De W van wat hangt er aan de strijkstok

Het lied zelf was al een pijnlijke flop, met mogelijk de meest bespotte songtekst van deze eeuw, maar nu dreigt ook de totstandkoming van het Koningslied met terugwerkende kracht op een drama uit te lopen.

Publiek tijdens het meezingconcert Samen voor Oranje in Ahoy. Beeld ANP
Publiek tijdens het meezingconcert Samen voor Oranje in Ahoy.Beeld ANP

Meer dan een half miljoen euro heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) uitgegeven aan de productie van het lied en niemand kan of wil zeggen waaraan dat onvoorstelbare bedrag is opgegaan.

In eerste instantie had de NPO gemeld dat het om 150 duizend euro ging. Uit de financiële verantwoording van de Stichting Nationaal Comité Inhuldiging, opgepikt door De Telegraaf, blijkt dat daar nog vier ton bovenop komt. Een idioot bedrag voor een nummer, zeggen producers en componisten, zoals Eric van Tijn die op Radio 10 de slappe lach kreeg toen hij het nieuws hoorde.

De NPO wil uit principe niet zeggen waaraan het bedrag is besteed. Om de onafhankelijkheid te waarborgen en politieke inmenging te voorkomen worden de kosten van de publieke omroep nooit gespecificeerd. Dus ook niet bij het lied dat werd gemaakt voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander, op 30 april 2013.

Maar nu pikt Den Haag dat niet langer. Kamerleden eisen inzage. 'Heeft de NPO soms iets te verbergen?', vroeg de VVD'er Arno Rutte zaterdag in De Telegraaf. Die krant wil middels een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur alsnog antwoord krijgen op de vraag: waar ging dat geld aan op?

De ontmanteling van het Koningslied

Het Koningslied werd in recordtempo ontmanteld. Hoe ging het balletje rollen? Een reconstructie in tweets en beeldfragmenten. Poprecensent Robert van Gijssel was niet enthousiast over het nummer. 'Het plenaire scheppingsproces resulteerde in een misbaksel. Een onsamenhangende en onbegrijpelijke woordenbrij, waarvan de meest beroerde passages ('de W van stamppot eten') inmiddels tot het nationaal erfgoed behoren.' Lees hier de recensie.

Ahoy

In elk geval niet aan de vier dozijn zangers, rappers en BN'ers die meewerkten, onder wie Paul de Leeuw en Ruth Jacott, die samen de beruchte tekst zongen: 'De dag die je wist dat zou komen, is eindelijk hier.'

Iedereen deed onbezoldigd mee, zelfs componist John Ewbank, de rechterhand van Marco Borsato, die het nummer met enkelen anderen schreef op basis van inzendingen van het Nederlandse volk. Meer dan een gecaterde lunch, onkostenvergoedingen voor de artiesten en de huur van de studio kan de werkelijke opname niet hebben gekost. Bij elkaar niet meer dan vijfduizend euro.

Dan is er nog een videoclip, waarin beelden van de opnamedag worden afgewisseld met fragmenten van schijnbaar willekeurige Nederlanders. Ook geen extreem prijzige productie, zou je zeggen.

De grootste kostenpost is waarschijnlijk de factuur die de Rotterdamse evenementenhal Ahoy heeft gestuurd, waar het lied op de dag van de inhuldiging ten gehore werd gebracht. De zaalhuur was gratis, maar andere kosten als die van de energie, beveiliging, EHBO, brandweer, technisch personeel en schoonmaak werden wel in rekening gebracht.

Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis en Jim Bakkum zingen het Koningslied. Beeld ANP
Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis en Jim Bakkum zingen het Koningslied.Beeld ANP

App

Tot slot is er de bijbehorende app, waarmee je het Koningslied kunt beluisteren en jezelf op de foto kunt zetten, met het handgebaar dat ook in het lied werd gedemonstreerd: 'Drie vingers in de lucht, kom op, kom op, de W van Willem. De W van wakker, stamppot eten, miljoen coaches die beter weten.' Zo'n app zou ook niet meer dan enkele duizenden euro's moeten kosten.

Kortom, tonnen blijven over die nu niet kunnen worden verantwoord. De vraag is nu wie hieraan heeft verdiend. De W van wat is er aan de strijkstok blijven hangen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden