De waarheid ligt weer op tafel: is dan niets meer heilig?

Er blijft wel weinig over van de helden uit mijn jeugd. Pippi Langkous bleek een racist, Derrick zat bij de Waffen-SS en nu blijkt Bill Cosby indertijd zowat half vrouwelijk Amerika verkracht te hebben. Bill Cosby! Die goeie dokter Cliff Huxtable, het betrouwbare baken van fris, saamhorig gezinsleven in mijn anderszins niet bepaald frisse of saamhorige studententijd.

Op vergane bankstellen in lekkende kraakpanden keek ik met een wisselend team van ongewassen nietsnutten elke week naar die knusse sitcom, waarin heus weleens iets spaak dreigde te lopen in het huwelijk van de strenge-doch-rechtvaardige en vooral o zo geestige Cliff en zijn in meerdere opzichten knappe vrouw Clair (ze was advocaat), of in de opvoeding van hun vijf (of waren het nou zes?) levenslustige kinderen, maar het liep altijd goed af, met een kwinkslag, een liedje en een dansje.

Voor de zekerheid hield ik steeds een spottende grijns in de aanslag, want zoetsappigheid lag natuurlijk op de loer en koste wat kost moest voorkomen worden dat een van mijn mede-nihilisten mij ontroerd zou zien bij de aanblik van zoiets intens burgerlijks als een gelukkig, welvarend gezin.

Een zwart gezin, maar dat deed er eigenlijk niet toe. Ik zag de Huxtables voornamelijk als Amerikanen. Raciale kwesties kwamen bovendien nooit aan de orde in The Cosby Show. Voor de Amerikaanse kijkers lag dat natuurlijk anders, begreep ik later. Een zwart gezin was daar niet vanzelfsprekend zo rijk en gezellig.

Bill Cosby, zijn vrouw en kinderen waren rolmodellen, voorbeelden van hoe het wél moest. Hard werken, niet scheiden, geen drugs gebruiken, niet promiscu zijn; als je maar goed je best deed maakte het niet uit wat voor kleur je had, was de boodschap. The Cosby Show heeft de weg vrijgemaakt voor de eerste zwarte president, heette het later, en dat zou best nog eens waar kunnen zijn ook.

Over al deze zaken dacht ik niet na in de jaren tachtig. Ik vond het gewoon een heel leuke serie met geweldige acteurs (behalve Theo, die kon ik niet uitstaan). Dat voortreffelijke hoofd van Cosby alleen al! Die elastieken gelaatsuitdrukkingen! Mijn broer en zijn vrienden keken vooral met felle begeerte naar zijn hartverscheurend aantrekkelijke dochter Denise, terwijl de gemiddelde Nederlandse huisvrouw zich optrok aan Clair, die een báán had, en wat voor een baan, en bovendien een man die regelmatig kookte. En wát voor een man.

En diezelfde Bill Cosby zou tientallen vrouwen gedrogeerd en verkracht hebben? Is dan niets meer heilig?

Ja, de waarheid is de waarheid, en die moet op tafel.

Maar moeilijk te verteren is het wel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden