De vrouw die Nigeria voor een ebola-epidemie behoedde

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gisteren officieel het einde uitgeroepen van de ebola-uitbraak in Nigeria. Zeven Nigerianen zijn aan de ziekte overleden. Het hadden er veel meer kunnen zijn, als dokter Ameyo Adadevoh er niet met veel moeite in was geslaagd de eerste ebolapatiënt in haar ziekenhuis te houden. Het kostte de arts, die in Nigeria als een held wordt gezien, zelf het leven.

De Nigeriaanse arts Ameyo Stella Adadevoh. Beeld @YouTube

De Nigeriaanse Adadevoh was degene die het virus vaststelde bij de Liberiaan Patrick Sawyer, de vliegtuigpassagier die de ziekte naar Nigeria bracht. De man werd ernstig ziek opgenomen in Adadevohs ziekenhuis in de Nigeriaanse miljoenenstad Lagos. Hoewel zijn zus enkele weken eerder aan ebola was overleden, beweerde de Liberiaan dat hij geen enkel contact had gehad met ebolapatiënten.

Adadevoh rook echter onraad, liet Sawyer testen op de ziekte, plaatste hem in quarantaine en luidde de alarmbel bij de autoriteiten. Bewust van de ellende die de Liberiaan kon aanrichten als ze hem in het dichtbevolkte Nigeria vrij liet rondlopen, weigerde ze in te gaan op Sawyers dringende verzoek om hem vrij te laten.

Niet alleen de patiënt zelf, ook Liberiaanse autoriteiten zetten de arts onder druk. Adadevoh werd gebeld door Sawyers opdrachtgever, die haar verweet de man te hebben ontvoerd en diens vrijlating eiste. De Nigeriaanse hield echter voet bij stuk.

Sawyer zelf wilde koste wat het kost vertrekken om een conferentie in kuststad Calabar bij te wonen. Toen de artsen hem vertelden dat hij in quarantaine moest blijven, raakte hij buiten zinnen en trok zijn infuus los, waardoor zijn bloed alle kanten op spatte.

De volgende dag overleed Sawyer, vijf dagen na zijn ziekenhuisopname. Twaalf van zijn artsen en verplegers raakten besmet met het ebolavirus. Vier van hen overleden, onder wie Adadevoh.

Patrick Sawyer, de Liberiaanse vliegtuigpassagier die met ebola naar Nigeria reisde. Beeld @YouTube

Nationale heldin

Voor veel Nigerianen groeide Adadevoh uit tot een heldin, vanwege de standvastigheid en integriteit waarmee ze met de crisis omging. Haar dood werd gevolgd door publieke uitingen van rouw. Eind september heeft het parlement van de deelstaat Lagos officieel gevraagd een ziekenhuis naar haar te vernoemen.

De Wereldgezondheidsorganisatie prees gisteren de snelheid en effectiviteit waarmee de Nigeriaanse autoriteiten op de ziekte hebben gereageerd. Het is mede te danken aan Adadevoh dat hiervoor voldoende tijd beschikbaar was. Zij stelde de juiste diagnose, lichtte snel de autoriteiten in en zorgde er onder grote druk en met gevaar voor eigen leven voor dat de eerste patiënt de ziekte niet verder kon verspreiden.

Nigeria is op dit moment vrij van ebola. Maar zolang de epidemie in andere West-Afrikaanse landen nog in ernst toeneemt, blijft een groot risico bestaan dat nieuwe ebolagevallen in het land opduiken.

Rui Gama Vaz (M), van de Wereldgezondheidsorganisatie feliciteert de Nigeriaanse minister van Volksgezondheid Onyebuchi Chukwu (L) met het officiële einde van de ebola-uitbraak in Nigeria. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.