De vrijheden

De oorspronkelijke Nederlanders stellen altijd de volgende vraag aan hen die in dit land zijn komen wonen: ‘Wat vond je leuk aan Nederland toen je hier kwam?’ Het is een interessante menselijke vraag getint met een aarzeling die klinkt als: ‘Hoe vond je mij?’..

Kader Abdolah

Een mooie vorm van ijdelheid.

Wat vond ik leuk aan Nederland?

Eerst waren het de duizenden koeien in de weilanden die mijn aandacht trokken en de fietsende vrouwen in de wind en de regenplassen als spiegeltjes op de grond.

Later toen ik de taal een beetje onder de knie had gekregen, vond ik de Nederlandse poëzie bijzonder. Willem van Nassau:

Lydt u myn Ondersaten

Die oprecht zyn van aert,

Godt sal u niet verlaten

Al zijt ghy nu beswaert:

Die vroom begheert te leven

Bidt Godt nacht ende dach,

Dat hy my kracht wil gheven.

De handelsgeest van het land was opmerkelijk; men was in dit kleine land in staat om van niets iets groots te maken. De gloeilampjes en de scheerapparaten van Philips intrigeerden me, ook de bierflesjes van de Heineken brouwerij. Met wat terughoudendheid zag ik later euthanasie als een interessante Hollandse manier van denken, een mentaliteit die later, net als de gloeilampen van Philips, de woonkamers van alle huizen van de wereld binnen zal gaan.

Het stellen van de vraag ‘wat vond je leuk aan Nederland’ is nooit opgehouden en ik denk dat ik inmiddels het gepaste antwoord heb gevonden.

Er is in dit land een bijzondere levenswijze gecreëerd, namelijk dat niemand je tegen kan houden zolang je je best doet. Een uniek machtstelsel dat je ongekende ruimte geeft wanneer je van je talent iets wil maken. Het maakt absoluut niet uit wie je bent, waar je vandaan komt.

Er is een gewichtige rechtsstaat ontstaan waardoor niemand je kan tegen houden als je gelijk hebt. Dit machtstelsel is niet gemaakt door de huidige bewoners van Nederland, wel door de bijzondere geesten die door de eeuwen heen hier hebben gewoond, geleefd, hun bijdrage hebben geleverd en zijn gestorven.

Het fundament van hun gedachten is gebundeld in ‘Grondwet van 1848’ opgesteld door de staatsrechtgeleerde Thorbecke.

Tegenwoordig wordt vrijheid als iets vanzelfsprekends gezien, maar men vergeet dat er duizenden zijn gevallen om die rechten staande te houden. We beseffen ons niet dat we deze verheven besluiten moeten beschermen om ze vervolgens door te geven aan volgende generaties.

Het is een onverstandige zet als we de idiote doctrine van Geert Wilders naast de leer van Thorbecke plaatsen. Geert Wilders vormt net zo een gevaar voor die vrijheden als de Nederlandse moslimfanatici die zieke deeltjes van hun sharia in de grondwet willen stoppen.

In het manifest van Geert Wilders staan net zoveel leugens als in die van de moslims die de hoofddoeken, boerka’s en besnijdenis als vrouwenrechten verkopen. Ik schaam me wanneer de Nederlandse schrijvers als het graf zwijgen op het moment dat Geert Wilders spreekt.

Ik blijf geloven in de geest van dit land die de grondwet met haar eigen kracht zal bewaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden