn vriend

PAUL ONKENHOUT

Door een vakantie heb ik niets kunnen zien van de wedstrijden van het Nederlands elftal tegen Estland en Roemenië. Het bijprogramma, voor een groot deel terug te bekijken op de site van de NOS, was gelukkig net zo leerzaam.

Robin van Persie gaf na de wedstrijd tegen Roemenië zijn shirt aan NOS-verslaggever Bert Maalderink. De scène in de mixed zone van de Amsterdam Arena deed me erg aan Bassie en Adriaan denken, met Robin (vrolijk, uitgelaten) in de rol van clown, en Bert (geremd, verbaasd) in de rol van aangever. Gezellig, twee jongens onder elkaar, in een totaal ander toneelstukje dan gebruikelijk.

Het ging om een weddenschap. Na het bekijken van een training had Maalderink de conclusie getrokken dat Van Persie tegen Estland niet zou worden opgesteld. Toen de spits van zijn verbazing was bekomen en was uitgelachen, stelde hij een weddenschap voor, met het Portugal-jack van Maalderink als inzet.

In de volgende scène - alles wordt tegenwoordig gelukkig gefilmd en uitgezonden - is te zien hoe Maalderink bij hotel Huis ter Duin in Noordwijk zijn jack aan Van Persie geeft. Van Persie schenkt het jack meteen aan twee toevallig aanwezige jongetjes. Dit heb ik van een hele grote vriend van mij gekregen, zegt hij tegen ze.

In scène drie volgt het hoogtepunt. Van Persie pakt zijn shirt uit zijn tas en zet er met een zwarte stift een - het moet worden gezegd - schitterende handtekening op, een gave cirkel met een grote R en een grote P en een bijzonder elegante '9'.

Voor mijn goede vriend Bert, schrijft Van Persie. Gefeliciteerd, zegt Bert en de journalist van de publieke omroep slaat zijn nieuwe grote vriend dankbaar op de schouder. Ik zie het Ferry Mingelen allemaal nog niet zo snel doen met een gezaghebbende politicus.

We zijn hier getuige van een knap staaltje imagebuilding. De NOS wordt ingeschakeld om een nieuwe Van Persie neer te zetten: een vriendelijke, spontane gozer die een dolletje op zijn tijd niet schuwt en laat zien dat hij het belangrijk vindt om een goede relatie met de pers te hebben.

Het zou me niet verbazen als perschef Jansma hier de hand in heeft gehad. Waar kwam bijvoorbeeld die zwarte stift plotseling vandaan waarmee Van Persie zijn handtekening op het shirt zette? Zwarte viltstiften behoren bij mijn weten niet tot de standaarduitrusting van voetballers.

Het imago van Van Persie was dringend toe aan een opknapbeurt. Het WK in Brazilië komt eraan. De chagrijnige, in zichzelf gekeerde voetballer die zich vorig jaar afzonderde tijdens het Europees kampioenschap, de pers negeerde, voortdurend liep te smoezen met zijn maatje Afellay en onmiddellijk na de smadelijke nederlaag tegen Denemarken aan de zijlijn op zijn gemak telefonisch even bijkletste met zijn vrouw, moet snel worden vergeten.

Mij kost dat enige moeite. Het gedrag van Van Persie tijdens het EK was amateuristisch en ergerniswekkend, een vedette onwaardig. Het was nog te verteren geweest als hij in Charkov de sterren van de hemel had gespeeld, maar dat was niet zo. Voor een voetballer die in sommige kringen van het predicaat wereldklasse wordt voorzien, bracht hij er bijzonder weinig van terecht; niets eigenlijk.

Zijn spel was net zo flets als tijdens het WK, twee jaar eerder. Klaas-Jan Huntelaar kreeg de verwijten, maar de bijdrage van Van Persie aan de ondergang van Oranje in de Oekraïne was minstens net zo groot.

Daar hoor je, niet heel veel later, niemand meer over. Alles is vergeten en vergeven. Het charmeoffensief heeft een optimaal effect. Voetbal International zette deze week, nog voor de wedstrijd tegen Roemenië, een foto van een lachende Van Persie op de cover, met de tekst 'Robin van Persie, vedette van Oranje.' Ja, nu wel.

Een paar dagen vakantie en alles is anders. Nog even en Robin van Persie, teamspeler, persvriend en vrolijke snuiter, is de man die ons de wereldtitel gaat bezorgen.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren? twaalfdeman@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden