Opinie

'De VVD weet het nog niet maar er zit een bom onder de gehele Nederlandse politiek'

De huidige VVD top verkwanselt de eigen rechts liberale ideologie. Lees het sprookje van Astrid Lingren en je weet dat de kiezer in opstand zal komen, schrijft Alexander Sassen van Elsloo. 'De partijtop is aangeschoten wild dat omringd wordt door hyena's van zowel binnen als buiten de eigen gelederen. Heyna's schakelen uit wat niet gezond is en niemand zal hierom rouwen.'

OPINIE - Alexander Sassen van Elsloo
null Beeld ANP
Beeld ANP

De VVD weet het waarschijnlijk nog niet, of zit nog in de ontkennende fase, maar ze is niet alleen een bom onder de regering, maar ook onder de gehele Nederlandse politiek. Door de grondbeginselen van de VVD te verkwanselen is de partijtop aangeschoten wild dat omringd wordt door hyena's van zowel binnen als buiten de eigen gelederen. Net zoals hyena's in de natuur de functie hebben om alles wat niet gezond is uit te schakelen, moet niemand hierom rouwen.

Waar is het mis gegaan?
De eerste stappen naar zelfdestructie zijn altijd moeilijk waarneembaar voor degene die ze maakt. Sterker nog, ze geven meeste al goede resultaten op korte termijn. Dat een liberale partij zoals de VVD zich sterk maakte voor een wietpas, hacken op computers zonder toestemming, camera surveillance, telefoon aftappen (Nederland is relatief gezien wereldkampioen aftappen), het subsidiëren van het onzinnige JSF project, het doorduwen van het ESM terwijl het zich verzette tegen de gekozen burgemeester en het vaker houden van referenda zijn hier mooie voorbeelden van. Dit zijn nog maar een enkele van vele punten waar de VVD zich mee bezig heeft gehouden die direct indruisen tegen de eigen rechts liberale ideologie.

De electorale straf hiervoor bleef uit want veel van deze maatregelen raakte de VVD kiezer (nog) niet, maar zelfs die punten die de VVD kiezer wel raakten zijn in het verkiezingsgeweld tussen links en rechts (door strategisch stemmen) onbestraft gebleven. Tot hun verbazing krijgen de (strategische) VVD stemmers nu een regering die juist erger is dan hun ergste nachtmerrie. De opgekropte maar verborgen woede van het vernachelen van de liberale waarden door de VVD is nu tot uitbarsting gekomen.

Historisch precedent
Het mooie is dat er al een mooi voorbeeld is voor de huidige situatie. Met dank aan een van mijn vaste lezers (Dhr. J. Arkes, schrijver van het boek By sheer accident) werd ik op een Zweeds sprookje gewezen die ervoor gezorgd heeft dat de socialistische partij, die al 40 jaar aan de macht was, een grote nederlaag werd toegebracht. Dit sprookje heet in het Engels Pomperipossa in the land of Monismania en is geschreven door een kinderboekenschrijfster (Astrid Lindgren).

In het kort samengevat komt het erop neer dat de schrijfster in het verhaal een belastingtarief heeft van 102% doordat ze zo succesvol is als ZZP-er/MKB-er. Hoe meer iemand werkt, hoe hoger de belasting. Ze had ook geen schulden gemaakt, iets wat haar ouders haar altijd hadden meegegeven, maar wat nu opeens fiscaal zeer nadelig uitpakt. Verder heeft ze veel fiscaal gespaard voor haar pensioen maar de leiders van Monismania hebben plots besloten om met terugwerkende kracht die te bestempelen als belastingontduiking. Verder geeft de schrijfster wel eens geld aan familie en vrienden die het financieel moeilijk hebben. Ze ziet dit als een actie die iedereen met een hart zou nemen.

Onrechtvaardige bureaucraten
Maar de leiders hebben hiertegen weer een plan bedacht want deze giften zijn namelijk aftrekbaar en dat moet niet meer mogen vinden ze. In plaats daarvan moet iedereen even arm blijven in plaats van de een armer dan de ander. Dat is rechtvaardig vinden ze. De schrijfster komt tot de conclusie dat de leiders die ze eerst zo adoreerde zijn veranderd in machtsbeluste onrechtvaardige bureaucraten.

Ze verbaast zich over het feit dat succes wordt bestraft. Ze vraagt zich af wat deze markante zure en jaloerse geur is die in Monismania hangt. Ze zegt hardop dat dit niet zo langer door kan gaan want dan is er geen bedrijvigheid meer om te belasten. Opeens krijgt ze een ingeving, want door niet te werken en een uitkering aan te vragen zal ze meer verdienen dan met succesvolle boeken te schrijven. En ze leefde nog lang en gelukkig en schreef sindsdien geen enkel boek meer.

De parallel met nu
Het verhaal lijkt wel uit het hart gegrepen van een VVD aanhanger. De hypotheekrenteaftrek die achteraf voor alle hypotheken gaat gelden, de grote nivelleringsactie via ziektekosten (die geen bezuiniging oplevert) en zo verder. De parallellen met het sprookje zijn onmiskenbaar. Mijn hoop is dat de VVD kiezers nu een halt toeroepen aan het verloochenen van het liberale gedachtegoed door de VVD bobo's door de gehele partijtop te verwijderen en te vervangen door VVD politici die echt liberaal zijn en hun principes niet overboord zetten om maar de macht te verkrijgen dan wel behouden. Principes zijn principes, iets wat niet alleen de VVD politici zijn vergeten maar ook vele anderen van ander pluimage.

De repercussies
Mijn hoop is dan ook dat niet alleen de VVD kiezer de huidige VVD top verwijdert, maar dat ook bij de linkse partijen een discussie op gang komt over het te veel belasten van de burgers door een te grote overheid die de arrogantie heeft om te denken dat ze alles van bovenaf beter kunnen aansturen dan de burger zelf. De ideologie dat de maatschappij maakbaar is heeft de focus verlegd van persoonlijke verantwoordelijkheid naar het collectief. Het eindresultaat is een maatschappij die verre van sociaal, eerlijk en evenwichtig is.

Mocht deze afrekening door een godswonder nu niet komen, treur dan niet want wat de Rutte II nivelleringsactie dan niet in gang kan zetten, kan de grote EU nivelleringsactie (geld in de bodemloze PIIGS put) dat wel. Het slechte nieuws is dat u, hoe dan ook, een zeer hoge prijs zal gaan betalen.

Alexander Sassen van Elsloo is financieel consultant en oprichter van Sassen Research & Consultancy Company.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden