Postuum Loek Kessels (1932 – 2019)

De vrouw achter Lieve Mona, de raadgever van duizenden briefschrijvers

Schrijver en journalist Marie Louise ‘Loek’ Kessels-Brandt was véél meer dan Lieve Mona, de brievenrubriek in roddelblad Story, maar het was achter dat loket dat ze de meeste faam verwierf. Een kwart eeuw lang bood ze als Mona hulp aan duizenden briefschrijvers.

Loek Kessels in 1995. Beeld ANP Kippa

Woensdagmiddag overleed op 87-jarige leeftijd de vrouw die zich als ervaringsdeskundige goed in de problemen van de lezers kon verplaatsen. Haar moeder was een alcoholiste die werd opgenomen in een psychiatrische kliniek, haar partner was gokverslaafd, haar zoon verslaafd aan wiet. 

Haar drankzuchtige moeder, actrice Leonie Brandt-Pütz, werkte voor de oorlog in Berlijn voor de Nederlandse inlichtingendienst. Ze was een dubbelspion. Ze zou haar kinderen hebben mishandeld en werd opgenomen in een psychiatrische kliniek. Historicus Gerard Aalders schreef in 2003 een boek over haar, Leonie - Het intrigerende leven van een Nederlandse dubbelspionne.

Na het overlijden van haar vader in 1949 verhuisde Loek Kessels met haar moeder en haar broer vanuit Amsterdam naar Limburg. Onder haar eigen naam schreef ze diverse (misdaad)romans en kinderboeken. Als Mona werd ze vermaard. Zes- tot zevenhonderd brieven per week ontving ze naar eigen zeggen in de hoogtijdagen van het blad – ook háár hoogtijdagen.

In 1974 was ze benaderd door de eerste hoofdredacteur van Story, Willem Smitt. Ze zag het aanvankelijk niet zitten om lezers te adviseren, zei ze vorig jaar in het Algemeen Dagblad. ‘Ik zei: ik ben geen psycholoog, geen maatschappelijk werker, ik ben een doodgewoon mens. Dat is precies wat we zoeken, zei hij.’

Ze maakte het de redactie van Story niet makkelijk. In 1996 kwam ze in conflict met hoofdredacteur Evert Santegoeds, die haar na een juridisch conflict verving door zangeres Imca Marina. ‘Mona maakt meer problemen dan ze oplost’, sneerde Santegoeds, maar na negen maanden gaf hij haar de rubriek terug. De adviezen van Imca Marina waren te ingewikkeld, oordeelden de lezers.

In 2006 maakte ze een rentree in Story. Het blad onthulde in 2017 dat ze darmkanker had. Kessels zelf kondigde eerder deze maand (op 9 juni) haar dood aan. Op Facebook meldde ze dat ze ‘misschien een week’ te leven had. 

Of haar werk als Lieve Mona troost had geboden in het leven, vroeg het AD haar vorig jaar. Loek Kessels antwoordde: ‘Ik kwam erachter dat meer mensen zich eenzaam voelden en aan zichzelf twijfelden. Dat hielp.’

Lees verder

In 1994 rekende de Volkskrant uit dat Mona in de eerste 21 jaar van de rubriek in Story ruim 292 duizend brieven kreeg. De ‘moeder des volks’ werd geïnterviewd door Ben Haveman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden