Opinie

'De vrouwenemancipatie is nog helemaal niet af'

De ingezonden brieven van dinsdag 19 april.

Feministen in Madrid tijdens Internationale vrouwendag op 8 maart. Beeld Pacific Press/Corbis
Feministen in Madrid tijdens Internationale vrouwendag op 8 maart.Beeld Pacific Press/Corbis

Brief van de dag: Vrouwenemancipatie is helemaal niet af

In de Volkskrant van 18 april staat een groot interview met Wiegertje Postma over haar bundel 'Vrouwen schrijven niet met hun tieten'. De emancipatie in Nederland zou bijna af zijn, maar juist daarom vallen 'de kleine dingen' op. Ze noemt het gebrek aan fatsoenlijk vaderschapsverlof, stereotiepe vrouwbeelden in reclames, en het afdoen van vrouwen die zich kritisch uiten als 'ongesteld'.

Of je dit soort dingen nu 'klein' wilt noemen of niet, ik - promovendus van 34 - dacht ook dat de grote stappen wel gezet waren. Totdat ik erachter kwam dat financiers van wetenschappelijk onderzoek zoals ZonMw en NWO vasthouden aan een subsidietermijn van 2, 3 of 4 jaar, ook als je in de tussentijd zwanger bent en met verlof gaat. Concreet betekent dat dat je als vrouw 4 maanden minder (of zelfs 8 maanden mocht je in die periode twee kinderen krijgen) tijd hebt om een project - zoals een promotie - af te ronden dan een mannelijke collega. Diezelfde subsidiegevers maken het ook heel moeilijk om in deeltijd te werken.

Totdat ik hoorde wat menig hoogleraar (ook de vrouwelijke! maar gelukkig niet de mijne) antwoordt als je hier iets van zegt: dat je dan maar niet aan kinderen moet beginnen tijdens je promotie, dat je zwangerschappen maar daarvoor of daarna moet plannen. Alsof je het voor het uitkiezen hebt wanneer je de liefde van je leven tegenkomt. Alsof het geen risico is een kinderwens tot achter in de dertig uit te stellen.

Ondertussen is men verbaasd over het feit dat zo weinig vrouwen doorstromen naar topposities, waarvoor een afgeronde promotie vaak vereiste is.

De emancipatie in Nederland is nog helemaal niet af.

Yrrah Boddéus, Den Haag

Geseling

René Cuperus geselt de beginselloze PvdA-bewindslieden, hun sociaal-democratisch ietsisme. Voorzitter Spekman hoopt op een goede verkiezingscampagne, Samsoms retorisch talent indachtig. Toen won Samsom veel stemmen van hen die Rutte uit het torentje wilden verdrijven. De gevolgen zijn bekend.

Waarmee wil de partij nu nog stemmen winnen? Linkse PvdA-verkiezingsretoriek verdampt bij regeringsdeelname. Compromissen zijn noodzakelijk, maar de PvdA is tot te veel bereid.

F. Bakker, Nijmegen

Minister Ronald Plasterk. Beeld anp
Minister Ronald Plasterk.Beeld anp

Weldenkend EU-burger

Eddy Szirmai geeft de nee-stemmer een draai om de oren. Nederlanders kozen 'fout' bij het referendum. Mag het een onsje minder? Mag een EU-burger zijn ongenoegen laten blijken over het onvermogen van de EU om de puinbak in de Balkan op te lossen?

Mag een EU-burger even nee zeggen tegen verdere expansie, in de hoop en verwachting dat er eindelijk eerst intern zaken op orde gesteld worden? Wat heeft een verdrag van Maastricht uit 1993 voor zin als Frankrijk nog steeds niet aan de budgetnorm voldoet en telkens weer nieuwe argumenten op tafel legt om daar niet aan te hoeven voldoen?

Wanneer stopt de verhuizingskaravaan tussen Brussel en Straatsburg? Het bankroet van Griekenland wordt inmiddels al voorgekookt. Ondanks de Draghi-steun trekken de banken in Italië hun beerputten weer open. Zeker, het zijn geen relevante feiten voor het referendum. Maar wel druppels die de emmer doen overlopen.

Moet je als weldenkend EU-burger dan maar alles over je heen laten komen? Noem mij een andere manier om eens een stevig signaal af te geven naar bestuurders? De 'hoofdschudmomenten bij de PvdA' zijn symptomatisch. Wie verbiedt overigens dat Oekraïne zich volledig door ontwikkelt naar het EU-model?

Hans Schipper, Apeldoorn

Kwetsend

Een grap over een handicap, homoseksualiteit, armoede of het jodendom kan kwetsend zijn voor gehandicapten, homo's, armen of joden. Dat is omdat een conditie belachelijk gemaakt wordt die daadwerkelijk op hen van toepassing is, waardoor de vermeende humor hen hard en persoonlijk raakt in de wijze waarop ze (toevallig) mens zijn.

De als grap bedoelde suggestie dat de Turkse president Erdogan seks heeft met geiten en bovendien over een klein geslacht beschikt, is grof en misschien smakeloos. Maar 'onnodig kwetsend', zoals de bondskanselier Merkel beweert? Tenzij...

Jasper Schouten, Nairobi, Kenia

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Duitse komiek Jan Böhmermann. Beeld afp
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Duitse komiek Jan Böhmermann.Beeld afp

Praktisch ideetje

Op de school waar ik destijds werkte, werd begin jaren tachtig een geweldig puntensysteem opgezet om de leerlingen na de brugklas te selecteren voor mavo, havo en vwo. Commissies en schoolleiders waren daarmee op volle kracht een vol jaar lang bezig.

Toen ik als schooldecaan, tevens docent wis- en natuurkunde, opmerkte dat het mij veel praktischer leek die selectie van de leerlingen te doen plaatsvinden op basis van de salarisstrookjes van de ouders, aangezien dit geen significant verschil zou maken, werd mij dit door alle drukdoende baasjes niet in dank afgenomen en evenmin begrepen.

Het is nooit meer goed gekomen.

K.E. Westra, Spijk

Vijftig hooggeleerden

Vroeger las je wel eens in de krant 'hoogleraar zegt': en dan kwam er wat. Dat maakte toen wel indruk. Nu heb je vijftig hoogleraren nodig om een punt te maken ('Vijftig hoogleraren scharen zich achter Wakker Dier'). Er zijn ook wel vijftig keer zoveel hoogleraren als in mijn studententijd.

En dan hun miezerige boodschap: wel varkentjes eten, maar niet zo goedkoop. Dit stukje zal de krant vast niet halen: ik ben maar alleen.

F. W. Sleutel, Eindhoven, oud-hoogleraar wiskunde

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden