De vrouw moet het weer voor het zeggen krijgen

'Het wordt tijd dat het afgelopen is met de voortdurende masculiene dominantie', zegt filosoof Kees Kraaijeveld in zijn stuk 'Vrouwenemancipatie is nog niet voltooid' in het Betoog (26 febr)....

Frans Couwenbergh

Daar stem ik van harte mee in. Waarom ik het tijd vind worden? Kraaijeveld is daar wat minder duidelijk in. Ik denk aan Kyoto, de overleving van de menselijke soort.

Vrouwen staan anders in het leven dan mannen. Ze zijn gewoon anders. Echt niet banger dan mannen, wel minder vechtjasserig. Als je kijkt naar het verschil in rijgedrag op de snelweg, of naar de criminaliteitscijfers, zie je het duidelijk genoeg.

Vrouwen zijn meer ingesteld op duurzaamheid: voor de kinderen en hun kinderen moet de wereld ook nog leefbaar zijn. Voor mannen zijn de kinderen altijd vrouwenwerk geweest. Mannen denken van nature ook 'kinderachtiger': hier en nu, rechtlijnig. Als sekse dan. Terwijl vrouwen meer cyclisch denken. Als sekse dan. Daarom vind ik het tijd dat ze het weer voor 't zeggen krijgen.

Ik zeg: 'weer'. Hoe langer je de oorsprong van het mensdom bestudeert, des te duidelijker het je wordt dat de vrouwen 99 procent van de tijd dat we als aparte soort bestaan, de eerste viool gespeeld hebben. En dat is het tweede ding dat ik aan Kraaijevelds betoog zou willen toevoegen: een goed verhaal over de geaardheid van onze soort. Schep op basis van alles wat de menswetenschappen te berde hebben gebracht, een nieuw mensenverhaal. Stop met Adam en Eva, en de islamitische variant daarvan, die zoveel vrouwen ongelukkig heeft gemaakt en nog steeds maakt. De wereld zit erom te springen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden