Column

De ware tragiek van de Trumpsupporter: die gaat er juist niet op vooruit

Beeld de Volkskrant

De Amerikaanse verkiezingskaart van 2016 is een zee van rood. Dat rood vertegenwoordigt de meer dan 2.600 counties (provincies) die Trump won bij de afgelopen verkiezingen. Alleen aan de randen van de kaart zijn flarden blauw te ontwaren.

Die blauwe flarden representeren de minder dan 500 counties die Hillary Clinton won. De counties die Clinton won genereerden in 2015 maar liefst 64 procent van het Amerikaanse bruto binnenlandse product. De ruim 2.600 counties die Trump won, waren in 2015 goed voor slechts 36 procent van het Amerikaanse bbp.

Het bewijst eens te meer hoezeer de economische welvaart in de VS geconcentreerd is in de grote 'superster' steden, zoals Silicon Valley en New York. De counties met een hoog inkomen per capita en een hoge bevolkingsdichtheid gingen naar Clinton. De counties met veel landbouw en industrie, door de grootstedelingen ook wel fly-over country genoemd, gingen naar Trump.

Hillary Clinton beloofde de kiezers een opleiding en training; Donald Trump beloofde de kiezers dat hij hun oude banen terug zou brengen.

Nu komt de achterban van Trump er achter wat zijn presidentschap voor hen persoonlijk betekent. Zoals Helen Beristain in Indiana die tot haar verbijstering moest ontdekken dat haar eigen man, met wie ze vier kinderen heeft en met wie ze een populair steakhouse runt, gedeporteerd zou worden. Beristain had voor Trump gestemd en was het eens met zijn harde taal over immigranten maar ging ervan uit dat de good guys, zoals haar man, buiten schot zouden blijven. Het zou komisch zijn als het niet zo tragisch was.

De begroting van Trump brengt onevenredig veel schade toe aan het platteland en kleine steden die de sleutel waren tot zijn overwinning. Om het defensiebudget met 10 procent te kunnen verhogen, moeten veel sociale programma's worden wegbezuinigd.

New York Times-columnist Nicholas Kristof sprak in Tulsa, Oklahoma, met een onderwijzeres. Rhonda McCracken stemde vol overtuiging voor Trump maar ontdekt nu tot haar schrik dat hij het geld van het lokale blijf-van-mijn-lijfhuis weg wil nemen, een organisatie waar zij naar eigen zeggen haar eigen leven en dat van haar zoon aan te danken heeft.

Tulsa WorkAdvance, een trainingsprogramma dat werklozen opleidt voor een goedbetaalde baan in de industrie, moet sluiten als Trumps budget door het Congres wordt goedgekeurd. Billy Hinkle stemde voor Trump, maar vraagt zich nu af waarom voorrang wordt gegeven aan het bouwen van een muur in plaats van het trainen van mensen. Ezekiel Moreno, een 35-jarige marineveteraan en Trumpsupporter, vond een baan in een bedrijf dat onderdelen maakt voor de luchtvaartindustrie. Zonder Tulsa WorkAdvance zou Moreno nu nog steeds 's nachts vakkenvullen in een lokale supermarkt.

De zorgwet die Trump twee weken geleden door het Congres probeerde te jagen zou ook uitgerekend deze kiezers hebben getroffen. De wet zou drastisch hebben gesneden in de subsidies die de ziektekostenpremies betaalbaar houden voor de middeninkomens.

Amerikanen met een inkomen van meer dan 250 duizend dollar per jaar zouden er onder de nieuwe wet juist flink op vooruitgaan. Maar liefst 24 miljoen mensen dreigden hun verzekering verliezen. Dat leidde tot woedende taferelen bij spreekbeurten van Republikeinse congresleden.

Helen Beristain, wier man nu in Mexico wacht op een permanente verblijfsvergunning (green card), heeft inmiddels spijt van haar stem op Trump. Ze is een van de weinigen. Volgens een recente peiling heeft slechts 3 procent van de mensen die op Donald Trump hebben gestemd daar achteraf spijt van. Ook de mensen met wie Kristof sprak in Oklahoma zeggen dat ze in 2020 weer op hem zullen stemmen.

Dat is de ware tragiek van de Trumpsupporter. Des te ellendiger zijn sociaal-economische positie, des te groter de rancune vis-à-vis de grote stad en des te fanatieker de steun voor Trump.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden