De vrouwentak is bij voetbalclubs nog te vaak het lachertje

Ruimte op links

 

Dat is lekker makkelijk zo: een financiële janboel achterlaten bij een profclub en dan bezuinigen op die arme, onschuldige vrouwentak. Eerst was daar AZ, dat de kampioensploeg saneerde nadat de zilvervloot van Scheringa in 2009 ten onder was gegaan in het Alkmaardermeer. Gelukkig was Telstar zo vriendelijk de vrouwenboedel over te nemen.

Nu is daar FC Twente, dat de vrouwen figuurlijk uitkleedt en onderbrengt in een aparte stichting, nu in het horrorkasteel van vertrekkend voorzitter Munsterman overal deurtjes zijn geopend waarachter mombakkesen schuilgaan. Hoewel zijn bloedeigen dochter Marthe in het beste elftal van Nederland voetbalt, ontkomt de vrouwenafdeling niet aan de bezuinigingsdrift.

De jeugdopleiding dreigt te verdwijnen. Daarin was FC Twente uniek: scholing voor meisjes vanaf een jaar of 10, volgens een zelfde traject als jongens. Een meisje mocht dezelfde droom koesteren als een jongetje: prof worden.

Het is wat, met dat betaald voetbal. Aan de ene kant is daar de verkwisting. Rechtsbacks en anoniem meedravende middenvelders drie ton gemiddeld laten verdienen. Trainers ontslaan na een paar nederlagen op rij. Een technische staf aantrekken die, zoals bij FC Twente, bijna niet eens in de dug-out past. En als het dan misgaat, de schade deels afwentelen op veredelde amateurs.

De vrouwelijke profs van FC Twente verdienen het minimumloon voor 20 uur en krijgen een autootje te leen. Sommigen wonen met een groepje samen in een appartement. Dat geeft allemaal niet, want ze zijn simpelweg gelukkig, als architecten van hun eigen ambities. Dat goede gevoel dreigt te verdwijnen, louter omdat de clubleiding wilde meedoen in het Tukkers roulette.

Jaja, het kan altijd erger: voorzitter Sepp Blatter van de FIFA vroeg in de aanloop naar Internationale Vrouwendag (afgelopen zondag) aandacht voor het feit dat vrouwen in Iran niet eens een stadion mogen bezoeken, om een wedstrijd te aanschouwen. Het is verboden door de geestelijken. Blatter heeft een paar jaar eerder nota bene over de problematiek gesproken met president Rohani. Dat valt hem dan toch tegen, een president die de adviezen van Koninklijke Hoogheid Sepp negeert.

De dames van FC Twente vieren het behalen het kampioenschap in de BeNecompetitie na de wedstrijd tegen Standard Luik, mei 2013 Beeld anp

In Nederland mogen vrouwen gelukkig naar het voetbal. Ze mogen zelfs voetballen. De besten van Nederland kregen in 2007 een profcompetitie, een divisie die zich langzaam ontwikkelt, met vallen en opstaan, de ene keer zonder clubs uit België, dan weer met de buren.

De bittere strijd om een bescheiden bestaan in het felle schijnsel van de voetbalzon verdient steun. Voor volgend seizoen staan vooralsnog zeven clubs ingeschreven, inclusief Twente. Acht is eigenlijk een minimum, maar ja, een club als Feyenoord onttrekt zich aan de maatschappelijke ontwikkelingen, alsof het nog 1963 is.

De vrouwencompetitie is (nog) geen onverdeeld succes, zeker niet in financiële zin. Toeschouwers stromen mondjesmaat toe. Hoewel? Met 500, duizend, soms tweeduizend kijkers zou menig sport dolblij zijn. Het gaat er vooral om dat de snelst groeiende sport van Nederland een serieus podium verdient, zeker nu de nationale ploeg zich voor het eerst in de geschiedenis heeft geplaatst voor het WK en het EK van 2017 is binnengehaald. Het moment is daar om tussen zaaien en oogsten niet al te veel tijd te laten verstrijken.

Al dan niet aangezet door politieke druk, hebben clubs in het betaald voetbal tegenwoordig de mond vol van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Inzake vrouwenvoetbal is die belofte nog iets te vaak een lachertje, een praatje voor de vaak. Lekker makkelijk zo.

Reageren? ruimteoplinks@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.