De Weber blijft nog even op stal

Gegrilde octopus met rucola, pesto en parmezaan (voorgerecht voor 4 personen)

Het weer doet maar rare dingen met ons. Als ik 's avonds na een dag van noeste arbeid weer aankom in mijn thuisstad, dan loop ik langs overvolle terrassen waar de mensen met zonnebrillen op rosé zitten te drinken. Rosé met zonnebril, godbetert, om 7 uur 's avonds. Alsof het hartje zomer is en geen maart.


Ook de natuur is compleet van slag. Kijk ik vanaf mijn dakterras in de tuin van de buren, dan zie ik dat de magnolia in bloei staat. Zelf weet ik ook niet meer hoe ik het heb. Op de gekste momenten vind ik mezelf terug in de schuur, mijn handen stevig om de Weber in zijn winterjasje geklemd. Hoe ik daar kom, weet ik vaak niet meer.


Maar barbecuen in maart, daar begin ik niet aan. Kom op zeg. De helft van de barbecuepret zijn die duistere maanden van anticipatie, speurend naar de eerste tekenen van lente die uiteindelijk niets dan tekenen blijken te zijn. Handschoenen weer aan, regenponcho om en afwachten maar. Genotzuchtig afzien, totdat er zonnigere tijden aanbreken.


Ik doe dus net alsof het vriest dat het kraakt - maart roert zijn staart, nietwaar - en tel geduldig de dagen af totdat ik mijn Weber weer kan poetsen tot-ie blinkt in een waterig lentezonnetje. Ik heb al in mijn agenda zitten bladeren en het weekend van 3 mei lijkt me wel wat.


Afgelopen zaterdag ging het bijna mis, trouwens. Op de markt had ik een halve octopus gekocht en bijna had ik de Weber daarvoor van stal gehaald, want wat is er nou lekkerder dan gegrilde octopus van de barbecue? Niet zo gek veel, durf ik gerust te stellen.


Maar goed, barbecuen in maart, daar begin ik dus niet aan. En een grillpan kan er eigenlijk ook best mee door.


Spoel de octopus goed schoon onder de kraan. Snijd de vier tentakels los van het lijf en doe alles in een ruime pan. Schenk de wijn erbij, doe ook de knoflooktenen, laurierblaadjes en peperkorrels erbij en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag, doe het deksel erop en laat in 45 minuten gaar worden. Laat de octopus eventueel nog even nagaren in het kookvocht.


Verhit een grillpan op de grootste pit of plaat. Dep de stukken octopus droog, bestrijk met olie en kruid met zeezout. Grill de octopus krokant aan alle kanten (vooral de zuignapjes zijn een verrukking), in een minuut of zes.


Klop intussen de pesto met 3 eetlepels olijfolie tot een gladde dressing en maak daarmee de rucola aan. Verdeel de rucolasla over de borden, leg op elk bord een octopustentakel en rasp er een ruime hoeveelheid verse parmezaan over heen. Geef er een partje citroen bij.


Ingrediënten


¿ octopus


1 fles witte wijn


4 hele tenen knoflook


3 laurierblaadjes


15 hele zwarte peperkorrels


zeezout


3 el (verse) pesto


olijfolie


100 gram rucola-


versgeraspte Parmezaanse kaas


1 citroen, in partjes


Tallina van den Hoed, Pay-Uun Hiu,


Marcus Huibers, Onno Kleyn,


Loethe Olthuis en Marie Louise Schipper


doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden