De Vries wil alle frequenties voor radio veilen

De grote commerciële radiostations als Sky Radio, Business News Radio en Radio 538 moeten toch weer vrezen dat zij hun plek in de ether kwijtraken....

Van onze verslaggever

Het kabinet en de Kamer zijn sinds donderdag weer terug bij af. De Vries wilde altijd al veilen, maar stuitte op bezwaren van PvdA, D66 en CDA.

Vooral PvdA en D66 toonden zich gevoelig voor acties van luisteraars die massaal protesteerden tegen de mogelijkheid dat hun favoriete stations een andere plek in de ether zouden krijgen of zelfs zouden verdwijnen.

Een commissie onder leiding van ex-KLM-topman Bouw kwam in maart met een uitweg uit de impasse: de zeven bestaande stations mochten blijven en nieuwkomers zouden mogen bieden op de drie overgebleven frequenties die beschikbaar zijn. Het kabinet en de fracties van PvdA, VVD en D66 werden het hierover eens.

De Vries heeft inmiddels echter advies ingewonnen bij de landsadvocaat, de Nederlandse Mededingingsautoriteit en de Opta, de toezichthouder van de telecomsector.

Die voorzien alledrie grote juridische problemen omdat bestaande en nieuwe stations ongelijk worden behandeld. 'Het is praktisch onuitvoerbaar en juridisch niet haalbaar', volgens het ministerie.

De Vries heeft haar zinnen daarom toch weer gezet op een veiling. De betrokken ministers Zalm van Financiën en Jorritsma van Economische Zaken steunen haar. Beiden zijn net als De Vries VVD'ers.

De staatssecretaris heeft de Kamer officieel nog niet ingelicht, maar PvdA en D66 reageren toch al afwijzend. Zij kunnen zich niet voorstellen waarom de plannen van Bouw 'plotseling niet meer kunnen doorgaan'.

De fracties vermoeden dat de VVD-bewindslieden via een omweg alsnog hun zin proberen door te drijven.

Het is intussen onduidelijk wat de Kamer dan wél wil. De VVD staat als enige niet afwijzend tegenover een veiling. Maar voor het andere uiterste, het CDA-voorstel om de frequenties te verdelen onder de stations met de beste toekomstplannen, is vooralsnog ook geen meerderheid te vinden. Kamer en kabinet praten volgende week verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden