Advertentie vanKVGN

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

De warmtepomp gaat ook uw huis comfortabel én duurzaam verwarmen

Negentig procent van de Nederlanders verwarmt zijn huis nu nog met een gasgestookte cv-ketel. Dat gaat de komende jaren echter veranderen. De warmtevoorziening moet immers veel duurzamer. Veel mensen zullen in de toekomst daarom een elektrische warmtepomp in huis halen. Anderen worden aangesloten op warmtenetten. Toch is het verstandig om het gas niet te snel af te schrijven. Waarom niet?

Beeld KVGN

Veel Nederlanders hebben waarschijnlijk nog geen idee wat een warmtepomp is. Toch zijn politici, bestuurders en niet te vergeten het betrokken bedrijfsleven al bezig met de vervanging van uw vertrouwde cv-ketel door zo'n milieubewuste pomp. Goed geïsoleerde nieuwe huizen kunnen in zijn geheel worden verwarmd met een warmtepomp. De warmtevraag in deze woningen is zo laag, dat de woning volledig elektrisch kan worden verwarmd. Daarnaast is de hybride warmtepomp in opkomst voor de bestaande woningen. De hybride warmtepomp haalt de meeste warmte uit de buitenlucht. En als er op koude dagen wat extra nodig is, springt de hr-ketel bij.

Omgedraaide koelkast

Eerst iets over de technologie achter de warmtepomp. Die bestaat al geruime tijd en wordt onder andere ook toegepast bij koelkasten en airco's. Net als een koelkast werkt een warmtepomp met een 'koudemiddel'.  Deze vloeistof is in staat zeer snel de warmte op te nemen uit de buitenlucht, ventilatiekanalen of de grond onder uw huis. Dankzij de gevoeligheid van de vloeistof kan de warmtepomp zelfs bij vrieskou nog warmte opnemen en naar binnen verplaatsen. Daar zet de pomp de opgewarmde vloeistof onder druk om de warmte er uit te halen.  

Net als bij de koelkast is dit proces geheel elektrisch. Door gebruik te maken van energie uit de omgeving is het rendement van de warmtepomp hoog, meer dan 300%. Je hebt dus maar weinig elektriciteit nodig om je huis comfortabel te verwarmen. Daar komt bij dat dankzij de vervanging van aardgas door elektriciteit er , mits de elektriciteit duurzaam is opgewekt, veel minder CO2 in onze atmosfeer komt. Dat is belangrijk, omdat Nederland samen met 191 andere landen heeft afgesproken om in 2050 CO2-neutraal te zijn.

Beeld KVGN

100% elektrisch of hybride

Op deze manier kan het aandeel van aardgas in onze energievoorziening de komende decennia snel kleiner worden. De Nederlandse gassector werkt  -samen met onder meer landelijke en lokale overheden - intensief aan het ontwikkelen van CO2-arme oplossingen en duurzame energiebronnen. Zij werken toe naar een toekomst waarin aardgas voor de Nederlandse woningen uiteindelijk vervangen gaat worden door duurzame elektriciteit, duurzaam gas en duurzame warmte.  

Betekent dit nu dat het gas helemaal moet verdwijnen? Niet perse. Zoals gezegd: met name in veel bestaande huizen, is een combinatie met gas vaak nog steeds de beste en niet te vergeten voordeligste keus. Het toverwoord daarbij is flexibiliteit. Het is mogelijk relatief kleine en goedkope warmtepompen te combineren met bestaande gasketels. Zodra warmtepompen op koude dagen de piekvraag naar warmte niet aankunnen, kan de gasketel bijspringen. Is dat gas groen, dan is ook dit een 100% procent duurzame oplossing, maar zelfs als hiervoor voorlopig nog aardgas wordt ingezet, daalt de CO2-uitstoot per aansluiting fors.  Om die reden schakelen veel Nederlandse huishoudens de komende jaren niet over naar een volledig elektrische, maar deze hybride oplossing.

Beste van twee werelden

Zo bieden hybride systemen dus het beste van twee werelden. Goedkope omgevingswarmte voor de 'standaard' behoefte, met een aparte HR-ketel  die aanspringt om een piek in de warmtebehoefte  op te vangen. Hoewel de aanschafwaarde van zo'n hybride oplossing een paar duizend euro hoger ligt dan een cv-ketel, kan de huiseigenaar daarna wel weer flink besparen op stookkosten. In de afgelopen jaren durfden veel Nederlandse consumenten deze stap echter nog niet aan. Dat verandert hopelijk snel, constateert ook de Gasunie. "We werken met een groot aantal partijen samen en proberen gezamenlijk belemmeringen voor de keuze van hybride warmtepomp weg te nemen en de  warmtepomp bekender en aantrekkelijker te maken", vertelt Marijke Kellner, manager energietransitie van de Gasunie. "We werken onder andere samen met ministeries en gemeenten, maar ook woningcorporaties en installateurs. Met elkaar dragen we bij aan betere randvoorwaarden en haken we aan bij acties en campagnes."

Nieuwe standaard

"De hybride warmtepomp kan zorgen  voor een halvering van het aardgasgebruik en een forse snelle reductie van CO2 emissie", aldus Kellner, "daarmee is een grote stap te zetten, aangezien we in Nederland jaarlijks ongeveer 400.000 cv-ketels vervangen. Het is ook niet ingewikkeld. Je kunt 'm morgen al gewoon aanschaffen. En in combinatie met zonnepanelen wordt het concept nog duurzamer. Mijn oproep is om van de hybride warmtepomp in Nederland de nieuwe standaard te maken. Dat is nodig als we snel voortgang willen maken met de verduurzaming van de gebouwde omgeving."

  Welke technologie gaat jouw cv-ketel vervangen?  Deel 2 van deze serie gaan we dieper in op de verschillende mogelijkheden van de elektrische en hybride warmtesystemen.

Meer weten over de toepassingen van waterstof en het belang daarvan in de energietransitie? Lees dan verder op MissieEnergie.nl.

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden