Column

De waarheid over de dood van bin Laden

 

Osama bin Laden. Beeld ANP
Osama bin Laden.Beeld ANP

Volgens de Amerikaanse journalist Seymour Hersh heeft Barack Obama ons wat op de mouw gespeld inzake de dood van Osama bin Laden. Osama was de leider van Al Qaida en Al Qaida was een terreurgroep - ik zeg het er maar even bij, want ook terroristenleiders raken snel in vergetelheid en sinds IS aan de weg timmert, is ook Al Qaida enigszins op de achtergrond geraakt.

Seymour Hersh (78) is een legende. Met zijn onthulling over de slachting van My Lai scheurde hij in 1970 het debat over de oorlog in Vietnam open en in 2004 openbaarde hij de martelingen in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak. Hij is een bezeten jager op de waarheid.

Osama bin Laden werd begin mei 2011 door Navy Seals gedood in een villa in Abottabad, Pakistan. De Amerikanen waren hem op het spoor gekomen door nauwlettend de koeriers te volgen die ervoor zorgden dat Bin Laden contact kon houden met de buitenwereld. Nadat ze hem hadden doodgeschoten, namen ze zijn lichaam mee en dumpten het vanaf de USS Carl Vinson in de Stille Oceaan.

Op de Amerikaanse televisie schudde Barack Obama zijn imago van halfzachte welzijnswerker van zich af. De Pakistani waren woedend over de inbreuk op hun soevereiniteit.

Maar volgens Hersh was dat dus allemaal flauwekul - hij noemt het een verhaaltje van Lewis Carroll, de auteur van Alice in Wonderland. In de London Review of Books deed hij dit weekeinde zijn waarheid uit de doeken: de Pakistaanse geheime dienst had Osama bin Laden al in 2006 opgepakt, de villa in Abottabad was een gevangenis. De Amerikanen kwamen daar achter door een tip van een Pakistaanse geheim agent, die in ruil voor 25 miljoen dollar Osama's verblijfplaats verklapte. De Pakistani waren op de hoogte van de raid van de Navy Seals en Osama kreeg geen zeemansgraf met islamitisch ritueel. Delen van zijn aan flarden geschoten lichaam werden vanuit een helikopter boven onherbergzaam gebied gedumpt.

Er tekenen zich nu dus drie versies van de waarheid af omtrent de dood van Osama bin Laden. De officiële Amerikaanse, die van Seymour Hersh én die van Leon de Winter. Die laatste ben ik toevallig net aan het lezen, daartoe aangezet door onze recensent Arjan Peters, die zaterdag De Winters laatste roman Geronimo vier sterren gaf.

In Geronimo ragt Osama bin Laden op een brommertje door Abottabad om ijs te halen, dat hij op de tepels van de jongste van zijn echtgenotes wil smeren om het eraf te kunnen likken. Ik haat spoilers, maar ook in Geronimo komt Osama niet volgens de officiële lezing om het leven.

We zien hier drie verschillende manieren van benadering van een objectief gegeven, namelijk de dood van Osama bin Laden - al bestaan er ook samenzweringstheorieën waarin Osama bin Laden helemaal niet dood is, maar een klusbedrijf runt in Zwitserland.

De waarheid is een hoer die zich gewillig laat bezitten en manipuleren. Door overheden, schrijvers en journalisten. Misschien ook wel door Seymour Hersh, die haar manhaftig tracht te reconstrueren, maar óók niet precies weet waar zijn non-fictie overgaat in fictie.

Volgens het Witte Huis is Hersh's waarheid 'utter nonsense' - waarmee die dus aan kracht wint. De Winter noemde Hersh gisteren op de radio 'gaga' en 'een beetje maf'. Ik ben daar niet zeker van. Als ik zou moeten gokken wie de waarheid in de kwestie Osama bin Laden het dichtst nadert, zou ik mijn geld op Seymour Hersh zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden