De vrouwen die Trump aan de schandpaal nagelen

'Kleedkamerpraat', zei Donald Trump als reactie op een door The Washington Post getoond videofragment uit 2005 waarin hij zegt dat hij vrouwen zo op de mond kust en in hun 'poes' grijpt. Maar steeds meer vrouwen beschuldigen Trump ervan dat hij wél de daad bij het woord voegt. De nieuwste beschuldiging werd dit weekeind geuit door Jessica Drake. Wie zijn deze vrouwen en waar beschuldigen ze Trump van?

Donald Trump in 2013 met een groepje deelnemers van zijn Miss Universe-verkiezing.Beeld epa

Jessica Drake

Pornoster Jessica Drake zou in 2006 bij een golftoernooi in Tahoe op Trumps kamer zijn uitgenodigd. Bij een persconferentie op 23 oktober zei haar advocaat dat twee andere vrouwen met Drake mee gingen omdat ze het niet fijn vond om alleen te gaan. Zodra ze de kamer binnenkwamen zou Trump hen ongevraagd gezoend en omhelsd hebben. Nadat de vrouwen weggingen, zou Drake gebeld zijn met de vraag of ze voor 10 duizend dollar terug wilde komen.

Jessica Drake.Beeld afp

Karena Virginia

Yoga-instructeur en lifestyle coach Karena Virginia was in 1998 aanwezig bij de US Open, waar ze Donald Trump trof. Toen Trump haar zag staan, hoorde zij hem tegen zijn mannelijke gezelschap zeggen: 'Hey bekijk deze eens, die hebben we nog nooit gezien. Zie die benen.' Ze voelde zich meteen meer een 'object, dan een persoon', verklaart Virginia. Vervolgens kwam Trump op haar af. Hij pakte haar bij de arm en greep naar de binnenkant van haar borst. 'Weet je niet wie ik ben? Weet je niet wie ik ben, zei hij tegen mij', herinnert de tot tranen toe geroerde Virginia zich tijdens de persconferentie.

Beeld ap

Jessica Leeds

Leeds was één van de twee vrouwen die op 12 oktober na de Trump-video in The New York Times naar buiten trad met beschuldigingen. De zakenvrouw zegt dat ze meer dan dertig jaar geleden naast Trump zat in een vliegtuig. De miljardair deed zijn armsteun omhoog, greep haar borsten en probeerde met zijn hand onder haar rok te graaien. 'Hij was net een inktvis. Zijn handen zaten overal.'

Jessica Leeds.Beeld ap

Rachel Crooks

Ze werkte als receptionist voor een makelaar in de Trump Tower. Toen de 22-jarige Crooks daar in 2006 Trump tegenkwam, schudde hij haar langduring de hand. Vervolgens zoende hij haar op de wangen en op de mond, aldus Crooks in The New York Times. 'Het was zo ongepast. Ik was vooral van slag omdat hij dacht dat ik onbelangrijk genoeg was dat hij dat kon maken.'

Natasha Stoynoff

Op dezelfde dag dat The New York Times de eerste beschuldigingen publiceerde, schreef journalist Stoynoff haar persoonlijke verslag van een ontmoeting met Trump. Als verslaggeefster voor het roddelblad People volgde ze in 2005 Donald Trump. Ze was in Florida in Trumps landgoed Mar-a-Lago voor een interview met de zakenman en zijn pasgetrouwde en zwangere Melania. Toen zijn vrouw zich ging omkleden voor een fotoshoot, zou hij Stoynoff tegen de muur hebben geduwd. 'Hij duwde zijn tong mijn keel in', zo schrijft ze in People.

Bill Clintons verleden

Zelden speelde seks zo'n belangrijke rol in een verkiezingsdebat. Trump ligt onder vuur om zijn seksisme maar het seksuele verleden van Bill is ook een zwakke plek van Clinton. Lees de beschouwing (+) van Loes Reijmer.

Jill Harth

Sommige beschuldigingen van aanranding stammen van voor de omstreden Trump-video. Harth vertelde afgelopen zomer al aan The Guardian dat Trump zijn hand onder haar rok deed. Dat was in 1992 tijdens een zakendiner. Een jaar later zou hij haar tijdens een rondleiding zijn dochters slaapkamer in hebben geduwd om haar te zoenen en te betasten tot ze stop riep. Harth begon vijf jaar later een rechtszaak tegen Trump om wat haar advocaten een 'poging tot verkrachting' noemden. Ze liet de aanklacht vallen nadat ze in een andere zakelijke rechtszaak met Trump tot een schikking kwam.

Kristin Anderson

Fotomodel Anderson was begin twintig toen ze in een nachtclub in New York een hand onder haar rok voelde. Ze zei op 14 oktober in The Washington Post dat ze de hand wegduwde, zich omdraaide en zag dat Trump de man was die haar had vastgegrepen. Een vriendin van Anderson zegt dat ze er een aantal dagen later om lachten, 'om hoe zielig het was', van Trump.

Summer Zervos

Een voormalige deelnemer aan Trumps televisieprogramma The Apprentice zei vrijdag in een persconferentie dat ze in 2007 met Trump had afgesproken omdat ze graag een baan wilde. Trump had haar uitgenodigd voor een etentje in een hotel in Beverly Hills. Volgens Zervos begon Trump haar meteen te zoenen en plaatste hij zijn hand op haar borsten.

Summer Zervos.Beeld epa

Mindy McGillivray

In 2003 bezocht McGillivray een concert van Ray Charles op het landgoed van Trump in Florida. Na de show stond ze met een groep mensen toen ze iets bij haar billen voelde, zo schrijft de lokale krant Palm Beach Post. 'Ik voelde een hand, een kneepje. Eerst dacht ik dat het een cameratas was. Ik draai me om en daar is Donald. Hij keek snel een beetje weg.'

Cassandra Searle

Miss Washington 2013 schreef deze zomer op Facebook dat Donald Trump de deelnemers aan de schoonheidswedstrijd 'behandelt als vee', zo meldde Yahoo News in juni al. Cassandra Searles plaatste een foto van zichzelf en een groep andere deelnemers in een inmiddels onvindbare post en schrijft erbij 'weten jullie nog?'. In een reactie schreef ze volgens de nieuwssite dat Trump haar constant in de billen greep en uitnodigde op zijn hotelkamer.

Cassandra Searles.Beeld afp

Temple Taggart

Toen ze 21 jaar oud was zoende Trump haar herhaaldelijk op de mond, zo vertelde Taggart, een voormalige deelnemer aan Miss USA aan The New York Times. In mei kwam de krant al met een groot verhaal over Trumps omgang met vrouwen. 'Ik denk dat er meer meisjes waren die een kus op de mond kregen. Ik dacht: wow, dat is ongepast.'

Cathy Heller

Heller vertelde aan The Guardian dat ze zo'n twintig jaar geleden met haar schoonouders, echtgenoot en drie kinderen aan het brunchen was in Mar-a-Lago. Trump kwam langs de tafels van het restaurant op zijn landgoed en schudde Heller de hand. Daarna trok hij haar naar zich toe om haar op de mond te zoenen. Ze ontweek hem, maar Trump zou haar hebben vastgegrepen: 'O, kom op.' Vervolgens gaf hij haar een zoen op haar lip.

Jennifer Murphy

Voormalig The Apprentice-kandidaat Jennifer Murphy stelt dat ze in 2005, het jaar waarin de 'Trump-tapes' werden opgenomen, door Trump ongewenst op haar mond is gekust. Het incident vond plaats na een sollicitatiegesprek. 'Hij liep met me naar de lift, en ik zei gedag', vertelt ze aan Grazia. 'Ik dacht, 'oh, hij gaat me een knuffel geven', maar hij trok me dichterbij en gaf me een kleffe zoen.' Murphy ziet Trump als haar mentor en is van plan op hem te stemmen op 8 november.

Jennifer Murphy in een video waarin ze haar steun aan Trump verklaart.Beeld Grazia

Ontkenning

In het echt zou hij zoiets nooit doen, zei Trump twee dagen later tijdens het tweede presidentsdebat. Die ontkenning is hem duur komen te staan. Steeds meer vrouwen zeggen dat de Republikeinse presidentskandidaat precies dat deed, bij hen. Zijn ontkenning was volgens een aantal vrouwen de reden om naar buiten te komen met hun verhaal. Trump noemt de beschuldigingen een gecoördineerde actie en noemt hen leugenaars. Hij liet ook doorschemeren dat een van de vrouwen te lelijk zou zijn om aan te randen en zegt dat de incidenten niet waar kunnen zijn omdat ze soms wel decennia oud zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden