De Vries: Voorlopig geen besluit JSF

Nederland zal voorlopig geen besluit nemen over de Joint Strike Fighter (JSF), het Amerikaanse gevechtsvliegtuig. Volgens staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) is het helder dat dit een onderwerp is waarvan de Tweede Kamer zegt dat het te gevoelig is om te behandelen.

ANP

‘Daar ben ik volstrekt realistisch in’, zei De Vries maandag in het actualiteitenprogramma EenVandaag. Het JSF-project zal volgens hem ‘voor de komende maanden controversieel worden verklaard’ en ook inzet worden van de verkiezingscampagne. De Vries baalt daarvan. De JSF is de beoogde opvolger van de verouderde F-16.

Testtoestel

Vorig jaar is na een fikse kabinetsruzie een eerste testtoestel besteld en dit jaar zou een besluit volgen over een tweede. Vorig jaar werd besloten dat niet in 2010 maar pas in 2012, door een nieuw kabinet, wordt besloten of het de JSF echt koopt of er alsnog van afziet.

GroenLinks in de Tweede Kamer vindt dat Nederland vanwege de economische crisis en de noodzakelijke bezuinigingen helemaal uit het JSF-project moet stappen. Omdat een besluit over de JSF grote financiële gevolgen heeft, is het controversieel en moet het resterende kabinet zich er niet meer over buigen, aldus Kamerlid Mariko Peters.

Jack de Vries (ANP) Beeld
Jack de Vries (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden