ReportageWaterzuivering

De Waterfabriek: rioolwater tegen de droogte

Het banale feit dat water altijd naar beneden stroomt, maakt het leven van waterbeheerders in hooggelegen gebieden net wat lastiger dan in het westelijke laagland. Om het water wat langer in lokale circulatie te kunnen behouden, bouwt het waterschap aan de Waterfabriek Wilp, waar rioolwater vergaand wordt gezuiverd en teruggegeven aan een lokale beek.

Joris Tieleman
Innovatiemanager Arjen van Nieuwenhuijzen tapt schoon drinkwater uit de machine.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Innovatiemanager Arjen van Nieuwenhuijzen tapt schoon drinkwater uit de machine.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De Waterfabriek, nu nog een pilot, is een forse loods van groen golfplaat vol met brommende machines. Het binnenkomende rioolwater stroomt eerst door een rooster en een zandvang. Dan vangt een fijne zeef de cellulose af, vooral uit doorgespoeld toiletpapier. De glimmende metalen kasten daarna plukken fosfaat en ammonium eruit, de voornaamste ingrediënten van kunstmest. Dat scheelt weer fosformijnbouw in de westelijke Sahara.

De klassieke zuiveringsmethode van rioolwater is het erin mengen van een bacteriecultuur, die de onzuiverheden opeet. Helaas zorgen die bacteriën ook voor een flinke stoot broeikasgassen. Dit nieuwe proces maakt die bacteriën overbodig.

Cellulose dat de nieuwe machine uit het rioolwater haalt.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Cellulose dat de nieuwe machine uit het rioolwater haalt.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De laatste machine in de rij heeft een kraantje aan de zijkant, waaruit innovatiemanager Arjen van Nieuwenhuijzen van Witteveen + Bos een glas kraakhelder water tapt. ‘Dit is nog geen drinkwater, maar het scheelt niet veel.’ Met dit schone water kan de lokale, vaak droogvallende Twellose beek worden gevoed.

Over drie jaar moet de volwassen Waterfabriek in bedrijf gaan, met het rioolwater van 17.000 huishoudens. Ook in steden zou dit een mooie lokale oplossing zijn, denkt Van Nieuwenhuijzen. ‘Stadsgroen is heerlijk, maar verbruikt wel veel water. Waarom niet lokaal gezuiverd rioolwater?’ Verder ziet hij veel internationale toepassingen voor de techniek in drogere landen.

null Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Binnen Nederland blijft dit voorlopig een niche-oplossing. Maar dat is ook precies de toekomst, denkt Van Nieuwenhuijzen. ‘We willen minder pompen en meer natuurlijke oplossingen, ondersteund door verfijnd ingenieurswerk. Dat vraagt maatwerk. Het watersysteem van een rivierendelta als Nederland is complex, en heeft overal weer iets anders nodig.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden