De wakers

IN EEN volgende enquête zal denk ik toch diepgaand onderzocht moeten worden wat de politie niet kan...

JAN BLOKKER

Dank zij Van Traa weten we nu waar ze wel goed in zijn: aftappen, inkijken, postvangen, toonkopen, smokkelen, dealen en bij de minister een paraaf vragen voor twee miljoen zwijggeld.

Maar in Amsterdam bijvoorbeeld het paleis van justitie bewaken? Nee.

Van de vorige inbraak herinner ik me vooral het optreden van persofficier N. Schaar, die verwees naar 'mollen' in het rechtbankgebouw, maar die overigens vol goede moed was, want juist dank zij de dieven was de puzzel bijna rond, dus hij dacht de bende snel te kunnen oprollen. Leek me toen al een kopje dat moest rollen.

Ditmaal kwam hij niet aan het woord. Ditmaal werd besloten een cordon agenten op de uitkijk te zetten. Let wel: de uitkijk, niet de inkijk.

Terwijl de insluipers bezig waren de laden, kasten, kluizen en bestanden door te vlooien, verzond Thijs Wöltgens een boodschap naar de populaire faxkrant van de Partij van de Arbeid, en proclameerde het eerherstel van Ed van Thijn. Hij zal toch niet bedoelen, was mijn eerste gedachte, dat de sympathieke ex-burgemeester van Amsterdam weer terug moet in het kabinet? En voor wie dan wel trouwens? Toch niet voor Voorhoeve? Want die had natuurlijk nooit benoemd mogen worden, maar we weten toch allemaal dat Van Thijn minstens zo bang was voor de geuniformeerde Nordholt als Joris voor de geuniformeerde Couzy?

De rehabilitandus bleek het desgevraagd ook zelf een beetje overdreven te vinden, maar hij wilde wel genotuleerd hebben dat 'de Amsterdamse driehoek' in het gelijk was gesteld.

Zou het?

Van Traa moest meteen weer een persbericht doen uitgaan om die uitspraak te nuanceren, en volgens mij sloeg hij de spijker op de kop: Van Thijn had dat IRT-team indertijd toch niet hoeven opheffen? Hij had het moeten schrobberen omdat het aan alle kanten buiten z'n boekje was gegaan, en vervolgens voor straf in z'n geheel naar de Parnassusweg moeten sturen om binnen en buiten mollen en dieven te vangen. Die dingen zijn volgens mij allemaal veel simpeler dan de meeste betrokkenen het willen doen voorkomen.

Misschien is voor althans de Amsterdamse politie vandaag de kans begonnen om zich te revancheren. Het project Graffiti-Fini! Als het aan mij ligt worden al die kladders en 'schrijvers' nog vanavond collectief van hun bed gelicht, en overgebracht naar de buitenzijde van de Bijlmerbajes waar ze onder bewaking alle gevels van die drie of vier monstertorens van boven naar beneden aan de vier kanten mogen volklodderen - maar wee hun gebeente als ze nog één keer spuitend of viltstiftend in de bebouwde kom worden aangetroffen.

Sommige vormen van kleine criminaliteit (niet betalen in de trein, door rood licht fietsen, twee halen één betalen in de supermarkt) vind ik eigenlijk heel passabel - maar als ze aan mijn voordeur, mijn vensterbank of mijn pui komen met de aanmatiging dat ze er iets artistieks aan toevoegen, moet de beuk er in.

Het simpele, kleine, surveillerende straatwerk: dat lijkt me een nuttig begin als we het vertrouwen tussen korps en burgerij willen herstellen, dus ik zou zeggen - Erik, je hebt geloof ik nog een dik jaar vóór je op kan voor commissaris van de koningin, dus laat nog even zien dat je je gewicht inderdaad in goud waard was!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden