De vuile leugens van Taeke

Elke week, vlak na de aflevering, loodst Martine de Jong ons langs de verdachtmakingen, de zijsporen en de mogelijke mollen in haar recap van Wie is de Mol? Vandaag: aflevering 6.

(Heeft u de aflevering nog niet gezien: onderstaand stuk kan spoilers bevatten.)

Beeld NPO

Aflevering zes van Wie is de Mol met zes overgebleven kandidaten, dat kon maar één ding betekenen: tijd voor cabaret! Rop's hartje maakte een sprongetje maar helaas: het was geen tijd voor grappen of muziek. In plaats daarvan moesten ze in Theater Cabarete twee eetkamers identiek zien in te richten, afgescheiden door een wand.

Vuige leugen van Taeke

Op het moment dat Art zei dat ze twee drietallen mochten vormen draaiden Annemieke, Rop en Tim hun hoofden met een ruk naar Klaas. Achter een wand opereren is prima, maar dan toch wel aan dezelfde kant als Klaas. Taeke raakte in paniek want hij voelde zich net als bij schoolgym vroeger waar hij 'nooit gekozen werd'. Wat is dat voor vuige leugen, Taeke? Als jij niet als eerste gekozen werd bij gym dan eet ik die twee witte jokers op! Met mijn witte mes en mijn witte vork.

Ze begonnen verwoed met meubels te slepen en boeken in kasten te zetten en tafels te dekken en er vielen een paar dingen om en op: Annemieke vond als eerste twee jokers maar dacht dat ze bij het decor hoorden en Tim stopte ze daarna in zijn zak. Aan de andere kant van de wand vonden Rop en Taeke ieder een joker. Van de dertig minuten die de opdracht duurde stond Klaas 29 minuten met zijn neus in de boekenkast om onduidelijke opdrachten te roepen naar Cécile, zoals 'dikke en dunne boeken om en om' en 'wil je met mij een bondje sluiten want ik voel me zo alleen'. In de laatste minuut rukte hij zich los van het gefluister van Cécile om nog even snel een hamer te misplaatsen, of was dat de schuld van de andere kant? Hoe dan ook: weer geen geld in de pot.

Beeld NPO

Klaas en de EO

Voor de tweede opdracht hadden ze een kabelbaantocht lang de tijd om tien woorden te vertalen met behulp van het woordenboek van het andere team. Er moest dus met elkaar gebeld worden. Het 'down to earth'-team (bestaande uit Taeke, Tim en Klaas) kreeg Spaanse woorden zoals 'piadoso', 'difusión' en 'mentiroso' maar ik had geen zin om op te zoeken wat de vertalingen waren want dan was het vast weer iets als 'vroom', 'omroep' en 'leugenachtig' en voor je het weet zit je weer na te denken over welke leugenachtige figuur bij een vrome omroep zou kunnen werken en nou ja, ik denk veel te ver door want Klaas werkt natuurlijk allang niet meer bij de EO.

Rop maakte van de uiteindelijke overhoring een potje en gaf op elke vraag het antwoord 'verbreiding' wat op zich wel uitlegging betekent, maar heel veel wijzer werden we er niet van en hij leek hierdoor een enorme oelewapper. Gelukkig bleek Annemieke haar interne woordenboek te kunnen raadplegen en zo verdienden ze toch nog €400,- voor de pot; het enige geld van deze aflevering.

Beeld NPO

Alarmbellen

Bij de laatste opdracht zochten ze in twee rode autootjes naar levensgrote afbeeldingen van zichzelf en de opdracht ging reuze voorspoedig, tot Annemieke haar Volkswagen aan gort reed en heel Santiago in smog hulde. Hierdoor leek niemand meer te kunnen zien waar ze moesten gaan staan en lukte het de kandidaten niet om de groepsfoto van aflevering 1 te reconstrueren. Iedereen was op de verkeerde plek beland en niemand leek het door te hebben. Op een iemand na, natuurlijk. Wisten we maar wie dat was...

Waar je alarmbellen echt van zouden moeten afgaan is het moment waarop we Cécile haar allerlaatste test zagen maken. Voor het eerst dit seizoen mochten we weten wie de afvaller had ingevuld bij het maken van de test. Op de vraag waaróm we dat opeens mochten weten zijn maar twee antwoorden mogelijk: 1. ze verdacht per abuis zichzelf of 2. ze verdacht de Mol. Hint: ze verdacht niet zichzelf, zo relativerend is ze nu ook weer niet.

Beeld NPO
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden