Nieuws

De waarnemend burgemeester van Scherpenzeel brengt graag mensen samen, maar vliegt de laan uit

De commissaris van de koning heeft Eppi Klein benoemd tot waarnemend burgemeester van Scherpenzeel, en nu ontslaat hij hem ook weer. Dat is nog nooit vertoond. Klein legt zich er niet bij neer.

Marcel van Lieshout
Scherpenzeel Beeld Hollandse Hoogte / AS Media
ScherpenzeelBeeld Hollandse Hoogte / AS Media

Eppie Klein, SGP-politicus, voormalig waarnemend burgemeester en eigenaar van het mediationbureau ECM kent geen mooier werk dan ‘mensen bij elkaar brengen’. Vorige week vloekte een unieke ingreep van de Gelderse commissaris van de koning John Berends (CDA) daar nogal mee: Eppie Klein, de 66-jarige waarnemend burgemeester van het Gelderse Scherpenzeel, werd door Berends ontslag aangezegd.

‘Dat schijnt de commissaris op eigen gezag te mogen doen’, blikt Klein dinsdag terug. Een waarnemend burgemeester wordt niet door de Kroon benoemd – lees: de minister van Binnenlandse Zaken – maar door de commissaris van de koning. Zelfs zonder enige inbreng van een gemeenteraad. ‘Berends heeft mij aangesteld, hij kan mij ook weer ontslaan’, moet Klein toegeven. ‘Het blijkt nog nooit te zijn voorgekomen. Ik leg me er ook niet zomaar bij neer.’

Anderen ook niet. In Scherpenzeel (tienduizend inwoners) hebben in een paar dagen tijd bijna 1900 inwoners de petitie ‘Handen af van onze burgemeester’ ondertekend. ‘Een grote bemoediging’, vindt Klein. ‘Hoort U mijn stem trillen?’

Dinsdagavond is het ontslag van Klein onderwerp van een interpellatiedebat op het Provinciehuis in Arnhem. Berends laat daar weten dat er een nieuwe waarnemend burgemeester komt en dat dat niet Klein zal zijn. Klein laat dat debat aan zich voorbijgaan. ‘Ik heb een mediation.’

Lastig

Scherpenzeel is al jaren en jaren een lastige gemeente in de ogen van provinciale politici. Net als elders in het land werkt Gelderland mee aan het rijksbeleid om kleine gemeenten zoveel mogelijk samen te voegen. Scherpenzeel zou, als het aan de provinciale politiek lag, per 1 januari 2023 moeten opgaan in Barneveld.

Na veel protest van Scherpenzelers zelf besloot demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren vorige week de herindeling af te blazen. Ollongren constateerde dat er ‘maar beperkt draagvlak voor de herindeling is’ en dat het met de bestuurskracht van een zelfstandig Scherpenzeel bij nader inzien toch wel meeviel.

Afgelopen donderdag ging bij veel Scherpenzelers de vlag uit. Zo vaak gebeurt het niet dat een voor zelfstandigheid strijdende gemeente het wint. Op het gemeentehuis zelf kwam enkele uren na Ollongrens besluit de Gelderse commissaris van de koning langs. Om waarnemend burgemeester Eppie Klein mee te delen dat hij met onmiddellijke ingang kon vertrekken.

Negen maanden was Klein waarnemend burgemeester van Scherpenzeel. In die tijd verslechterde zijn relatie met Berends zienderogen. Klein vertrouwde een provinciale peiling over draagvlak voor de herindeling niet en liet er zelf eentje uitvoeren. Evenmin geloofde Klein dat Scherpenzeel er financieel zo slecht voor stond als de provincie suggereerde en liet ook dat opnieuw onderzoeken.

‘Integriteitskwesties’

Aan de vooravond waarop Provinciale Staten het formele besluit moest nemen over wel of niet doorgaan met het samenvoegen van Scherpenzeel met Barneveld verzocht Klein in een e-mail aan de Statenleden dat besluit uit te stellen. Er waren mogelijk ‘integriteitskwesties’ in het geding, zo kregen de Statenleden (die in meerderheid voor de herindeling stemden) te horen.

Volgens commissaris van de Koning Berends was het de bedoeling (én afgesproken) dat waarnemend burgemeester Klein alleen maar voor rust moest zorgen en zich niet inhoudelijk zou bemoeien met het herindelingsvraagstuk. Dat vraagstuk had ook al de kop gekost van de vorige waarnemend burgemeester die in conflict kwam met zijn wethouders.

Eppie Klein, nu: ‘Ik heb geen respect voor het handelen van de commissaris en laat dit niet passeren.’ Of hij over de boeg van het arbeidsrecht enige kans van slagen heeft? ‘Geen idee.’ Er is mogelijk een andere weg, oppert Klein. Volgend jaar maart zijn gemeenteraadsverkiezingen. Scherpenzeel zal toch ooit een echte burgemeester moeten hebben. ‘Ik overweeg te solliciteren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden